search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:39
MENU CLOSE

Κεφαλογιάννη: H απόκρουση του λαϊκισμού και των άκρων το διακύβευμα των ευρωεκλογών

07.04.2019 09:08
Κεφαλογιάννη «καρφώνει» Μενδώνη: Δεν βρήκαμε τους κατάλληλους τρόπους για να στηρίξουμε τους καλλιτέχνες, χάσαμε την συναισθηματική επαφή - Media

 

“Το διακύβευμα των προσεχών εκλογών, σε όλη την Ευρώπη, είναι η απόκρουση του λαϊκισμού και των άκρων”, δηλώνει, στη συνέντευξή της στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η βουλευτής της ΝΔ, Όλγα Κεφαλογιάννη προσθέτοντας πως “η ευρωπαϊκή μάχη περνά και από την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, του κατεξοχήν εκπροσώπου του λαϊκισμού στην Ελλάδα”.

Η κ. Κεφαλογιάννη υπογραμμίζει, ακόμα, ότι “οι ευρωεκλογές είναι “η μάχη των μαχών” ή για την ακρίβεια η πρώτη από τις πολλές μάχες στις οποίες η ΝΔ θα πρέπει να επιδιώξει, και θα πετύχει, τη στρατηγική ήττα του κ. Τσίπρα και του κόμματός του”. Για τις εθνικές εκλογές, η κ. Κεφαλογιάννη αποφεύγει να κάνει πρόβλεψη του χρόνου διεξαγωγής τους, ωστόσο σημειώνει ότι ο κ. Τσίπρας δεν θα αποφύγει να βρεθεί αντιμέτωπος με τη σκληρή κρίση του ελληνικού λαού.

Για το μετεκλογικό τοπίο, η τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΝΔ υπογραμμίζει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιδιώξει ευρύτερες συναινέσεις και κοινωνικές συμμαχίες για τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος και κάνει εκτενή αναφορά στην ανάγκη περιορισμού της υπερφορολόγησης που, όπως λέει, “όχι μόνο έχει γονατίσει επιχειρήσεις και νοικοκυριά αλλά λειτουργεί και ως βαρίδι για την οικονομία”.

Τέλος μιλώντας για τον Πρόεδρο Δημοκρατίας και την επανεκλογή του, η κ. Κεφαλογιάννη σημειώνει ότι “ο Προκόπη Παυλόπουλος ανέλαβε σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία και όπως αναγνωρίζουν άπαντες εντός και εκτός Ελλάδας, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο ώστε να αποτραπεί η έξοδός μας από την ευρωζώνη”.

Ακολουθεί η συνέντευξη της τομεάρχη Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΝΔ, βουλευτή Α΄Αθηνών στην Ευτυχία Αδηλίνη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ερ. Κυρία Κεφαλογιάννη, να ξεκινήσουμε από τις επικείμενες ευρωεκλογές και να σας ρωτήσω: θεωρείτε ότι πρέπει να είναι η “μάχη των μαχών” όπως ζητά η ΝΔ ή αντίθετα πρέπει να κρατήσουν των ευρωπαϊκό τους χαρακτήρα;

Απ. Το διακύβευμα των προσεχών εκλογών, σε όλη την Ευρώπη, είναι η απόκρουση του λαϊκισμού και των άκρων. Δείτε τις δηλώσεις όλων όσοι διεκδικούν την ψήφο των Ευρωπαίων. Μόνον μέσω της ήττας των λαϊκιστών και, φυσικά, της πλήρους αναμόρφωσης του τρόπου λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι δυνατή η διατήρηση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και η ενίσχυση του οράματος για μία Ευρώπη ευημερίας και προόδου. Συνεπώς, η ευρωπαϊκή μάχη περνά και από την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, του κατεξοχήν εκπροσώπου του λαϊκισμού στην Ελλάδα. Και υπό αυτή την έννοια είναι, όντως, “η μάχη των μαχών” ή για την ακρίβεια η πρώτη από τις πολλές μάχες στις οποίες η ΝΔ θα πρέπει να επιδιώξει και θα πετύχει τη στρατηγική ήττα του κ. Τσίπρα και του κόμματός του.

Ερ. Εν τούτοις, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα είναι πρόκριμα για τις εθνικές εκλογές, κατά συνέπεια πού θα ορίζατε τη διαφορά ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ;

Απ. Ο κ. Τσίπρας, την επομένη των ευρωεκλογών του 2014, με ποσοστό 26% είχε κάνει λόγο για ιστορική ανατροπή και νέους συσχετισμούς δυνάμεων. Αναμένω με εξαιρετικό ενδιαφέρον την τοποθέτησή του, στις 26 Μαΐου του 2019, διότι δεν έχω καμία αμφιβολία για τη μεγάλη και καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας.

Ερ. Θεωρείτε πιθανές τις τριπλές εκλογές τον Μάιο;

Απ. Επιτρέψτε μου κυρία Αδηλίνη να μην “μαντέψω” τις σκέψεις του κ. Τσίπρα για το πώς θα αποφύγει την εκλογική συντριβή. Είναι βέβαιο πως δεν θα την αποφύγει και θα βρεθεί αντιμέτωπος με την σκληρή κρίση του ελληνικού λαού. Ευτυχώς, έτσι συμβαίνει στις Δημοκρατίες.

Ερ. Κυρία Κεφαλογιάννη, θεωρείτε το ΚΙΝΑΛ πολιτικό σας εταίρο; Πιστεύετε ότι μια αυριανή κυβέρνηση ΝΔ, ανεξάρτητα εάν είναι αυτοδύναμη, πρέπει να χρησιμοποιήσει πρόσωπα και στελέχη από το χώρο του ΠΑΣΟΚ;

Απ. Η ΝΔ θα επιδιώξει ευρύτερες συναινέσεις και κοινωνικές συμμαχίες για τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος. Πιστεύω σε μία ευρεία νίκη στις εθνικές εκλογές και στη συγκρότηση μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης που, έχοντας την πρόσφατη και ισχυρή εντολή των πολιτών, θα είναι φορέας των προγραμματικών προταγμάτων της παράταξής μας. Σε αυτό το πλαίσιο όσοι αποδέχονται τις αρχές της ΝΔ είναι ευπρόσδεκτοι. Ως προς το δεύτερο σκέλος του ερωτήματός σας, είναι προφανώς αποκλειστικό προνόμιο του Κυριάκου Μητσοτάκη ως εντολοδόχου πρωθυπουργού να διαμορφώσει το υπουργικό του συμβούλιο.

Ερ. Αναφορικά με την Πρόεδρο Δημοκρατίας, και με δεδομένο ότι αποκλείστηκε πλέον το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, πιστεύετε ότι θα επανεκλεγεί ο Προκόπης Παυλόπουλος;

Απ. Ο Προκόπης Παυλόπουλος ανέλαβε σε μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία και, όπως αναγνωρίζουν άπαντες εντός και εκτός Ελλάδας, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο ώστε να αποτραπεί το χειρότερο στο οποίο οδηγούσε η καταστροφική πολιτική Τσίπρα-Βαρουφάκη το πρώτο εξάμηνο του 2015, στην έξοδό μας από την ευρωζώνη. Θεωρώ ότι η αλλαγή της συνταγματικής πρόβλεψης για τη διάλυση της Βουλής σε περίπτωση αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας θα συμβάλλει, γενικότερα, στο να περιοριστεί η πολιτική διαπάλη γύρω από το πρόσωπο του εκάστοτε Προέδρου.

Ερ. Κυρία Κεφαλογιάννη, η ΝΔ στηρίζει το πρόγραμμά της στη μείωση των φόρων. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, θα είναι η πρώτη κίνηση στην οποία θα προβεί εάν κερδίσει τις εκλογές;

Απ. Δεν είναι μόνον η ΝΔ. Είναι, πλέον, όλοι οι διεθνείς φορείς που συμφωνούν με την άποψή μας για την ανάγκη περιορισμού της υπερφορολόγησης, που όχι μόνον έχει γονατίσει επιχειρήσεις και νοικοκυριά αλλά λειτουργεί και ως βαρίδι για την οικονομία. Έχουμε πει ότι στόχος μας είναι και η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων προκειμένου να υπάρξει δημοσιονομικό περιθώριο για την χρηματοδότηση έργων υποδομής και ανάπτυξης. Μην έχετε, λοιπόν, καμία αμφιβολία ότι μία από τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησής μας θα αφορά παρέμβαση στο ζήτημα της φορολογίας. Προφανώς, απαιτούνται προσεκτικά βήματα, ωστόσο χρειάζεται και ένα σαφές μήνυμα προς τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές που θα επιβεβαιώνει ότι η νέα κυβέρνηση είναι ουσιωδώς φιλική προς τις επενδύσεις, είναι προσηλωμένη στη δημιουργία νέου πλούτου για τη χώρα, νέων θέσεων και νέων ευκαιριών για τους Έλληνες.

Ερ. Θα ήθελα το σχόλιό σας για το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Βόρεια Μακεδονία. Ο διεθνής τύπος έκανε λόγο για ιστορική επίσκεψη. Ασπάζεστε αυτή την άποψη;

Απ. Ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να επιλέξει. Προτιμά την επιδοκιμασία του διεθνούς Τύπου για το γεγονός ότι παραβιάζοντας την εθνική γραμμή δεκαετιών, ικανοποίησε διεθνείς επιδιώξεις στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων; Ή την στήριξη των Ελλήνων που με συντριπτικά ποσοστά απορρίπτουν τη Συμφωνία; Γνωρίζετε ότι και η ΝΔ δέχθηκε από “εισηγήσεις” μέχρι “προτροπές” για να στηρίξει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Εξηγήσαμε τη θέση μας. Δεν υποχωρήσαμε, δεν αποδεχθήκαμε λύσεις που συνιστούν, όπως αποδεικνύεται, υποχώρηση για τα εθνικά μας θέματα. Συνεπώς αφήστε με να έχω ισχυρές επιφυλάξεις για το εάν οι ιστορικοί του μέλλοντος θα καταγράψουν την επίσκεψη όπως ελπίζει και δηλώνει ο κ. Τσίπρας. Μάλλον, το αντίθετο.

Ερ. Τελικώς, μήπως ο όλος χειρισμός του θέματος της Συμφωνίας των Πρεσπών και από την πλευρά της ΝΔ είχε ως αποτέλεσμα της ενίσχυση της Χρυσής Αυγής; Σας θυμίζω ότι προ ημερών ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχτηκε διαμαρτυρίες σε ομιλία του στη Βέροια.

Απ. Μα η ΝΔ κατηγορείται από τους ακραίους ως μετριοπαθής. Φαντάζεστε τι θα συνέβαινε εάν η ΝΔ, κόντρα στην εθνική πολιτική ετών, συρόταν λόγω πιέσεων να στηρίξει μία κακή συμφωνία; Εκεί θα είχε ενισχυθεί κάθε ακραία έκφανση. Το αντίθετο, λοιπόν, συμβαίνει. Ο μόνος που προσπάθησε να πριμοδοτήσει τη Χρυσή Αυγή είναι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας συλλήβδην ως ακραίους και εθνικιστές τα εκατομμύρια πολιτών που διαδήλωσαν εναντίον της Συμφωνίας. Η ΝΔ, χωρίς ακρότητες και κραυγές, τήρησε πατριωτική στάση, αποτελώντας τον κυματοθραύστη του λαϊκισμού και των άκρων.

Ερ. Αναφορικά με τα δάνεια των κομμάτων, εκτιμάτε ότι υπάρχει θέμα;

Απ. Η Νέα Δημοκρατία πήρε εγκαίρως μέτρα για την όσο το δυνατόν ταχύτερη εξόφληση των οφειλών και πλέον το κόμμα στηρίζεται εξ ολοκλήρου στις συνδρομές των μελών του. Η ανακίνηση του ζητήματος από την κυβέρνηση στην προεκλογική περίοδο και με προφανή στόχο να καλυφθεί η σκοτεινή υπόθεση Πετσίτη, δεν αφήνει αμφιβολία για τις επιδιώξεις του Μεγάρου Μαξίμου. Δεν θέλουν την επίλυση ενός προβλήματος. Αναζητούν σανίδα σωτηρίας μπροστά στη βέβαιη εκλογική τους ήττα.

Ερ. Προ ημερών οργανώσατε μία εκδήλωση με θέμα το δημογραφικό ζήτημα. Θα ήθελα να σας ρωτήσω πέραν της διαπίστωσης ,ποιες είναι οι προτάσεις σας για την αντιμετώπιση αυτού του μείζονος προβλήματος;

Απ. Το δημογραφικό έλλειμμα, είναι το κρισιμότερο εθνικό ζήτημα για την πατρίδα μας. Είναι ζήτημα άμεσης προτεραιότητας και πρέπει να τοποθετηθεί στην κορυφή της εθνικής ατζέντας. Αυτό που εννοώ, κυρία Αδηλίνη, είναι πως κάθε πολιτική και διοικητική απόφαση, κάθε νομοθετική παρέμβαση, θα πρέπει στο εφεξής να προσεγγίζονται και να ελέγχονται για τις επιπτώσεις τους στο δημογραφικό πρόβλημα. Ήταν συγκλονιστικό το στοιχείο που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση, ότι ο υπ΄ αριθμόν ένα λόγος φυγής, είναι η αναξιοκρατία. Και έπονται οι αποδοχές και η διαρθρωτική ανεργία. Όπως, συγκλονιστικό στοιχείο είναι ότι από εκείνους που επέστρεψαν, ως πρώτος λόγος που αναφέρεται είναι οι γονείς. Η μεγάλη εικόνα είναι ότι η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε κατάσταση βαθιάς κόπωσης… αγαπά τον τόπο της, αλλά δεν εμπιστεύεται την οικονομία, τους θεσμούς, το κράτος, την πολιτική, δεν ονειρεύεται και δεν επενδύει στην προοπτική προόδου της χώρας, κάτι που είναι σύμπτωμα όχι μόνον της κρίσης αλλά, κυρίως, της εξωθεσμικής συμπεριφοράς του ΣΥΡΙΖΑ την τελευταία 4ετία. Άρα, πέραν από γενναία μέτρα στήριξης της μητρότητας και της οικογένειας, απαιτούνται παρεμβάσεις σε όλο το φάσμα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε το brain drain με ολιγόμηνες συμβάσεις στο Δημόσιο, με διορισμούς ημετέρων και επιδοματικές πολιτικές ή με πανεπιστήμια- ομήρους της ασυδοσίας των ολίγων. Μόνο οι βαθιές, φιλελεύθερες, δίκαιες μεταρρυθμιστικές τομές, μπορούν να άρουν το δημοσιονομικό και θεσμικό αδιέξοδο στο οποίο βρισκόμαστε τώρα.

Ερ. Τέλος θα ήθελα να μου πείτε. Δεν ήταν τιμή για τη χώρα μας η πρόταση του ποντίφικα να δοθεί το βραβείο Νόμπελ στον Αλέξη Τσίπρα για το προσφυγικό;

Απ. Ο κ. Τσίπρας μοιάζει να συγκεντρώνει πολλές προτάσεις για Νόμπελ. Δεν γνωρίζω εάν θα κερδίσει κάποιο, αλλά δεν έχω αμφιβολία για το βραβείο που θα λάβει, σύντομα, από τον ελληνικό λαό για την πρωθυπουργική του θητεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:37