search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:37
MENU CLOSE

Συνέλαβαν 22 μέλη κυκλώματος που εισήγαγε λαθραίο καπνό για ναργιλέ

07.04.2019 09:58
Συνέλαβαν 22 μέλη κυκλώματος που εισήγαγε λαθραίο καπνό για ναργιλέ - Media

 

Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας εισήγαγαν λαθραία στη χώρα μας, από τη Γεωργία, καπνό για ναργιλέ, αποφεύγοντας την καταβολή δασμών και φόρων.

Για την πλήρη αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 5 Απριλίου 2019, οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση σε διάφορες περιοχές της Αττικής, κατά την οποία συνελήφθησαν συνολικά (22) άτομα, μεταξύ των οποίων τα δύο αρχηγικά μέλη.

Σε βάρος τους, καθώς και (3) ακόμη ατόμων που αναζητούνται, σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα –κατά περίπτωση- αδικήματα της συγκρότησης, ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, πλαστογραφίας και νομοθεσίας περί όπλων.

Συγκεκριμένα, τα δύο αρχηγικά μέλη, τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2018, συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν στη λαθρεμπορία καπνικών προϊόντων για ναργιλέ, τον οποίο διέθεταν σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος με σκοπό το παράνομο οικονομικό κέρδος. 

Στην εγκληματική οργάνωση εντάχθηκαν ως άμεσοι συνεργοί ακόμη δύο συλληφθέντες και οι υπόλοιποι ως μέλη. Μεταξύ τους υπήρχε συγκεκριμένη ιεραρχική δομή με διακριτούς ρόλους (αρχηγικά μέλη – άμεσοι συνεργοί (διαμεσολαβητές), ενώ είχαν προβεί στη διαμόρφωση πελατολόγιου και στην ανάπτυξη επαφών με άλλα εγκληματικά δίκτυα προμήθειας λαθρεμπορευμάτων. Επίσης, διέθεταν μέσα μεταφοράς για τη διακίνηση των λαθραίων προϊόντων και χώρους αποθήκευσης.

Αναφορικά με τον τρόπο δράσης τους εισήγαγαν λαθραίες ποσότητες καπνού στη χώρα μας, αποφεύγοντας την καταβολή των αναλογούντων δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων στο ελληνικό Δημόσιο. Στη συνέχεια αποθήκευαν τις ποσότητες σε χώρους που εκμεταλλεύονταν οι ίδιοι (γραφεία μεταφορών, χώρους στάθμευσης-παρκινγκ) και έπειτα τις διέθεταν σε διάφορες επιχειρήσεις στην Αττική, χωρίς την έκδοση των νόμιμων παραστατικών.

Η μεταφορά των παράνομων προϊόντων γινόταν τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα με φορτηγό όχημα και κατέληγαν σε νόμιμη επιχείρηση ταχυμεταφορών εγγράφων και αντικειμένων με έδρα την Αθήνα, ιδιοκτησίας αρχηγικού μέλους. Ακολούθως, με τη συνδρομή των μελών της εγκληματικής οργάνωσης διοχετεύονταν στην αγορά, κυρίως σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που χρησιμοποιούσαν ναργιλέ.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε (8) οικίες και (14) καταστήματα και επιχειρήσεις, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • πάνω από (745) κιλά καπνού για ναργιλέ,
  • (5) πιστόλια, (1) καραμπίνα και μάχαιρες διαφόρων διαμετρημάτων,
  • Ι.Χ. φορτηγό όχημα και (4) αυτοκίνητα,
  • (2.065) ευρώ,
  • κινητά τηλέφωνα και διάφορα έγγραφα.

Εκτιμάται ότι οι διαφυγόντες δασμοί-φόροι από τις κατασχεθείσες ποσότητες καπνού ανέρχονται σε (184.030,93) ευρώ.

Σημειώνεται ότι, η εγκληματική οργάνωση έχει διακινήσει τουλάχιστον (4.900) κιλά καπνό με τους διαφυγόντες δασμούς, φόρους και τις λοιπές επιβαρύνσεις να ανέρχονται κατ’ εκτίμηση σε (1.208.827,60) ευρώ.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

 Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:26