search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:03
MENU CLOSE

Τσαβούσογλου: Ο «ανεύθυνος» Νετανιάχου δεν μπορεί να αλλάξει το καθεστώς της Δυτικής Όχθης

07.04.2019 11:13
Τουρκία: Στηρίζουμε την πρωτοβουλία Στόλτενμπεργκ, χωρίς προϋποθέσεις ο διάλογος με Ελλάδα - Media

 

Η Τουρκία επέκρινε σήμερα τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ως “ανεύθυνο” μετά τη δήλωσή του ότι θα προσαρτήσει τους ισραηλινούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αν κερδίσει τις εκλογές που διεξάγονται μεθαύριο Τρίτη.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Δυτική Όχθη, την οποία κατέλαβε το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967, είναι παλαιστινιακό έδαφος και η κατοχή του Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

“Η ανεύθυνη δήλωση του πρωθυπουργού Νετανιάχου προς άγραν ψήφων λίγο πριν από τις ισραηλινές βουλευτικές εκλογές δεν μπορεί και δεν πρόκειται να αλλάξει αυτό το γεγονός”, έγραψε ο Τσαβούσογλου στο Twitter.

Ο Νετανιάχου, απαντώντας σε ερώτηση γιατί δεν κήρυξε την ισραηλινή κυριαρχία σε μεγάλους οικισμούς της Δυτικής Όχθης, όπως έχει ήδη κάνει το Ισραήλ στα κατεχόμενα Υψίπεδα Γκολάν και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, είπε πως συζητά την κίνηση αυτή.

“Θα επεκτείνω την (ισραηλινή) κυριαρχία και δεν κάνω διάκριση ανάμεσα σε συγκροτήματα οικισμών και σε μεμονωμένους οικισμούς”, δήλωσε χθες ο Νετανιάχου στο ισραηλινό Channel 12 News.

Οι Παλαιστίνιοι ηγέτες αντέδρασαν έντονα, επιρρίπτοντας την ευθύνη για την εξέλιξη αυτή στην αποτυχία, όπως υποστηρίζουν, των διεθνών δυνάμεων να υπερασπιστούν το διεθνές δίκαιο.

Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε σήμερα αυτές τις αιτιάσεις: “Θα αντιδράσουν οι δυτικές δημοκρατίες ή θα συνεχίσουν να καθησυχάζουν; Ντροπή σε όλους τους!” έγραψε σε ένα τουίτ ο Ιμπραχίμ Καλίν.

Οι Παλαιστίνιοι και πολλές χώρες θεωρούν πως οι οικισμοί είναι παράνομοι βάσει των συνθηκών της Γενεύης που απαγορεύουν τον εποικισμό σε γη που κατακτήθηκε στον πόλεμο. Το Ισραήλ το αμφισβητεί, επικαλούμενο ανάγκες ασφάλειας και ιστορικές και πολιτικές σχέσεις με τη γη αυτή.

Ο Ερντογάν επικρίνει την κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την έντονη υποστήριξή της στο Ισραήλ, περιλαμβανομένης της απόφασης της Ουάσινγκτον να μεταφέρει την πρεσβεία της στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Οι Παλαιστίνιοι θέλουν η Ανατολική Ιερουσαλήμ να είναι η πρωτεύουσα του μελλοντικού κράτους τους. Οι ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ έχουν παγώσει από το 2014.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:01