search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 10:21
MENU CLOSE

Π. Κόκκαλης: Να ενισχύσουμε τη δημοκρατία στην Ευρώπη

07.04.2019 13:34
Π. Κόκκαλης: Να ενισχύσουμε τη δημοκρατία στην Ευρώπη - Media

 

Την άποψη του σχετικά με το “αύριο” της Ευρώπης και τον τρόπο που μπορεί να περιοριστεί η άνοδος της ακροδεξιάς εξέφρασε ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και εκπρόσωπος της πολιτικής κίνησης ΚΟΣΜΟΣ, Πέτρος Κόκκαλης, σε συνέντευξη στην εφημερίδα Documento και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Χατζηνικόλα.

“Βλέπουμε σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη έναν μεταφασισμό, ο οποίος συνδέεται με τον τρόμο μπροστά στην αλλαγή, για παράδειγμα απέναντι στο προσφυγικό – μεταναστευτικό. Βλέπουμε δηλαδή το μεταναστευτικό να είναι κυρίαρχο θέμα σε χώρες που δεν έχουν καθόλου μετανάστες. Αυτό περισσότερο δείχνει αδυναμία προσαρμογής σε μια ραγδαία αλλαγή που συμβαίνει στις κοινωνίες και τις οικονομίες μας παρά μια πραγματικότητα. Ας μην ξεχνάμε ότι ο φασισμός στην Ευρώπη προέκυψε μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες. Η αντίδραση ήταν η οχύρωση ξανά στα εθνικά κράτη, η οχύρωση πίσω από σκοτεινά οράματα, όπως για παράδειγμα, ότι «εμείς είμαστε καλύτεροι από τους άλλους» και «οι άλλοι είναι χειρότεροι από εμάς». Γι’ αυτό η Ευρώπη πρέπει να πατήσει πάνω στις αξίες της δημοκρατίας, να ενισχυθεί η δημοκρατία στην Ευρώπη και στα όργανά της. Εμείς σαν πολιτική κίνηση (Κόσμος) έχουμε προτάξει το πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών, τους 17 στόχους των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο αποτελεί όλο και περισσότερο κοινή γλώσσα ανάμεσα σε κράτη, τοπικές κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και την κοινωνία των πολιτών. Κι ακριβώς αυτό που είναι κυρίαρχο είναι ότι έχει μετρήσιμες πολιτικές για να φτάσουμε το 2030 σε έναν κόσμο 8,5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων στον οποίον δε θα περισσεύει κανένας” ήταν η θέση του Πέτρου Κόκκαλη.

Παράλληλα, ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε: “Εμείς πιστεύουμε σε μια ριζοσπαστική αλλαγή της κοινωνίας και στο ότι πρέπει να υπάρχουν κοινοί στόχοι και μετρήσιμες πολιτικές με συγκεκριμένα αποτελέσματα. Δεν μπορεί να υπάρχει εμπιστοσύνη όταν δεν υπάρχει συμφωνία σε ένα κοινό όραμα. Και ο λόγος που είμαι στην πολιτική είναι ότι αυτή η συμφωνία θέλω να είναι πάνω στο τραπέζι. Σε ό,τι αφορά την εσωτερική πολιτική σκηνή, τα τρία μνημόνια δεν είναι η καλύτερη στιγμή ούτε για την Ελλάδα ούτε για την Ευρώπη. Η ελληνική κρίση ανέδειξε σοβαρές αντιφάσεις και στο ευρωπαϊκό μοντέλο. Για παράδειγμα, το κοινό νόμισμα χωρίς κοινή οικονομική πολιτική δεν μπορεί να λειτουργήσει και η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε ένα υπαρξιακό σταυροδρόμι: ή θα προχωρήσουμε όλοι μαζί ή θα αρχίσουμε να έχουμε κι άλλα Brexit”.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 09:53