search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:47
MENU CLOSE

Τέσσερα χρόνια φυλακή στον πρώην πρόεδρο του ΟΑΣΘ

08.04.2019 13:37
Ρυπογόνες σακαράκες καταδικάζουν σε μόνιμη ρύπανση τη Θεσσαλονίκη - Media

 

Συνολική ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, με τριετή αναστολή, επέβαλε το Γ’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης στον πρώην πρόεδρο του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), Χρήστο Στεφανίδη, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για μη καταβολή ασφαλιστικών και εργοδοτικών εισφορών, το ύψος των οποίων ξεπερνάει τα 24 εκατ. ευρώ.

Το δικαστήριο συνεκδίκασε δέκα δικογραφίες που αφορούσαν οφειλές της πρώην διοίκησης για διάφορα διαστήματα, κατά τα έτη 2014, 2016 και 2017. Στον κατηγορούμενο αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας, ενώ ο ίδιος άσκησε έφεση κατά της απόφασης και αφέθηκε ελεύθερος.

Καταθέτοντας από το βήμα του μάρτυρα, ο σημερινός πρόεδρος του ΟΑΣΘ Στέλιος Παππάς, χαρακτήρισε ως “παρωνυχίδα” την επίδικη υπόθεση των ασφαλιστικών και εργοδοτικών εισφορών, επισημαίνοντας ότι “είναι ένας πολύ μικρό μέρος του συνολικότερου προβλήματος”. Ο ίδιος είπε ότι ο ΟΑΣΘ έχει “οσμή σκανδάλου”, ενώ πρόσθεσε ότι η νέα διοίκηση καλύπτει τα έξοδα του Οργανισμού με προϋπολογισμούς που είναι κατά 80 με 85 εκατ. ευρώ μικρότεροι από αυτούς των προηγούμενων διοικήσεων.

Σχετικά με την μη απόδοση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων της διοίκησης Στεφανίδης, ο κ. Παππάς ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “προφανώς είχαν άλλες προτεραιότητες” υπογραμμίζοντας ότι τα έτη 2015, 2016 και 2017 διανεμήθηκαν μερίσματα ύψους 30 εκατ. ευρώ στους πρώην μετόχους.

Στην απολογία του, ο κατηγορούμενος πρώην πρόεδρος του ΟΑΣΘ επανέλαβε ότι ο Οργανισμός περιήλθε σε οικονομική ασφυξία επειδή, όπως είπε, το Δημόσιο δεν εκπλήρωνε τις οικονομικές του υποχρεώσεις. “Ο ΟΑΣΘ δικαιωνόταν σε κάθε διαιτητική απόφαση” τόνισε και συμπλήρωσε ότι η μη εφαρμογή της απόφασης για αύξηση του εισιτηρίου ζημίωνε τον ΟΑΣΘ κατά 26 εκατ. ευρώ. Αναφερόμενος σε οικονομικά μεγέθη του Οργανισμού, ο ίδιος τόνισε ότι “τα ετήσια έσοδά του ήταν 60 εκατ. και τα έξοδά του 147 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 88 εκατ. ευρώ αφορούσαν στη μισθοδοσία”.

Οι υπερασπιστές του στις αγορεύσεις τους στάθηκαν στην έλλειψη δόλου του εντολέα τους. Αναφέρθηκαν, εξάλλου, σε χρηματικό ποσό της τάξεως των 130 εκατ. ευρώ που, κατά τους ισχυρισμούς τους, προσδιορίστηκε το Μάιο του 2014 ως “οφειλή” του Δημοσίου προς τον ΟΑΣΘ και τόνισαν ότι επί διοικήσεως του εντολέα τους “ρυθμίστηκαν οι οφειλόμενες εισφορές” και “πληρώθηκαν 29 από τις 36 δόσεις”. Όπως ανέφεραν η ρύθμιση χάθηκε “όταν μπήκε εκκαθαριστής στον Οργανισμό”.

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η δικαστική έρευνα που ξεκίνησε κατόπιν μήνυσης που του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και αφορά τα πεπραγμένα προηγούμενων διοικήσεων του άλλοτε ιδιωτικού ΟΑΣΘ. Ήδη, έχουν καταθέσει τα μέλη της σημερινής διοίκησης, ενώ η δικογραφία βρίσκεται πλέον στα χέρια του εισαγγελέα διαφθοράς, ο οποίος θα αποφασίσει για την άσκηση ή μη ποινικών διώξεων. Τα αδικήματα που ερευνώνται είναι κακουργηματικού χαρακτήρα και αφορούν αυτά της απάτης, της υπεξαίρεσης και της απιστία με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:46