search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:27
MENU CLOSE

Θρίλερ με το ιαπωνικό F-35: Οι ΗΠΑ τρέχουν να μαζέψουν τα συντρίμμια

10.04.2019 14:11
Έκλεισε το «ντιλ του αιώνα»: Έπεσαν οι υπογραφές για την πώληση 50 F-35 στα ΗΑΕ - Media
 
Σε ψυχροπολεμικό θρίλερ έχει μετατραπεί η πτώση ιαπωνικού F-35 και η συντριβή του stealth αεροσκάφους στον Ειρηνικό Ωκεανό, με τις ΗΠΑ να σπεύδουν στο σημείο της πτώσης για να μαζέψουν ό,τι έχει απομείνει από το μαχητικό 5ης γενιάς.
 
Τμήματα της ουράς του «αόρατου» υπερσύγχρονου αεροσκάφους πολλαπλών ρόλων εντοπίστηκαν μετά την εξαφάνισή του από τα ραντάρ ενώ εκτελούσε εκπαιδευτική αποστολή 85 μίλια ανατολικά της Μιζάουα στην Ιαπωνία.
 
Οκτώ πολεμικά πλοία και επτά αεροπλάνα, μεταξύ των οποίων και ένα αεροσκάφος περιπολίας P-8 Orion του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού αναζητούν ίχνη του F-35, που πιστεύεται ότι κατέληξε στο βυθό σε βάθος περίπου ενάμιση χιλιομέτρου. Ο πιλότος του εξακολουθεί να αγνοείται.
 
Η τεράστια κινητοποίηση των δυνάμεων των ΗΠΑ οφείλεται στην ανησυχία τους μήπως Ρωσία ή/και Κίνα βρουν πρώτες το κουφάρι του μαχητικού και επιχειρήσουν να αποκρυπτογραφήσουν τις ιδιότητές του, που το κάνουν για την ώρα τουλάχιστον μοναδικό στο είδος του.
 
Οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι Ρωσία και Κίνα μπορεί να χρησιμοποιούν τα προηγμένα υποβρύχιά τους για να χτενίσουν τον βυθό στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή και να βρουν το F-35 για να κάνουν αντίστροφη μηχανική στην τεχνολογία του σκάφους.
 
Στρατιωτικοί αναλυτές υποστήριξαν ότι δεν είναι δύσκολο να αντικαταστήσουν τα κομμάτια του αεροσκάφους που καταστράφηκαν, αν εντοπίσουν την άτρακτό του πριν τους Αμερικανούς ή τους Ιάπωνες και να επιλύσουν το γρίφο της αντιμετώπισής του.
 
«Δεν υπάρχει τίμημα που να μην πλήρωναν Κίνα και Ρωσία για να βρουν το εξαφανισμένο F-35 της Ιαπωνίας. Μεγάλη υπόθεση», σχολίασε στο Twitter ο Τομ Μουρ, πρώην μέλος του προσωπικού της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας.
 
«Η χρησιμότητα της ανάσυρσης τμήματος ή ολόκληρου του αεροσκάφους για τη Ρωσία ή την Κίνα θα εξαρτάτο από την έκταση της ζημιάς που υπέστη το F-35 κατά την πρόσκρουσή του στο νερό», σχολίασε ο Τζάστιν Μπρονκ, ειδικός σε θέματα πολεμικών αεροσκαφών του Royal United Services Institute, προσθέτοντας: «το γενικό σχήμα του αεροσκάφους αυτού είναι γνωστό, όσο και τα χαρακτηριστικά των επιδόσεών του, άρα μικρό το όφελος από εκεί. Όμως τμήματα του ραντάρ και άλλων αισθητήρων του θα αποτελούσαν πρωταρχικό στόχο».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:26