search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 02:20
MENU CLOSE

Η φύση ως έργο τέχνης

11.03.2012 00:00
Η φύση ως έργο τέχνης - Media

Eπιμέλεια: Mitsila

O όρος Land Αrtist έχει καθιερωθεί στο εξωτερικό και προσπαθεί να περιγράψει τις απόλυτα εφήμερες δημιουργίες καλλιτεχνών που δημιουργούν στη φύση χρησιμοποιώντας δέντρα, φυτά, λουλούδια, χώμα, πέτρες και νερό.

Eπιμέλεια: Mitsila

O όρος Land Αrtist έχει καθιερωθεί στο εξωτερικό και προσπαθεί να περιγράψει τις απόλυτα εφήμερες δημιουργίες καλλιτεχνών που δημιουργούν στη φύση χρησιμοποιώντας δέντρα, φυτά, λουλούδια, χώμα, πέτρες και νερό. Και ένας από τους ανερχόμενους καλλιτέχνες της land art είναι ο Γερμανός Walter Mason, που δημιουργεί με καμβά τη φύση και έμπνευση τις τέσσερις εποχές του χρόνου.

Ο Mason συνθέτει εικόνες χωρίς να καταστρέφει και στη συνέχεια αφήνει και πάλι την ίδια τη φύση να αποφασίσει για τη διάρκεια του έργου τέχνης του.

Ο μοναδικός τρόπος για να μοιραστεί τις δημιουργίες του με τον κόσμο είναι οι φωτογραφίες των συνθέσεών του πριν αφεθούν στην κρίση της παντοδύναμης φύσης.

Οι δημιουργίες του Γερμανού καλλιτέχνη είναι χωρισμένες σε τρεις κατηγορίες – φθινόπωρο, χειμώνας, άνοιξη – καλοκαίρι – και αποδεικνύουν με έναν μοναδικό τρόπο ότι κάθε εποχή του χρόνου έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και τη δική της ξεχωριστή και ανυπέρβλητη ομορφιά.

Ο Mason δεν παρεμβαίνει καταλυτικά στο φυσικό τοπίο, δεν προσπαθεί να το αλλάξει, να το παραμορφώσει.

Η γοητεία της τέχνης του και του οράματός του έγκειται στην αποθέωση της λεπτομέρειας, σε μικρέςbπαρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα μια μπάλα από χιόνι

που κρέμεται σαν στολίδι από τα κλαδιά δέντρων. Ή ακόμα στάλες νερού που δημιουργούν μια ονειρική διαδρομή πάνω σε φύλλα.

Αφορμή για τον Γερμανό καλλιτέχνη να ασχοληθεί με τη land art ήταν ένα πρωινό που έχει πέσει στην πόλη του το πρώτο χιόνι της χρονιάς. Βγαίνοντας για

να πάει τον γιο του στον παιδικό σταθμό, αισθάνθηκε σαν να έκανε το πρώτο του βήμα σε έναν δροσερό νέο πλανήτη. Το ίδιο βράδυ άρχισε να φτιάχνει τις πρώτες

του χιονόμπαλες, που έμειναν εκεί μέχρι και το επόμενο πρωινό, παρόλο που το χιόνι είχε αρχίσει να «σβήνει».

Από εκείνο το χιονισμένο πρωινό έχουν περάσει εννέα χρόνια και ο Mason συνεχίζει να δημιουργεί ταξιδεύοντας στις τέσσερις εποχές του χρόνου, προσπαθώντας να αποδώσει τις εναλλαγές και να αποτυπώσει τη γοητευτική μεταβλητότητα της φύσης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 01:48