search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 11:41
MENU CLOSE

Σουδάν: Ο στρατός αναμένεται να ανακοινώσει την απομάκρυνση του προέδρου

11.04.2019 09:17
Σουδάν: Ο στρατός αναμένεται να ανακοινώσει την απομάκρυνση του προέδρου - Media

 

Με κομμένη την ανάσα περιμένουν οι πολίτες στο Σουδάν την «πολύ σημαντική ανακοίνωση» των ενόπλων δυνάμεων από λεπτό σε λεπτό.

Οι φήμες ότι ο πρόεδρος της χώρας Όμαρ αλ Μπασίρ έχει παραιτηθεί και βρίσκεται σε κατ’ οίκον κράτηση φουντώνουν, ενόσω στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στο Χαρτούμ και πηγές επιβεβαίωνουν το πραξικόπημα εναντίον του προέδρου, στον απόηχο των διαδηλώσεων των τελευταίων μηνών.

«Οι ένοπλες δυνάμεις θα κάνουν μία πολύ σημαντική ανακοίνωση σύντομα. Να είστε έτοιμοι», ανέφερε η ανακοίνωση που μεταδώθηκε από την τηλεόραση, χωρίς να αναφέρεται ωστόσο σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Πληροφορίες ωστόσο θέλουν τον στρατό να ανακοινώνει τη μετάβαση της εξουσίας σε στρατιωτικό συμβούλιο, βάζοντας τέλος στην 30ετή εξουσία του Μπασίρ.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποιούν πορεία στο κέντρο του Χαρτούμ σήμερα το πρωί, ενώ χιλιάδες άνθρωποι συμμετέχουν στην καθιστική διαμαρτυρία που πραγματοποιείται τις τελευταίες έξι ημέρες έξω από το κτίριο του επιτελείου του στρατού στην πρωτεύουσα του Σουδάν.

Τη Δευτέρα, ηγέτες της αντιπολίτευσης συντάχθηκαν με τους διαδηλωτές, οι οποίοι ζητούν την παρέμβαση του στρατού, προκειμένου να σχηματίσει μεταβατική κυβέρνηση.

Επί μήνες οι πολίτες στο Σουδάν διαδηλώνουν εναντίον του προέδρου τους. Αφορμή στάθηκε η απόφαση της κυβέρνησης να τριπλασιαστεί η τιμή του ψωμιού και να αυξηθούν οι τιμές των φαρμάκων σε μια χώρα που βιώνει οικονομικό μαρασμό.

Οι κινητοποιήσεις έχουν μετατραπεί σε εξέγερση εναντίον του Μπασίρ, πρώην αλεξιπτωτιστή που κατέλαβε την εξουσία με το πραξικόπημα του 1989, υποστηριζόμενος από ισλαμιστές και τον στρατό.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 11:40