29/03/2020 15:48:37

Κοινωνική επιχειρηματικότητα & παράδοση στο μικροσκόπιο του «Start-up Ελλάδα», στο COSMOTE HISTORY HD

Κοινωνική επιχειρηματικότητα & παράδοση στο μικροσκόπιο του «Start-up Ελλάδα», στο COSMOTE HISTORY HD  - Media

 

Την κατασκοπεία στη Θεσσαλονίκη του Α’ Παγκοσμίου πολέμου και τις μεθόδους με τις οποίες πραγματοποιούταν παρουσιάζει η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος στη Στρατιά της Ανατολής, την Δευτέρα 15/4, στις 21.00 στο COSMOTE HISTORY HD.

Η έρευνα της εκπομπής ρίχνει φως στους τρόπους με τους οποίους η Θεσσαλονίκη μετατράπηκε σε «φωλιά κατασκόπων», καθώς ακόμα και καλλιτέχνες συμμετείχαν στην κατασκοπεία μέσω απόσπασης πληροφοριών, είτε για λογαριασμό των Κεντρικών Δυνάμεων είτε των Δυνάμεων της Αντάντ. Παράλληλα, η εκπομπή φέρνει στην επιφάνεια το μύθο της «ερωτικής πόλης», ο οποίος δημιουργήθηκε όταν η περιοχή της Μπάρας έγινε η συνοικία με τα κόκκινα φανάρια.

Ιστορικοί και ερευνητές αποκαλύπτουν, επίσης, πώς το βρετανικό αντιτορπιλικό «Αγαμέμνων» κατέρριψε το γερμανικό αερόπλοιο Ζέπελιν, που επιχείρησε τρεις φορές να βομβαρδίσει τη Θεσσαλονίκη, ενώ παρουσιάζεται και η αμφιλεγόμενη προσωπικότητα του πρώτου διοικητή της Στρατιάς της Ανατολής, του στρατηγού Σαράιγ, ο οποίος έμεινε στην ιστορία ως «Δικτάτορας του Τύπου», αφού ήταν ο πρώτος που άσκησε συστηματική λογοκρισία, ξεσηκώνοντας έντονες αντιδράσεις. Τέλος, η «Μηχανή του Χρόνου» «ανοίγει» τον φάκελο της μεγάλης πυρκαγιάς που έπληξε μεγάλο μέρος της Θεσσαλονίκης, παρουσιάζοντας την ετυμηγορία για τις δύο κατηγορούμενες γυναίκες που κάθισαν στο εδώλιο.

Στην εκπομπή μιλούν οι: Frederic Guelton, Συνταγματάρχης ε.α – Μέλος γαλλικής επιτροπής για τα 100 χρόνια του Α’ Παγκοσμίου, Αντώνης Σατραζάνης, προϊστάμενος Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης, Βλάσης Βλασίδης, Επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας – Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Βασίλης Νικόλτσιος, Συνταγματάρχης ε.α. – Ιστορικός Ερευνητής, Γιάννης Μουρέλος, Καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ, Βασίλης Κολώνας, Καθηγητής στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Philippe Ray, Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας και Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Στάμκος, Συγγραφέας – Δημοσιογράφος, Νέστωρ Μπαμίδης, Διευθυντής του Ιστορικού Αρχείου Μακεδονίας, Αρετή Μακρή, Υπεύθυνη αναγνωστηρίου Ιστορικού Αρχείου Μακεδονίας, Στέλιος Ανδρέου, Καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας ΑΠΘ, Κωστής Γκοτσίνας, επιστημονικό μέλος της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, Λένα Κορμά, Επιστημονικό μέλος Γαλλικής Σχολής Αθηνών.

Η «Μηχανή του Χρόνου» προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 21.00 και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 17.00, στο COSMOTE HISTORY HD. Όλα τα επεισόδια της σειράς είναι διαθέσιμα δωρεάν on demand στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.

Με ένα επεισόδιο αφιερωμένο στην κοινωνική επιχειρηματικότητα, αλλά και τον εκσυγχρονισμό παραδοσιακών τεχνών και δραστηριοτήτων επιστρέφει στο COSMOTE HISTORY HD η νέα σειρά παραγωγής COSMOTE TV «Start-up Ελλάδα», την Κυριακή 14/4, στις 20.15.

Στο νέο επεισόδιο, ανακαλύπτουμε ένα σχολείο για κοινωνικούς επιχειρηματίες και μια ιδιαίτερη αγορά στην Κυψέλη, και γνωρίζουμε τους ανθρώπους πίσω από μια σειρά χειροποίητων υφαντών αξεσουάρ και σουβενίρ, αλλά και τους παραγωγούς ενός χειροποίητου, «πραγματικού» ψωμιού με ποιοτικές πρώτες ύλες και κατ’ οίκον διανομή.

Κάθε ένα από τα 12 επεισόδια της σειράς ξεδιπλώνει ιστορίες που εστιάζουν σε τρεις βασικούς πυλώνες επιχειρηματικότητας: τον αγρο-διατροφικό τομέα, τη νέα αστική οικοτεχνία και την ηλεκτρονική επιχειρηματικότητα με τις προηγμένες εφαρμογές. Πρωταγωνιστές των επεισοδίων, είναι οι ίδιοι οι παραγωγοί και δημιουργοί που αφηγούνται μπροστά στην κάμερα τις προσωπικές τους ιστορίες και το πώς

κατάφεραν να υλοποιήσουν τις ιδέες τους, συμμετέχοντας έτσι στο νέο κύμα επιχειρηματικότητας της χώρας μας. Κάθε επεισόδιο του «Start-up Ελλάδα» προβάλλεται σε επανάληψη κάθε Πέμπτη στις 17.00.

Τη σειρά επιμελείται ο δημοσιογράφος Κώστας Τσαούσης.

Στο πρόγραμμα του COSMOTE HISTORY HD ξεχωρίζει, επίσης, το νέο επεισόδιο της σειράς «Ο κόσμος των Ελλήνων», το οποίο παρουσιάζει την περίοδο διακυβέρνησης της λεγόμενης Μακεδονικής δυναστείας (867-1056), η οποία υπήρξε η πιο λαμπρή περίοδος του Βυζαντίου (Παρασκευή 12/4 στις 22.00). Η σειρά προβάλλεται και σε επανάληψη κάθε Τρίτη στις 18.00.

Επίσης, το τριήμερο 15-17/4, οι συνδρομητές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τρία επεισόδια από τη σειρά παραγωγής COSMOTE TV «Η κουζίνα του Θεού» για τη μοναστηριακή κουζίνα, με γυρίσματα σε διάφορες μονές ανά την Ελλάδα.

Αναζητώντας την ιστορία και τις ρίζες της μοναστηριακής διατροφής, τη σύνδεσή της με την ελληνική και τη μεσογειακή, καθώς και τις σύγχρονες τάσεις διατροφής

και τη φιλοσοφία της νηστείας, η κάμερα μπαίνει στο «άβατο» των κουζινών των μοναστηριών του Οσίου Εφραίμ του Σύρου στην Κατερίνη (Δευτέρα 15/4, στις 19.00), του Τιμίου Σταυρού στον Μαψό Κορινθίας (Τρίτη 16/4, 19.00) και στην Μονή Παναχράντου στην Άνδρο (Τετάρτη 17/4, 19.00).

Τα «Αποτυπώματα» επιστρέφουν στο COSMOTE HISTORY HD με νέο επεισόδιο την Τετάρτη 17/4, στις 21.00, για να αναδείξουν την ιστορία των μεταλλίων, από την ίδρυση του ελληνικού κράτους και την περίοδο του Όθωνα, έως σήμερα. Η σειρά προβάλλεται σε επανάληψη κάθε Δευτέρα στις 16.00.

Οι τηλεθεατές θα παρακολουθήσουν, επίσης, το Σαββατοκύριακο 13-14/4 στις 20.50, κορυφαίους ακαδημαϊκούς και ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών να αναλύουν τις διάσημες φράσεις «Carpe Diem» και «Μέτρον άριστον» στα δύο νέα επεισόδια της σειράς παραγωγής COSMOTE TV «Φράσεις με ιστορία».

Τέλος, η δημοσιογράφος Μαρία Καρχιλάκη μας ταξιδεύει στα Ιωάννινα και μας διηγείται, μέσα από τις μαρτυρίες μαστόρων της περιοχής, την ιστορία του γεφυριού του Βοϊδομάτη, στο νέο επεισόδιο της σειράς παραγωγής COSMOTE TV «Ιστορίες Πετρογέφυρων» (Κυριακή 14/4, στις 21.00) για την ιστορία τεσσάρων σπουδαίων πετρογέφυρων της Ελλάδας και το «αποτύπωμά» τους στην εποχή μας.

Τα επεισόδια των σειρών «Αποτυπώματα», «Ο κόσμος των Ελλήνων, «Φράσεις με ιστορία», «Start-up Ελλάδα», «Η κουζίνα του Θεού» και του αφιερώματος «Ιστορίες Πετρογέφυρων» είναι διαθέσιμα μετά την προβολή τους on demand στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.