search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:44
MENU CLOSE

Σουδάν: Απελευθερώθηκαν όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι

11.04.2019 12:27
Σουδάν: Απελευθερώθηκαν όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι - Media

 

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών του Σουδάν ανακοίνωσε την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων στη χώρα, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SUNA.

Λίγο μετά την ανακοίνωση αυτή, οι χρήστες του Twitter ανάρτησαν φωτογραφίες που δείχνουν διαδηλωτές να υποδέχονται θερμά πρώην κρατούμενους καθώς προσχωρούν στις διαδηλώσεις εναντίον του Όμαρ αλ-Μπασίρ.

Οι διαδηλωτές αναμένουν μια δήλωση του σουδανικού στρατού καθώς πηγές ανέφεραν πως ο Μπασίρ εξαναγκάστηκε σε παραίτηση έπειτα από τρεις δεκαετίες στην εξουσία και έχουν ξεκινήσει διαδικασίες για τον σχηματισμό ένα προσωρινού συμβουλίου.

Ένας από τους απελευθερωθέντες είναι ο Μοχάμεντ Νατζί Ελάσαμ, εκπρόσωπος της Ένωσης Σουδανών Επαγγελματιών (SPA), που διοργανώνει τις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε όλο το Σουδάν από τον Δεκέμβριο. Ο Ελάσαμ κρατείτο για περισσότερους από τρεις μήνες.

Τέσσερις μήνες διαδηλώσεων

Εδώ και σχεδόν τέσσερις μήνες το Σουδάν συγκλονίζεται από μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, οι οποίες ξέσπασαν αρχικά μετά τον τριπλασιασμό της τιμής του ψωμιού στη χώρα αυτή των 40 εκατομμυρίων ανθρώπων που βιώνει οικονομικό μαρασμό, για να μεταμορφωθούν στη συνέχεια σε κίνημα αμφισβήτησης του προέδρου Όμαρ αλ Μπασίρ, ο οποίος ασκεί με σιδηρά πυγμή εδώ και 30 χρόνια την εξουσία στη χώρα και εννοεί να διεκδικήσει και τρίτη θητεία στην προεδρία το 2020.

Σαράντα εννέα άνθρωποι, σύμφωνα με επίσημες πηγές, έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη του κινήματος αμφισβήτησης, το οποίο ξεκίνησε από την Ένωση Σουδανών Επαγγελματιών, και χιλιάδες διαδηλωτές έχουν συλληφθεί.

Η τιμή του άρτου

Στις 19 Δεκεμβρίου του 2018, εκατοντάδες Σουδανοί διαδήλωσαν σε πολλές πόλεις μετά την απόφαση της κυβέρνησης να τριπλασιάσει την τιμή του άρτου, ο οποίος βρισκόταν σε έλλειψη για τρεις εβδομάδες. Σε δύο περιοχές, διαδηλωτές πυρπόλησαν την έδρα του κυβερνώντος κόμματος.

Οι διαδηλώσεις αυτές συμπίπτουν με την επιστροφή έπειτα από έναν χρόνο στην εξορία του ηγέτη της αντιπολίτευσης Σάντεκ αλ Μάχντι, πρώην πρωθυπουργού που εκδιώχθηκε από την εξουσία το 1989 με το πραξικόπημα του 75χρονου σήμερα Όμαρ αλ Μπασίρ.

“Ελευθερία, ελευθερία”

“Ελευθερία, ελευθερία”, “ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος”, φώναζαν στις 20 Δεκεμβρίου οι διαδηλωτές, 8 από τους οποίους έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις με τις δυνάμεις της τάξης.

Στις 21 του ιδίου μήνα, νέες διαδηλώσεις ξέσπασαν στο Χαρτούμ και στη γειτονική πόλη Ομντουρμάν.

Στις 24 ο Όμαρ αλ Μπασίρ εκφράζεται για πρώτη φορά όσον αφορά τις διαδηλώσεις, υποσχόμενος “πραγματικές μεταρρυθμίσεις”.

Στις 25, η Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Νορβηγία και ο Καναδάς καλούν το Χαρτούμ να “αποφύγει τη χρήση πραγματικών πυρών κατά των διαδηλωτών, τις αυθαίρετες κρατήσεις και τη λογοκρισία”.

Ο πρόεδρος καταφέρεται την ίδια ώρα κατά “των προδοτών, των πρακτόρων, των μισθοφόρων” που “σαμποτάρουν τους κρατικούς θεσμούς”.

Πυρά εναντίον νοσοκομείου

Την 1η Ιανουαρίου 2019 περίπου είκοσι πολιτικά κινήματα ζητούν αλλαγή εξουσίας.

Στις 5 Ιανουαρίου, ο Όμαρ αλ Μπασίρ απομακρύνει τον υπουργό Υγείας έπειτα από μια αύξηση στην τιμή των φαρμάκων.

Στις 9 του ίδιου μήνα, οι δυνάμεις για την αντιμετώπιση των ταραχών χρησιμοποιούν πραγματικά πυρά εναντίον νοσοκομείου στο Ομντουρμάν, όπου νοσηλεύονταν τραυματισμένοι διαδηλωτές, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Στις 13, διαδηλώσεις έγιναν για πρώτη φορά και στο Νταρφούρ, στο δυτικό Σουδάν.

Ο Όμαρ αλ Μπασίρ δεν υποχωρεί

Στις 14 Ιανουαρίου, ο Όμαρ αλ Μπασίρ δηλώνει ότι το μαζικό κίνημα αμφισβήτησης δεν θα οδηγήσει σε μια αλλαγή ηγεσίας.

Στις 17, αφαιρούνται τα διαπιστευτήρια από πολλά ξένα μέσα ενημέρωσης.

Στις 21 Ιανουαρίου κι άλλοι πολλοί ακτιβιστές και αντιπολιτευόμενοι συλλαμβάνονται στο Χαρτούμ κατά τη διάρκεια νέας πορείας προς το προεδρικό μέγαρο, με την κινητοποίηση να διαλύεται με επέμβαση των δυνάμεων της τάξης.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Στις 22 Φεβρουαρίου ο πρόεδρος επιβάλλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και απομακρύνει την κυβέρνηση.

Στις 24 ο νέος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Τάχερ Έλα ορκίζεται την ώρα που οι διαδηλωτές εξακολουθούν να αξιώνουν την αποχώρηση του προέδρου από την εξουσία.

Την 1η Μαρτίου, ο Μπασίρ δίνει τα ηνία του Κόμματος Εθνικού Κογκρέσου (PCN) στον Άχμεντ Χαρούν. Οι κινητοποιήσεις κατά του προέδρου, οι οποίες έχουν μειωθεί σε μέγεθος λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και των πολλών συλλήψεων, συνεχίζονται στο Χαρτούμ και στο Ομντουρμάν.

Αναζωπυρώνεται το κίνημα αμφισβήτησης

Στις 6 Απριλίου, οι κινητοποιήσεις παίρνουν νέα πνοή με μαζικές συγκεντρώσεις διαδηλωτών για πρώτη φορά μπροστά από την έδρα του γενικού επιτελείου του στρατού στο Χαρτούμ.

Στις 8 Απριλίου, οι διαδηλωτές ζητούν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τον στρατό για να σχηματιστεί μια “μεταβατική κυβέρνηση”.

Οι αρχές ανακοινώνουν την ίδια μέρα την σύλληψη στις 6 Απριλίου συνολικά 2.496 διαδηλωτών.

Ο υπουργός Άμυνας δηλώνει παράλληλα ότι ο στρατός δεν θα επιτρέψει να “βυθιστεί στο χάος” η χώρα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καλεί την ίδια ώρα όλες τις πλευρές να απόσχουν από τη βία.

Ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας

Στις 9 Απριλίου, οι δυνάμεις της τάξης ρίχνουν δακρυγόνα για να διαλύσουν το πλήθος των χιλιάδων διαδηλωτών που έχει συγκεντρωθεί για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα κοντά στην έδρα του γενικού επιτελείου του στρατού. Ωστόσο, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, στρατιώτες άνοιξαν πυρ στον αέρα για να απωθήσουν τις δυνάμεις της τάξης.

Την ίδια μέρα, η αστυνομία έδωσε εντολή στις δυνάμεις της να μην “επέμβουν” κατά του πλήθους και ζήτησε μια “ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας”. Ωστόσο 11 άνθρωποι, εκ των οποίων 6 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις αυτές στο Χαρτούμ, σύμφωνα με εκπρόσωπο της κυβέρνησης, ο οποίος δεν διευκρίνισε τις συνθήκες υπό τις οποίες έχασαν τη ζωή τους.

Σήμερα 11 Απριλίου το πρωί ενώ συνεχιζόταν η συγκέντρωση μπροστά από την έδρα του γενικού επιτελείου του στρατού, χωρίς οι δυνάμεις της τάξης να καταβάλουν καμία προσπάθεια για τη διάλυσή της, ο στρατός δεσμεύτηκε να κάνει “προσεχώς μια σημαντική αναγγελία”, προκαλώντας αίσθημα ευφορίας στον πληθυσμό.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις που έγιναν γνωστές πριν από λίγο από κυβερνητικές πηγές, ο πρόεδρος Όμαρ αλ Μπασίρ παραιτήθηκε και διεξάγονται διαβουλεύσεις για τη δημιουργία ενός μεταβατικού συμβουλίου, το οποίο θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, ενώ ο ίδιος βρίσκεται τώρα στην προεδρική οικία αυστηρά φρουρούμενος.

Την ίδια ώρα αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι στρατιώτες εισέβαλαν στα κεντρικά γραφεία του Ισλαμικού Κινήματος, του κόμματος του Μπασίρ, στο Χαρτούμ, ενώ χιλιάδες Σουδανοί βγήκαν ήδη στους δρόμους της σουδανικής πρωτεύουσας για να πανηγυρίσουν.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:44