search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 19:41
MENU CLOSE

Γιατί η κυπριακή Βουλή ψηφίζει παραίτηση του Χάρη Γεωργιάδη

12.04.2019 08:51
Γιατί η κυπριακή Βουλή ψηφίζει παραίτηση του Χάρη Γεωργιάδη  - Media

 

Ψήφισμα με το οποίο θα ζητείται η παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη για τις ευθύνες που του αποδίδονται για το Συνεργατισμό αναμένεται να εγκρίνει σήμερα η Βουλή.

Το ψήφισμα του ΑΚΕΛ αναμένεται να ψηφιστεί από ακόμα δύο κόμματα το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ και θα περιλαμβάνει προτροπές και συστάσεις προς την Κυβέρνηση για τον Συνεργατισμό.

Οι Οικολόγοι και η Συμμαχία Πολιτών διαφοροποιούνται από το μέτωπο των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης και αναμένεται να ζητήσουν ανάληψη ευθυνών από όλους, κυβέρνηση και κόμματα.

Με το ψήφισμα, το οποίο θα εγκριθεί σήμερα κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής, τα τρία κόμματα επιρρίπτουν βαρύτατες ευθύνες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον υπουργό Οικονομικών για τις αποφάσεις που έλαβαν οι οποίες, όπως αναφέρουν, οδήγησαν στην κατάρρευση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ).

Επίσης ζητούν την παραίτηση του Χάρη Γεωργιάδη. Όλα αυτά στη σκιά της έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και του ΔΗΚΟ.

Η Ερευνητική Επιτροπή, ενεργώντας μέσα στα πλαίσια των όρων εντολής της, εντόπισε πιθανές αστικές και ποινικές ευθύνες.

Η Γενική Εισαγγελία θα πρέπει να συνεχίσει τη διερεύνηση ώστε να οδηγηθούν οι υπαίτιοι ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Καλούν τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον υπουργό Οικονομικών να τερματίσουν την περιφρόνηση απέναντι στο πόρισμα και στην ανεξάρτητη Ερευνητική Επιτροπή και να επιδείξουν σεβασμό αναλαμβάνοντας έμπρακτα τις πολιτικές ευθύνες που τους αναλογούν.

Οι πολιτικές ευθύνες, σημειώνεται, βαραίνουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνησή του οι οποίοι γνώριζαν επακριβώς την κατάσταση της ΣΚΤ μετά από έγκαιρες αυστηρές προειδοποιήσεις των ευρωπαϊκών Θεσμών.

Όμως, προστίθεται, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η Κυβέρνηση αντί να δράσουν με βάση τις προειδοποιήσεις τις αποσιώπησαν και τις αγνόησαν και μέσα από αποφάσεις, πράξεις, παραλείψεις και απουσία πολιτικής βούλησης για να εξευρεθούν λύσεις απέτυχαν να διατηρήσουν τη ΣΚΤ σε βιώσιμη τροχιά.

Ως αποτέλεσμα, τονίζουν, η ΣΚΤ οδηγήθηκε στην κατάρρευση και σε μία προαποφασισμένη διαδικασία πώλησης σε μια ιδιωτική τράπεζα, στο πλαίσιο μίας κάκιστης και ετεροβαρούς για το κράτος και τον φορολογούμενο πολίτη συμφωνίας.

Τονίζουν πως μέχρι και την τελευταία στιγμή ο υπουργός διαβεβαίωνε ακόμα και τη Βουλή ότι ο Συνεργατισμός θα επέστρεφε πίσω στους πολίτες, και μετέπειτα ότι υπήρχε πληθώρα ενδιαφερομένων επενδυτών για τη ΣΚΤ.

ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ υποδεικνύουν επίσης στο ψήφισμα πως:

Πέραν των αυταπόδεικτων συλλογικών ευθυνών της Κυβέρνησης, κύρια αιτία της κατάρρευσης του ΣΠΤ ήταν οι προσωπικές επιλογές και παραλείψεις του υπουργού Οικονομικών τόσο για τον σχεδιασμό στρατηγικής για την τράπεζα όσο και στην επιλογή ατόμων στην ηγεσία της. Σημειώνουν πως, εκ του αποτελέσματος, απέτυχε πλήρως και καλούν τον κ. Γεωργιάδη να αναλάβει έμπρακτα τις πολιτικές του ευθύνες.

Καλούν σε άμεση παραίτηση τον υπουργό Οικονομικών ή σε διαφορετική περίπτωση καλούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να τον παύσει ως ένδειξη της ελάχιστης ανάληψης ευθύνης εκ μέρους τους, δεδομένων των αποφάσεών τους που καθόρισαν την τραγική κατάληξη της ΣΚΤ.

Καλούν την Κυβέρνηση να τερματίσει τις διαδικασίες αποξένωσης περιουσιακών στοιχείων της ΣΚΤ καθώς και την εξεύρεση νόμιμων διόδων, προκειμένου αυτή η περιουσία, συμπεριλαμβανομένων των κτηρίων, αποθηκών, συσκευαστηρίων, εργοστασίων, οικοπέδων, έργων τέχνης, να δοθεί πίσω στους νόμιμους δικαιούχους της.

Στο δικαιολογητικό, τα κόμματα επικαλούνται έντεκα σημεία τα οποία τα οδήγησαν στην ετοιμασία του ψηφίσματος.

Μεταξύ άλλων αναφέρουν πως η Βουλή ψήφισε μετά από αίτημα της Κυβέρνησης την ανακεφαλαιοποίηση της ΣΚΤ για να αποφευχθεί η κατάρρευσή της.

Επίσης, τονίζουν πως η διάλυση της ΣΚΤ έχει δημιουργήσει υποχρεώσεις €8 δισ. στο κράτος, το οποίο θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι.

Οι Οικολόγοι και η Συμμαχία Πολιτών θα καταθέσουν σήμερα από κοινού στην Ολομέλεια της Βουλής σχέδιο απόφασης με το οποίο θα υιοθετούν πλήρως το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής.

Παράλληλα θα καλούν τα υπόλοιπα κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες που είχαν στον Συνεργατισμό και θα αφήνουν αιχμές για στάση που τήρησαν όλα τα κόμματα. Επιρρίπτουν ευθύνες σε ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ γιατί το 2016, αφαίρεσαν από τον Γενικό Ελεγκτή το δικαίωμα διαχειριστικού ελέγχου στον Συνεργατισμό.

 

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 19:40