search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:02
MENU CLOSE

Κατακλυσμός ψευδών ειδήσεων – Διπλή επιχείρηση παραπλάνησης προσφύγων σε Ελλάδα και Τουρκία

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2068
11-4-2019
13.04.2019 03:00
pros-1.jpg

 

Την περασμένη εβδομάδα η προσοχή των ΜΜΕ ήταν στραμμένη στα Διαβατά. Η νέα διασπορά ψευδών ειδήσεων περί δήθεν ανοίγματος των συνόρων και την παρότρυνση των προσφύγων να φύγουν από τις δομές και να πάνε στην Ειδομένη σήμανε συναγερμό. 

Οι ζωντανές συνδέσεις, οι ατέρμονες αναλύσεις για την αποτυχία της Ελλάδας και της Ευρώπης γενικότερα να αντιμετωπίσει με επιτυχία την προσφυγική κρίση και φυσικά τα σοβαρά επεισόδια που προκλήθηκαν μεταξύ των απελπισμένων προσφύγων και των ΜΑΤ ήταν πρώτο θέμα. Μία εβδομάδα μετά, όλα έχουν ξεχαστεί. 

Η είδηση της σύλληψης 950 άλλων προσφύγων και μεταναστών οι οποίοι έφθασαν έως την Αδριανούπολη από όλη την Τουρκία, θύματα και αυτοί των fake news στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έλεγαν ότι τα το ελληνοτουρκικά σύνορα επρόκειτο να ανοίξουν, δεν «πουλάει».

Το ίδιο συνέβη και στη δίκη των τριών συλληφθέντων μεταναστών για τα επεισόδια στα Διαβατά, που έγινε την περασμένη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη.
«Άκουσα ότι θα ανοίξουν τα σύνορα. Είπαν ότι θα μας έβγαζαν ο Ερυθρός Σταυρός και κάτι άλλες ΜΚΟ. Πιστεύω ότι μας κορόιδεψαν, μας ξεγέλασαν».

Με αυτά τα λόγια 28χρονος Παλαιστίνιος περιέγραψε στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης την κινητοποίηση που προηγήθηκε τα τελευταία 24ωρα στη δομή των Διαβατών, όπου εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, ανταποκρινόμενοι σε ψευδές διαδικτυακό κάλεσμα, συγκεντρώθηκαν στήνοντας πρόχειρο καταυλισμό, με σκοπό να κινηθούν μαζικά προς τα βόρεια σύνορα.
Ο 28χρονος συνελήφθη μαζί με δύο ακόμη πρόσφυγες, έναν 28χρονο Ιρακινό και έναν 32χρονο Σύρο, για τα επεισόδια που προκλήθηκαν το περασμένο Σάββατο με δυνάμεις της Αστυνομίας. Οι τρεις συλληφθέντες δικάστηκαν με την αυτόφωρη διαδικασία και το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 12 μηνών στον καθένα για αντίσταση κατά της αρχής. Επιπλέον ο 32χρονος καταδικάστηκε σε έναν ακόμη μήνα φυλάκιση για παράβαση όρων διαμονής.

«Οι αστυνομικοί νόμιζαν ότι ήμουν υποκινητής των επεισοδίων. Ο ρόλος μου ήταν να καθησυχάσω τον κόσμο» είπε στην απολογία του ο Παλαιστίνιος κατηγορούμενος, ο οποίος αναφέρθηκε στο ψευδές κάλεσμα που έγινε μέσω δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης. Στο ίδιο κάλεσμα στάθηκε στην απολογία του κι ο Ιρακινός συγκατηγορούμενός του. «Μαζευτήκαμε την Παρασκευή, όταν μάθαμε ότι δήθεν θα ανοίξουν τα σύνορα εφόσον πάμε όλοι μαζί» τόνισε χαρακτηριστικά.

Κατά της ποινής που τους επιβλήθηκε οι τρεις πρόσφυγες άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Χιλιάδες συλλήψεις
Οι ψευδείς πληροφορίες περί ανοίγματος των ελληνικών συνόρων και η πορεία προσφύγων προς τον ελληνικό βορρά μετά τις φήμες ότι στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία τους περιμένουν ΜΚΟ με λεωφορεία για τους μεταφέρουν στη Γερμανία και στη βόρεια Ευρώπη βρέθηκαν στο επίκεντρο δημοσιευμάτων του γερμανικού Τύπου.
Όπως γράφει η εφημερίδα «Die Welt» επικαλούμενη την τουρκική «Sabah», ανάλογες φήμες για άνοιγμα συνόρων προς την Ελλάδα διαδόθηκαν και στην Τουρκία. «Είναι ο λόγος που τις τελευταίες ημέρες χιλιάδες πρόσφυγες συνωστίστηκαν στα σύνορα», γράφει η γερμανική εφημερίδα.

«Τους τελευταίους τρεις μήνες Τούρκοι άνδρες ασφαλείας εντόπισαν στα σύνορα με την Ελλάδα 16.318 πρόσφυγες», γράφει η αγγλική έκδοση της «Sabah» δίνοντας στη δημοσιότητα στατιστικά στοιχεία της αστυνομίας… «Κατά μέσον όρο 180 πρόσφυγες την ημέρα συλλαμβάνονται στα σύνορα προς την Ελλάδα» προστίθεται στο δημοσίευμα.
Η γερμανική εφημερίδα, στηριζόμενη σε δημοσιεύματα της «Sabah», αναφέρει ότι το περασμένο Σάββατο η τουρκική αστυνομία σταμάτησε 1.000 πρόσφυγες στην Αδριανούπολη και τους γύρω δρόμους, ενώ άλλα ΜΜΕ έκαναν λόγο για 1.300 συλλήψεις προσφύγων, οι περισσότεροι εκ των οποίων προέρχονταν από το Αφγανιστάν και το Ιράν.

«Η κατάσταση θυμίζει την εποχή που ξεκίνησε η προσφυγική κρίση, με μια πορεία Σύρων προσφύγων στον αυτοκινητόδρομο της Κωνσταντινούπολης προς την Αδριανούπολη ύστερα από φήμες ότι η Γερμανία και άλλες χώρες θέλουν να τους δεχθούν» γράφει.
Η γερμανική εφημερίδα φιλοξενεί αποκλειστικές δηλώσεις του υφυπουργού Εσωτερικών Στέφαν Μάιερ, στις οποίες εκφράζει την αγανάκτησή του για τις «βίαιες και επιθετικές πράξεις των προσφύγων» κατά της ελληνική αστυνομίας. 

«Στο μέλλον οι πρόσφυγες θα πρέπει να ενημερώνονται πιο γρήγορα και άμεσα μέσω διαφόρων καναλιών πληροφόρησης της ελληνικής κυβέρνησης, των ΜΚΟ, της Frontex και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου, όταν διαδίδονται επίτηδες ψεύτικες πληροφορίες για δήθεν ανοιχτά σύνορα» ανέφερε.

Γερμανικό φρένο για 6.500
Από την πλευρά της η «Bild» επικαλείται εσωτερικό έγγραφο της γερμανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας BP, το οποίο αναφέρει ότι όργανά της εμποδίζουν όλο και πιο συχνά το ταξίδι προσφύγων μέσω πτήσεων από την Ελλάδα στη Γερμανία και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Το έγγραφο, που είναι διαβαθμισμένο, παραθέτει και συγκεκριμένους αριθμούς: 
«Το 2018 ήταν 6.500 άνθρωποι από τα αεροδρόμια της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Ηρακλείου και της Ρόδου που αποκλείστηκαν από πτήσεις. Πρόκειται για συνολικά 1.700 περιπτώσεις, ή για μία αύξηση 26% σε σχέση με το 2017. Τα μέτρα που ελήφθησαν έγιναν επί τη βάσει διμερών συμφωνιών με την Ελλάδα για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών Γερμανών αστυνομικών συνδέσμων» αναφέρει η εφημερίδα. 

«Οι πρόσφυγες κατείχαν ταξιδιωτικά έγγραφα, τα οποία στην πλειονότητά τους ήταν κλεμμένα, χαμένα ή για αλλοδαπούς από χώρες της ζώνης Σένγκεν σε συνδυασμό με σχετικές άδειες παραμονής» προσθέτει.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:02