search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 09:17
MENU CLOSE

Σπίτια με κρυμμένα μυστικά…

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2068
11-4-2019
13.04.2019 03:00
stela_koimisoy_1.jpg

 

Δύο παραστάσεις που είδα τις τελευταίες μέρες έτυχε ν’ αναφέρονται στις εντάσεις, την ακμή και την παρακμή της ελληνικής οικογένειας, με ανθρώπους που ενώνονται με το ίδιο αίμα, αλλά χωρίζονται από τα πάθη, τις ιδεολογικές διαφορές και το χάσμα των γενεών.

Η πρώτη. «Στέλλα, κοιμήσου» του Γιάννη Οικονομίδη, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στο «Τζένη Καρέζη». Σε μια οικογένεια όπου ο νόμος του πατέρα-αφέντη εφαρμόζεται με «μαφιόζικες» μεθόδους, η Στέλλα αρνείται να παντρευτεί αυτόν που της επιβάλλεται από το περιβάλλον της και επιμένει για το αυτονόητο δικαίωμα της προσωπικής επιλογής. Ο έρωτας, όμως, ή οποιαδήποτε άλλη έκφραση ατομικής ελευθερίας, ακυρώνεται μπροστά στο συμφέρον, που υποχρεώνει σε υποταγή στις ειλημμένες αποφάσεις. Αξιοπρέπεια, ηθική τάξη και συναισθήματα θεωρούνται πολυτέλεια.
Με αφορμή τον απαγορευμένο έρωτα της κόρης, το έργο καταγράφει τη σημερινή πραγματικότητα και ανατέμνει έναν κόσμο εδραιωμένο στο ψέμα, το χρήμα, τη χυδαιότητα και το έγκλημα. Το όνειρο της κοινωνικής ανόδου και της υλικής ευμάρειας εξουδετερώνει κάθε αξία και διαβρώνει συμπεριφορές και συνειδήσεις.
Το «Στέλλα, κοιμήσου» γράφτηκε με τη δημιουργική συμμετοχή των ηθοποιών της παράστασης κατά τη διάρκεια των προβών. Ερμηνεύουν: Στ. Σταμουλακάτος, Αντ. Ιορδάνου, Ιωάν. Κολλιοπούλου, Μ. Κώνστα, Γ. Μυλωνάς, Κ. Μυριαγκού, Γ. Νιάρρος, Έλ. Τρίγγου. Σκηνοθεσία: I. Σταυρίδου. Κοστούμια: Γ. Ζωιοπούλου. Μουσική: Μπ. Παπαδόπουλος.

Η δεύτερη. Το έργο «170 τετραγωνικά» του Γιωργή Τσουρή περιγράφει μια ιστορία με αγωνία και χιούμορ, που ταλαντεύεται ανάμεσα σε δράμα και κωμωδία. Μια τραγωδία «για όλη την οικογένεια», με πρόσωπα της διπλανής μας πόρτας και καταστάσεις ακραίες και συνάμα αναγνωρίσιμες. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Γ. Παλούμπης και παίζουν οι Αμ. Αρσένη, Β. Παπακωνσταντίνου, Αντ. Τσιοτσιόπουλος, Α. Πατητή και ο Γιωργής Τσουρής.

Σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της Ελλάδας, ο θάνατος του πατέρα ξαναφέρνει κάτω από την ίδια στέγη δύο αδερφές που έμεναν μακριά. Σκληρές αντιθέσεις και διαφωνίες, δημιουργούν μια έκρυθμη κατάσταση ανάμεσα στη μικρή εγκυμονούσα αδερφή, τον σύντροφό της και τη μεγάλη αδερφή, η οποία επιστρέφει στο σπίτι ύστερα από πολυετή απουσία με σκοπό να το πουλήσει.

Μια απογευματινή επίσκεψη – βόμβα θα φέρει αντιμέτωπους όλους τους αντιήρωές μας με το παρελθόν, το παρόν και κυρίως το μέλλον τους, και θα εκτροχιάσει με κωμικό και απρόσμενο τρόπο την ήδη ασταθή πορεία τους. Κρυμμένα μυστικά, απανωτές ανατροπές και αποκαλύψεις σε ένα πεδίο μάχης 170 τετραγωνικών.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 09:13