search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 14:41
MENU CLOSE

Αντίστροφη μέτρηση για το αίτημα για την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

15.04.2019 16:01
Τσακαλώτος «καρφώνει» Γεωργιάδη: «Παραδέχεται ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αναπτυξιακή και αυτή της ΝΔ υφεσιακή» - Media
 
Η Ελλάδα σχεδιάζει να ζητήσει αυτή την εβδομάδα τη συγκατάθεση του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για την πρόωρη αποπληρωμή ακριβών δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δήλωσε μια πηγή με γνώση της διαδικασίας, στο Reuters τη Δευτέρα. Η Ελλάδα επιθυμεί την αποπληρωμή περίπου 3,7 δισ. ευρώ από τα δάνεια του ΔΝΤ, ανέφερε η ίδια πηγή.
 
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα πρέπει να λάβει ανάλογο ποσό από την Ελλάδα, σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος διάσωσης της χώρας, αλλά είναι πιθανό να παραιτηθεί από αυτό το δικαίωμα, σύμφωνα με το Reuters. Άλλωστε, την περασμένη βδομάδα ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι είναι πιθανό ότι θα παραιτηθεί από αυτό το δικαίωμα, ικανοποιημένος από τη βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
 
Το Reuters μετέδωσε στις 3 Απριλίου ότι η Ελλάδα εξετάζει νέα έξοδο στις αγορές στα τέλη Ιουνίου για να ενισχύσει την αποπληρωμή του χρέους. Επισημαίνεται ότι η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει περί τα 9,3 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ μέχρι το 2024, με επιτόκιο 5%, ενώ το ανάλογο επιτόκιο για τα δάνεια από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης μέσω του ESM είναι 0,9%.
 
Η Κριστίν Λαγκάρντ, άκουσε με ικανοποίηση το Σαββατοκύριακο, την απόφαση της Ελλάδας για πρόωρη μερική αποπληρωμή των δανείων, καθώς το Ταμείο θεωρεί ότι η πρόωρη αποπληρωμή του είναι μια θετική εξέλιξη. Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, η κ. Λαγκάρντ αναγνώρισε ότι το αίτημα της Ελλάδας είναι δίκαιο, καθώς κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί στην περίπτωση της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.
 
Δεδομένου ότι ο ESM απολαμβάνει καθεστώς «προτιμώμενου πιστωτή» -όπως το ΔΝΤ – θα πρέπει πρώτα να συναινέσουν τα κράτη που μετέχουν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό πως θα δεχθούν να αποπληρωθεί το Ταμείο, χωρίς την ίδια στιγμή να δοθεί προτεραιότητα και στα δάνεια του ESM.
 
Παράλληλα, αναμένεται ότι θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση και στο Eurogroup, καθώς απαιτείται έγκριση από τα κοινοβούλια ορισμένων χωρών όπως για παράδειγμα η Γερμανία. Αυτή η διαδικασία πρέπει να ακολουθηθεί, καθώς τα κράτη που συμμετέχουν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό πρέπει να δεχθούν να αποπληρωθεί το Ταμείο, χωρίς, όμως, την ίδια στιγμή να δοθεί προτεραιότητα και στα δάνεια του ESM.
 
Όταν, ερωτήθηκε για το ενδεχόμενο να υπάρξουν αντιδράσεις σε ορισμένες χώρες που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ομαλή έκβαση της πρόωρης αποπληρωμής, ο Έλληνας υπουργός επισήμανε το γεγονός ότι ο ίδιος ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, έχει υποστηρίξει επανειλημμένα τη συγκεκριμένη απόφαση.
 
Πηγή: economy365,gr
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 14:40