search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 19:20
MENU CLOSE

Διάγγελμα Μακρόν: Σε 5 χρόνια η αποκατάσταση των ζημιών

16.04.2019 16:40
Διάγγελμα Μακρόν: Σε 5 χρόνια η αποκατάσταση των ζημιών  - Media

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύτηκε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα στο έθνος ότι ο Καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων θα αποκατασταθεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

“Θα ξαναχτίσουμε την Νοτρ Νταμ ακόμη πιο όμορφα και θέλω να ολοκληρωθεί μέσα σε 5 χρόνια από τώρα, μπορούμε να το καταφέρουμε”, είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

“Εναπόκειται σε εμάς να μετατρέψουμε αυτή την καταστροφή σε μια ευκαιρία να ενωθούμε, έχοντας βαθιά επηρεαστεί από αυτό που ήμασταν στο τι πρέπει να είμαστε και να γίνουμε καλύτεροι από αυτό που είμαστε.

Εναπόκειται σε εμάς να βρούμε το νήμα του εθνικού μας σχεδίου”, πρόσθεσε.

“Θα χρειαστούν περισσότερα χρόνια”

Διάστημα 10 έως 15 ετών, και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, θα χρειαστούν για την αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων μετά την καταστροφική πυρκαγιά της Δευτέρας, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη το αρμόδιο ίδρυμα για τη διατήρηση και την προστασία των γαλλικών μνημείων.

«Χρόνος αποκατάστασης μεταξύ δέκα και δεκαπέντε ετών φαίνεται το πιο λογικό για εμένα» σχολίασε σε συνέντευξη Τύπου ο Frederick Létoffé, ένας από τους δύο προέδρους της Ομάδας Εταιρειών Αποκατάστασης Ιστορικών Μνημείων (GMH).

Αυτή η οργάνωση περιλαμβάνει περίπου 200 εταιρείες, όπως η Le Bras Frères, η οποία διαχειρίστηκε το μεγαλύτερο μέρος της ανακαίνισης του πύργου απ’ όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά. Ο κ. Létoffé χαρακτήρισε «μη ρεαλιστική» τη δήλωση του Jack Lang, πρώην υπουργού Πολιτισμού, ο οποίος είπε νωρίτερα την Τρίτη ότι είναι δυνατή η αποκατάσταση του καθεδρικού ναού σε τρία χρόνια.

«Πριν από την αποκατάσταση, θα χρειαστούμε πολλή δουλειά» δήλωσε ο κ. Létoffé, αναφερόμενος στη δημιουργία ειδικού καλύμματος για την προστασία του καθεδρικού ναού από τον καιρό, που έχει ήδη δεχθεί σημαντικό όγκο υδάτων για την κατάσβεση της φωτιάς.

«Αυτή η πληγή στην καρδιά του Παρισιού θα θεραπευτεί. Με τη γενναιοδωρία μας. Με την αλληλεγγύη μας. Με αυτή τη δύναμη που μας φέρνει μαζί ενάντια στις αντιξοότητες και μας κάνει ένα μεγάλο έθνος» σχολίασε από πλευράς του ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέ που επισκέφθηκε την Παναγία των Παρισίων.

«Ο εισαγγελέας ήταν ξεκάθαρος. Δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι υπάρχει άλλος λόγος (για τη φωτιά) πέραν του ατυχήματος. Πάνω από 50 ερευνητές έχουν κινητοποιηθεί, και όλη η αλήθεια θα αποκαλυφθεί» δήλωσε νωρίτερα ο γάλλος υπουργός έξω από το ναό.

Δωρεές άνω των 750 εκατ.

Τα 750 εκατομμύρια ευρώ έχουν ξεπεράσει ήδη οι δωρεές πάμπλουτων Γάλλων και μεγάλων βιομηχανικών ομίλων ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της κυβέρνησης Μακρόν για την αποκατάσταση των ζημιών στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων.

Ανάμεσα στους χορηγούς είναι η εταιρείας κολοσσός στο χώρο των καλλυντικών, L’ Oreal, η οικογένεια Αρνό με τον διάσημο οίκο μόδας LVMH και ο πολυεκατομμυριούχος Φρανσουά Ανρί Πινό.

Βοήθεια και από Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στον Γάλλο ομόλογό του για την καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων και προσέφερε αμερικανική βοήθεια για την αποκατάσταση του καθεδρικού ναού, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Η Παναγία των Παρισίων θα συνεχίσει να αποτελεί ένα σύμβολο της Γαλλίας, συμπεριλαμβανομένης της θρησκευτικής ελευθερίας και της δημοκρατίας», είπε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Σάρα Χάκαμπι Σάντερς.

«Θυμόμαστε με καρδιά γεμάτη ευγνωμοσύνη το χτύπημα των καμπανών της Παναγίας των Παρισίων την 12η Σεπτεμβρίου 2001, στην αναγνώριση των τραγικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου σε αμερικανικό έδαφος. Αυτές οι καμπάνες θα ηχήσουν ξανά», ανέφερε.

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 18:03