19/10/2019 19:37:17

Εκδήλωση της Διεθνούς Αμνηστίας για τον ορισμό του βιασμού στον Ποινικό Κώδικα - «Χωρίς συναίνεση είναι βιασμός»

Εκδήλωση της Διεθνούς Αμνηστίας για τον ορισμό του βιασμού στον Ποινικό Κώδικα - «Χωρίς συναίνεση είναι βιασμός» - Media

 

Εκδήλωση με θέμα «Χωρίς συναίνεση, είναι βιασμός!» διοργανώνει το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας την Πέμπτη, στις 6.30 μ.μ., στο πλαίσιο της εκστρατείας που έχει ξεκινήσει με αίτημα την τροποποίηση του άρθρου 336 του Ποινικού Κώδικα.

Κεντρική ομιλήτρια θα είναι η Katarina Bergehed, σύμβουλος Πολιτικής για τα δικαιώματα των γυναικών της Διεθνούς Αμνηστίας Σουηδίας και υπεύθυνη της εκστρατείας για τη νομοθετική αλλαγή του ορισμού του βιασμού στη Σουηδία που υπερψηφίστηκε το 2018. Επίσης, θα μιλήσουν η ακτιβίστρια και διδάκτωρ Σπουδών Φύλου, Αλίκη Κοσυφολόγου, η δημοσιογράφος, Ξένια Κουναλάκη, η δικηγόρος Ιωάννα Στεντούμη, και η διδάκτωρ Κοινωνιολογίας της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Χριστίνα Τσακιστράκη. Τη συζήτηση θα συντονίσει η Ειρήνη Γαϊτάνου, υπεύθυνη Εκστρατειών του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ενώ θα χαιρετίσει ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, διευθυντής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η Διεθνής Αμνηστία ζητάει την τροποποίηση του άρθρου 336 που αφορά στο βιασμό, έτσι ώστε να ορίζεται με βάση την απουσία συναίνεσης, κάτι που, όπως επισημαίνει, «αποτελεί συμβατική υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης», καθώς «η περσινή κύρωση σε νόμο της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης δεσμεύει τη χώρα για την αλλαγή αυτή», αλλά και «πολιτική υποχρέωση», όταν «ο βιασμός είναι ανεξέλεγκτος και επικρατεί η ατιμωρησία και η κουλτούρα κατηγορίας των θυμάτων του βιασμού». Η οργάνωση έχει καταθέσει σχετικό αναλυτικό υπόμνημα στο υπουργείο Δικαιοσύνης στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο Ακάδημος (Ιπποκράτους 17 & Ακαδημίας, Αθήνα).

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.