search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:14
MENU CLOSE

Με αιχμή την καθημερινότητα – Ολομέτωπος της Ν.Δ. κατά της κυβέρνησης εν όψει της ευρωκάλπης

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2069
18-4-2019
19.04.2019 03:00
nd1_0.jpg

 

Με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές πλέον να βρίσκονται στον ορατό ορίζοντα η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνουν να ανεβάζουν ταχύτητα, ακολουθώντας μια στρατηγική δυο αξόνων με στόχο μια πρώτη και κατά το δυνατόν καθαρή νίκη του κόμματος στη διπλή εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου.

Έτσι, λοιπόν, χωρίς να αφήνει στην άκρη τη σκανδαλολογία, η Ν.Δ. στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές και τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προσπαθεί να αναδείξει όλα αυτά που παραδοσιακά κρίνουν την ψήφο. Με τα θέματα της καθημερινότητας αλλά και με τα ζητήματα της Οικονομίας η Ν.Δ. επιτίθεται σε όλα τα μέτωπα στην κυβέρνηση επιδιώκοντας να αυξήσει τη φθορά της. 
Το δεδομένο της υπόθεσης είναι ότι για το «γαλάζιο» στρατόπεδο οι ευρωεκλογές θεωρούνται το πρώτο μεγάλο πολιτικό τεστ για τη Ν.Δ., η οποία, μέσω αυτού, θέλει να ενισχύσει και το ευρωπαϊκό της προφίλ. Στόχος δεν είναι μόνο να ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να δοθεί το μήνυμα ότι η Ν.Δ. είναι ένας ισχυρός παράγοντας μέσα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

«Γαλάζιος» χάρτης
Αυτό είναι ένα πεδίο «μάχης» για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι «γαλάζιοι» ποντάρουν πολλά και στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το βράδυ των εκλογών ένας… «γαλάζιος» χάρτης σε ό,τι αφορά τις Περιφέρειες είναι το ιδανικό σενάριο για τον Μητσοτάκη, και ενδεχομένως το πιο δυνατό επικοινωνιακό όπλο στον δρόμο προς τις εθνικές κάλπες. Το πόσο επενδύει στα… κοστούμια των περιφερειαρχών φαίνεται και από τις περιοδείες του προέδρου της Ν.Δ. ανά την επικράτεια. 

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα, τα πλάνα στον ΧΥΤΑ της Φυλής με τους γλάρους στο πίσω μέρος της εικόνας έδωσαν το μήνυμα της «μάχης» για την καθημερινότητα και με ευρωπαϊκή διάσταση («στη μεγαλύτερη ανοιχτή χωματερή της Ευρώπης» όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά), σε μια επίσκεψη στην οποία ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε στο πλευρό του τον υποψήφιο περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη. 

«Πρώτο ημίχρονο»
Όσον αφορά το μέτωπο των ευρωεκλογών, η πανηγυρικού χαρακτήρα παρουσίαση των 42 υποψήφιων ευρωβουλευτών της Ν.Δ., την περασμένη Κυριακή, έδωσε την ευκαιρία στον Μητσοτάκη να μιλήσει και να τονίσει ακόμη μια φορά τον χαρακτήρα που δίνει ο ίδιος στο αποτέλεσμα της βραδιάς των ευρωεκλογών. 

«Εκείνο το βράδυ, το βράδυ της 26ης Μαΐου, θα έχουμε στείλει και ένα μεγάλο μήνυμα. Δεν ξέρω εάν οι αντίπαλοι θα κατέβουν στο δεύτερο ημίχρονο. Θα κατέβουν διότι είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν, αλλά το αποτέλεσμα του πρώτου ημιχρόνου πρέπει να είναι τέτοιο που να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στη χώρα έρχεται μια μεγάλη πολιτική αλλαγή» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ν.Δ. 

Μουρμούρες
Μέσα σε αυτό το κλίμα πάντως δεν μπορεί παρά να μην σημειωθεί ότι «γαλάζιες» μουρμούρες «σήκωσε» η τοποθέτηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη για την πρόταση απονομής του Νόμπελ Ειρήνης στους Τσίπρα και Ζάεφ. «Εν μέσω προεκλογικής περιόδου δημιουργεί την εντύπωση ότι ίσως είναι εκ του πονηρού. Όμως η πρόταση υποψηφιότητας για το Νόμπελ Ειρήνης στον οποιονδήποτε Έλληνα πρωθυπουργό αναμφίβολα είναι τιμητική για τη χώρα» είπε ο Μεϊμαράκης. 

Τα όσα υποστήριξε ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου και πρώην πρόεδρος του κόμματος φαίνεται ότι δεν ήχησαν καλά στα αυτιά διάφορων «γαλάζιων», οι οποίοι δείχνουν να θεωρούν ότι ο Μεϊμαράκης σε μια κρίσιμη στιγμή για το κόμμα κάνει αχρείαστες πάσες στον μεγάλο αντίπαλο. 

Η δυσφορία για τον Μεϊμαράκη δεν εκφράστηκε κεντρικά. Δεν θα μπορούσε άλλωστε, καθώς προέχει η προσπάθεια της Ν.Δ. να παρουσιάσει αρραγές μέτωπο έως τις εκλογές, ωστόσο υπήρξαν στελέχη του κόμματος τα οποία εκφράστηκαν, είτε περισσότερο είτε λιγότερο, με αρνητικό τρόπο τόσο για την πιθανή υποψηφιότητα Τσίπρα όσο και γι’ αυτά που δήλωσε ο Μεϊμαράκης. 

«Ψέματα Τσίπρα»
Η οικονομία πάντως συνεχίζει να είναι ένα από τα μεγάλα πεδία αντιπαράθεσης της Ν.Δ. με την κυβέρνηση. Με αφορμή τη συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στον ΑΝΤ1 και τη δήλωσή του ότι με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο, η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Σοφία Ζαχαράκη έκανε λόγο για «ωμά ψέματα» του Αλέξη Τσίπρα σε ζωντανή σύνδεση. 

Υπενθυμίζοντας πως η μείωση του αφορολόγητου είναι ένα μέτρο που ψήφισε η κυβέρνηση Τσίπρα, ενώ το καταψήφισε η Ν.Δ., όπως είχε καταψηφίσει και τη μείωση των συντάξεων, δήλωσε πως η στάση της Ν.Δ. «είναι αυτονόητη. Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια και θα διαπραγματευθούμε με τους εταίρους μας για να μην μειωθεί το αφορολόγητο». 

«O κ. Τσίπρας είπε ότι όσο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση το αφορολόγητο δεν θα μειωθεί. Ξέχασε να μας πει ότι η συνταγματική θητεία αυτής της κυβέρνησης λήγει τον Οκτώβριο και αυτοί έχουν ήδη ψηφίσει τη μείωση του αφορολόγητου που θα γίνει από 1.1.2020. Όταν ρωτήθηκε μάλιστα αν θα φέρει συγκεκριμένη ρύθμιση στη Βουλή που θα ακυρώνει τη μείωση του αφορολόγητου, δεν έδωσε καμία απάντηση» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η Σοφία Ζαχαράκη. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:13