search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:29
MENU CLOSE

Μύθοι και αλήθειες για τα παυσίπονα

18.04.2019 14:00
Μύθοι και αλήθειες για τα παυσίπονα - Media

 

Τι ισχύει τελικά για τα παυσίπονα; Πρόκειται για τα πιο συνηθισμένα φάρμακα που βρίσκονται πάντα στο φαρμακείο του σπιτιού, στο συρτάρι του γραφείου μας και στην τσάντα μας. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς πρέπει να τα χρησιμοποιούμε, προκειμένου να αποφεύγουμε πιθανές παρενέργειες. Παρακάτω, συγκεντρώσαμε τους πιο κοινούς μύθους σχετικά με τα αναλγητικά.

Τα παυσίπονα προκαλούν εθισμό

Τα παυσίπονα, και συγκεκριμένα τα πιο διαδεδομένα, όπως για παράδειγμα η παρακεταμόλη, δεν προκαλούν εξάρτηση ή εθισμό. Δεν υπάρχει, λοιπόν, λόγος να υπομένουμε τον πόνο και να τα αποφεύγουμε για να μην εθιστούμε, καθώς δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο.

Τα παυσίπονα «θεραπεύουν»

Όχι. Τα παυσίπονά δεν θεραπεύουν. Σε μία προσπάθεια να απλοποιήσουμε τα αποτελέσματα ερευνών που αποκαλύπτουν τη δράση της παρακεταμόλης, ας δούμε το παρακάτω παράδειγμα: Aν ενοχλείστε από κάποιον αφόρητο πονόδοντο, με το να λάβετε ένα αναλγητικό ο πόνος θα «καλυφθεί» για να επανεμφανιστεί μόλις η επίδραση από το χάπι κάνει τον κύκλο της ή το σύμπτωμα υποχωρήσει.

Είναι καλύτερα να υπομένουμε τον πόνο

Είναι σημαντικό να συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας, προκειμένου να γνωρίσουμε πού οφείλεται ο πόνος που αισθανόμαστε. Ένας ειδικός μπορεί να μας βοηθήσει να καταπολεμήσουμε το πρόβλημα βήμα προς βήμα. Παράλληλα, θα μας προτείνει το παυσίπονο που ανταποκρίνεται στις δικές μας ανάγκες και θα μας ενημερώσει για τη δοσολογία. Έτσι, θα αποφύγουμε την κατάχρηση των εν λόγω φαρμάκων, που μπορεί μάλιστα να οδηγήσει σε περισσότερα προβλήματα.

Όσο περισσότερα τόσο καλύτερα

Είναι σημαντικό να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις δοσολογίες. Μπορεί δύο χάπια να μας ανακουφίσουν άμεσα μετά από έναν τραυματισμό. Παρόλα αυτά, δεν ισχύει το ίδιο σε κάθε περίπτωση. Άλλωστε, ακόμα και τα χάπια που έχουν «άμεση δράση», χρειάζονται ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, περίπου 30 λεπτών, για να δράσουν και να μας ανακουφίσουν.

Σε κάθε περίπτωση, αν συνηθίζουμε να υπερβαίνουμε τη συνιστώμενη δοσολογία μπορεί να υπάρχουν παρενέργειες. Παράλληλα, μπορεί να αναπτύξουμε ανοχή στο φάρμακο που καταναλώνουμε. Στην περίπτωση των πονοκεφάλων για παράδειγμα, είναι πιθανόν να επιδεινώσουμε την κατάσταση, αν προχωρήσουμε σε υπερβολική χρήση αναλγητικών.

Τα παυσίπονα είναι μονόδρομος όταν ο πόνος επανέρχεται

Επίσης, αν ο πόνος επιμένει και επανέρχεται είναι σημαντικό να αναζητάμε την αιτία του. Αν παίρνουμε παυσίπονα, προκειμένου να τον καταστείλουμε, τότε απλώς λύνουμε προσωρινά το πρόβλημά μας. Άλλωστε, πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα παυσίπονα «καλύπτουν» τον πόνο και μας ανακουφίζουν παροδικά. Ο πόνος θα επανέλθει και πρέπει να γνωρίζουμε τι τον προκαλεί.

Τέλος, υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν ότι πρέπει να αποφεύγουμε τελείως οποιοδήποτε παυσίπονο. Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς δεν έχει νόημα να υπομένουμε τον πόνο. Ακολουθώντας τη συμβουλή του γιατρού ή του φαρμακοποιού μας μπορούμε να λαμβάνουμε το κατάλληλο παυσίπονο για την περίπτωσή μας και να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τον πόνο, χωρίς να επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας.

Πηγή: depon.com.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:28