18/10/2019 20:42:56

Παραδοσιακές βιοτεχνίες τροφίμων και καινοτόμες εφαρμογές για τους πολίτες στο νέο επεισόδιο της σειράς «Start-up Ελλάδα»

Παραδοσιακές βιοτεχνίες τροφίμων και καινοτόμες εφαρμογές για τους πολίτες στο νέο επεισόδιο της σειράς «Start-up Ελλάδα» - Media

 

Μια παραδοσιακή βιοτεχνία χαλβά στον Πειραιά, μία μονάδα παραγωγής μανιταριών στο όρος Δίρφυς, αλλά και οι καινοτόμες εφαρμογές που σχεδιάζονται στο ψηφιακό εργαστήριο του Δήμου Αθηναίων και αφορούν την πόλη και τους πολίτες «συνθέτουν» το νέο επεισόδιο της σειράς «Start-up Ελλάδα» που θα προβληθεί την Κυριακή 21/4, στις 20.15 στο COSMOTE HISTORY HD.

Η νέα σειρά «Start-up Ελλάδα», σε παραγωγή COSMOTE TV, ξεδιπλώνει τις προσωπικές ιστορίες παραγωγών και δημιουργών του νέου κύματος επιχειρηματικότητας της χώρας μας, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον αγρο διατροφικό τομέα, τη νέα αστική οικοτεχνία και την ηλεκτρονική επιχειρηματικότητα με τις προηγμένες εφαρμογές.

Ο Ευρωπαϊκός Νεοκλασικισμός και ο τρόπος που η ελληνική αρχαιότητα επηρέασε τον δυτικό πολιτισμό - τις τέχνες, την επιστήμη, τη φιλοσοφία, την αρχιτεκτονική- βρίσκονται στο επίκεντρο του 12 ου και τελευταίου επεισοδίου της σειράς ντοκιμαντέρ «Ο κόσμος των Ελλήνων» σε παραγωγή COSMOTE TV.

Το επεισόδιο θα προβληθεί στο COSMOTE HISTORY HD, την Παρασκευή 19/4, στις 22.00. Επίσης, το Σαββατοκύριακο 20-21/4, στις 20.50 οι τηλεθεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στο COSMOTE HISTORY HD, τα δύο νέα επεισόδια της σειράς παραγωγής COSMOTE TV «Φράσεις με ιστορία», στα οποία κορυφαίοι ακαδημαϊκοί και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών αναλύουν τις φράσεις «Γκέτο» και «Γη και ύδωρ».

Με ένα επεισόδιο αφιερωμένο στο ρόλο που έπαιξαν τα γραμματόσημα, από τη δημιουργία του νέου Ελληνικού κράτους έως σήμερα, ολοκληρώνεται στο COSMOTE HISTORY HD η σειρά παραγωγής COSMOTE TV «Αποτυπώματα» την Μ. Τετάρτη 24/4, στις 21.00.

Στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα του COSMOTE HISTORY HD ξεχωρίζουν επίσης:

Η σειρά ντοκιμαντέρ «Ιεροί τόποι», με τρία επεισόδια αυτή την εβδομάδα για την Μπέιτ Σεάν, μία από τις αρχαιότερες πόλεις της Μέσης Ανατολής (Μ. Δευτέρα 22/04, 17.30), το Εθνικό Πάρκο της Ασκελόν, μεταξύ Ασντόντ και Γάζας (Μ. Τρίτη 23/4, 17.30), τον Ιερό Ναό και τη Μονή των Αγίων Αποστόλων στην Καπερναούμ (Μ. Τετάρτη 24/4, 17.30).

Η σειρά «Η κουζίνα του Θεού» για τη μοναστηριακή κουζίνα, με τέσσερα επεισόδια αφιερωμένα στις Μονές Κοιμήσεως Θεοτόκου στην Αλεξανδρούπολη (18/4, 19.00), Αγκαράθου (19/4, 19.00) και Παλιανής (23/4, 19.00) στο Ηράκλειο Κρήτης, καθώς και της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Καβάλα (22/4, 19.00).

Το 3ο επεισόδιο της νέας σειράς παραγωγής COSMOTE TV «Ιστορίες Πετρογέφυρων», στο πλαίσιο του ομώνυμου μηνιαίου αφιερώματος, όπου η δημοσιογράφος Μαρία Καρχιλάκη μας ξεναγεί στο γεφύρι της Πορτίτσας στα Γρεβενά, το οποίο αποτελεί πόλο έλξης εκατοντάδων επισκεπτών (Κυριακή 21/4, 21.00). Τέλος, το Πασχαλινό πρόγραμμα του COSMOTE HISTORY HD ξεκινά με την πρεμιέρα της σειράς ντοκιμαντέρ «Μεγάλη Εβδομάδα». Η σειρά μας ταξιδεύει στην Ιερουσαλήμ και παρουσιάζει πώς βιώνεται η Μεγάλη Εβδομάδα στους Αγίους Τόπους. Το πρώτο επεισόδιο είναι αφιερωμένο στην Κυριακή των Βαΐων, όπου εορτάζεται η άφιξη του Ιησού στα Ιεροσόλυμα (Μ. Τετάρτη 24/4, 20.05).

Τα επεισόδια όλων των σειρών είναι διαθέσιμα μετά την προβολή τους on demand στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.

 

Οι μεγάλες μάχες του Μακεδονικού Μετώπου στη «Μηχανή του Χρόνου», στο COSMOTE HISTORY HD

 

Τις μεγάλες μάχες του Μακεδονικού Μετώπου, μέσα από τις οποίες ξεχώρισαν τα ελληνικά στρατεύματα, αναδεικνύει η εκπομπή «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, στο τρίτο και τελευταίο μέρος της έρευνας με θέμα τη στρατιά της Ανατολής στη Θεσσαλονίκη (Μ.Δευτέρα 22/4, 21.00, COSMOTE HISTORY HD).

Η έρευνα της εκπομπής αποκαλύπτει, μεταξύ άλλων, την προσωπικότητα του φιλέλληνα στρατηγού Αντόλφ Γκιγιομά, ο οποίος έβαλε στην πρώτη γραμμή της μάχης τον ελληνικό στρατό της Εθνικής Άμυνας, ενώ παράλληλα επέτρεψε να γίνουν ελληνικά στρατοδικεία και έδωσε το δικαίωμα στους Έλληνες να δικάζονται με την υποστήριξη δικηγόρου. Όταν ο ίδιος ανακλήθηκε από τη θέση του, συνέχισε το έργο του ο Φρανσέ ντ΄Επρέ, ο οποίος και οργάνωσε την μάχη της Δοϊράνης.

Παράλληλα, καταγράφονται και οι μάχες των Σέρβων στο Καϊμακτσαλάν και στο Ντόμπρο Πόλε απέναντι στους Βούλγαρους και τους Γερμανούς. Παρά τις μεγάλες απώλειες, οι μάχες αυτές καθόρισαν την εξέλιξη του μακεδονικού μετώπου και οδήγησαν τους Βούλγαρους σε συνθηκολόγηση, η οποία ήταν και η πρώτη που έγινε κατά τον Α’ παγκόσμιο πόλεμο, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη σύναψη ειρήνης. Στο πλαίσιο της εκπομπής, αρχαιολόγοι παρουσιάζουν το θέμα των λαθρανασκαφών ελληνικών αρχαιοτήτων, που προέκυψαν κατά τη διάρκεια έργων οχύρωσης και οδοποιίας και αποκαλύπτουν πώς σημαντικά ευρήματα κατέληξαν στο Μουσείο του Λούβρου και στο Βρετανικό Μουσείο.

Τέλος, η «Μηχανή του Χρόνου» επισκέπτεται το μεγαλύτερο συμμαχικό νεκροταφείο των Βαλκανίων στο Ζέιτενλικ στη Θεσσαλονίκη και συναντά τον 90χρονο φύλακα του σερβικού τομέα. Στην εκπομπή μιλούν οι: Αντώνης Σατραζάνης, προϊστάμενος Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης, Φρεντερίκ Γκελτόν, Συνταγματάρχης ε.α, Στέλιος Ανδρέου, Καθηγητής Προϊστορικής Ιστορίας ΑΠΘ, Αλέξανδρος Φαρνού, Διευθυντής Γαλλικής Σχολής Αθηνών, Στεφανί Τρουγιάρ, Δημοσιογράφος France24 - Συγγραφέας, Βλάσης Βλασίδης, Επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας – Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Γιώργος Μιχήλοβιτς, Φύλακας συμμαχικού κοιμητηρίου Ζέιτελνικ, Βασίλης Νικόλτσιος, Συνταγματάρχης ε.α. – Ιστορικός Ερευνητής, Γιάννης Μουρέλος, Καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ, Βασίλης Κολώνας, Καθηγητής στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Philippe Ray, Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας και διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Στάμκος, Συγγραφέας – Δημοσιογράφος, Αρετή Μακρή, Υπεύθυνη αναγνωστηρίου Ιστορικού Αρχείου Μακεδονίας, Νέστωρ Μπαμίδης, Διευθυντής του Ιστορικού Αρχείου Μακεδονίας, Ειρήνη Ανέστη, Υποψήφια Διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης – Συνεργάτης Γαλλικής Σχολής Αθηνών, Λένα Κορμά, Επιστημονικό μέλος Γαλλικής Σχολής Αθηνών.

 

Η «Μηχανή του Χρόνου» προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 21.00 και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 17.00, στο COSMOTE HISTORY HD. Όλα τα επεισόδια της σειράς είναι διαθέσιμα δωρεάν on demand στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.