14/10/2019 13:27:58
22.4.2019 / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΟΥΜΕΝΟΣ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 2069 στις 18-4-2019

Ταξιδιάρα ψυχή με τσέπη... αδειανή – «Διαβατάρικα πουλιά» οι Έλληνες, ακόμη και την περίοδο της κρίσης

Ταξιδιάρα ψυχή με τσέπη... αδειανή – «Διαβατάρικα πουλιά» οι Έλληνες, ακόμη και την περίοδο της κρίσης - Media

 

Άλλο ένα ελληνικό «παράδοξο» αναδεικνύεται από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για την οικονομική συμπεριφορά των Ελλήνων τουριστών στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της κρίσης. Οι Έλληνες απέδειξαν ότι, ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν την τελευταία δεκαετία, όχι μόνο δεν στερήθηκαν τα ταξίδια, αλλά αντίθετα τα υπερδιπλασίασαν.

Όμως, παρά τη σημαντική αυτή αύξηση, η συνολική ετήσια δαπάνη για τα ταξίδια στο εξωτερικό μειώθηκε από τα 2,5 δισ. ευρώ στα 1,9 δισ. Πώς συνέβη αυτό; Απλώς το μέσο κόστος ανά ταξίδι κόπηκε κυριολεκτικά στη μέση από τα 600 ευρώ στα 300 ευρώ.

Τα στοιχεία οδηγούν αβίαστα στο συμπέρασμα ότι ο Έλληνας, παρά την κρίση, δεν έχασε την «αγάπη» του να δει τον κόσμο. Αντίθετα η ανάγκη του αυτή ενισχύθηκε στο πέρασμα των ετών. Όμως, για να καταφέρει να την ικανοποιήσει, αναγκάστηκε να κάνει «στροφή» στα φθηνά ταξίδια. Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από τα οριστικά στοιχεία Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2018 της Τράπεζας της Ελλάδος.

Τα στοιχεία απεικονίζουν ταυτόχρονα την τεράστια «ψαλίδα» που δημιουργήθηκε στην εποχή των μνημονίων σε ό,τι αφορά τα χρήματα που δαπανούν οι Έλληνες στα ταξίδια τους εκτός συνόρων σε σύγκριση με όσα ξοδεύουν οι ξένοι τουρίστες στην Ελλάδα.

 

Διπλάσιοι, αλλά... άφραγκοι

Είναι χαρακτηριστικό πως οι Έλληνες έκαναν στο εξωτερικό 3,63 εκατ. ταξίδια το 2005, ενώ το 2017 είχαν υπερδιπλασιαστεί φθάνοντας τα 7,68 εκατ. ταξίδια. Για να το καταφέρουν αυτό χρειάστηκε να κάνουν σημαντικές υποχωρήσεις σε ό,τι αφορά το κόστος. Έτσι, ενώ το 2005 οι Έλληνες είχαν δαπανήσει για ταξίδια στο εξωτερικό 2,44 δισ. ευρώ, το 2017 ξόδεψαν 1,9 δισ. ευρώ.

Στην πράξη, δηλαδή, οι Έλληνες αποφάσισαν να... κόψουν το μπάτζετ τους στη μέση και παραπάνω με αποτέλεσμα η μέση δαπάνη τους ανά ταξίδι, η οποία το 2005 ήταν 672,6 ευρώ, να... κατρακυλήσει στα 247,8 ευρώ ανά ταξίδι το 2017. Ακόμα και στο καλύτερο τρίμηνο του 2018 (το δεύτερο από τα τρία για τα οποία υπάρχουν σχετικά στοιχεία) η μέση δαπάνη των Ελλήνων για κάθε ταξίδι τους εκτός συνόρων δεν ξεπέρασαν τα 325,6 ευρώ. Στο πρώτο και τρίτο τρίμηνο του 2018 η αντίστοιχη δαπάνη διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 250 ευρώ ανά ταξίδι.

Η οικονομική κρίση και η στροφή των Ελλήνων στα φθηνά ταξίδια είχε αποτέλεσμα να διαμορφωθεί χάσμα ανάμεσα στα χρήματα που ξοδεύουν ανά ταξίδι οι Έλληνες στο εξωτερικό και οι ξένοι στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι το 2008 η μέση δαπάνη ανά ταξίδι Ελλήνων και ξένων τουριστών ακολουθούσαν παράλληλη τροχιά, ενώ από το 2009 άρχισαν να αποκλίνουν σταθερά. Το αποτέλεσμα ήταν να διαμορφωθεί μια ιδιότυπη ταξιδιωτική «φτωχοποίηση» των Ελλήνων έναντι των άλλων Ευρωπαίων τουριστών.

Ενδεικτικό του χάσματος που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Ελλήνων και Ευρωπαίων είναι το γεγονός ότι στην αρχή της οικονομικής κρίσης (2008) οι Έλληνες ξόδευαν κατά μέσο όρο 711,6 ευρώ σε κάθε ταξίδι τους εκτός συνόρων. Ποσό που ήταν 109 ευρώ μικρότερο από όσα ξόδευαν οι Γερμανοί (821 ευρώ) και 114 ευρώ λιγότερα απ’ όσα δαπανούσαν οι Βρετανοί στην Ελλάδα (825,2 ευρώ).

Το 2017 η «ψαλίδα» είχε γίνει χάσμα, καθώς οι Έλληνες δαπανούσαν κατά μέσο όρο 247,8 ευρώ, δηλαδή 441 ευρώ λιγότερα από τους Γερμανούς (688,8 ευρώ) και 440 ευρώ λιγότερα από τους Βρετανούς (687,8 ευρώ). Οι Έλληνες ταξιδιώτες, δηλαδή, ξοδεύουν πλέον κάτι περισσότερο από το 1/3 όσων δαπανούν Γερμανοί και Βρετανοί στην Ελλάδα. Και το χάσμα θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο αν Γερμανοί και Βρετανοί δεν είχαν μειώσει κατά μέσο όρο τις δαπάνες τους κατά 150 ευρώ ανά ταξίδι...

 

Παγκόσμια τάση

Η παγκόσμια τάση που υπάρχει εδώ και μερικά χρόνια για ταξίδια αναψυχής εκτός συνόρων, ακόμα και μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο (τα λεγόμενα και city break), έχει σίγουρα επηρεάσει και τις συνήθειες των Ελλήνων ταξιδιωτών. Την τάση αυτή καταδεικνύουν ανάγλυφα τα συγκρίσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για την περίοδο 2016 - 2018.

Η αύξηση των ταξιδιών αναψυχής εκτός συνόρων των Ελλήνων την τελευταία τριετία, μάλιστα, συνδυάστηκε με υποχώρηση των επαγγελματικών ταξιδιών. Εξέλιξη η οποία είχε αποτέλεσμα τα ταξίδια αναψυχής να φθάσουν, πλέον, σε όγκο τα επαγγελματικά ταξίδια. Είναι χαρακτηριστικό πως οι πληρωμές Ελλήνων για ταξίδια αναψυχής στο εξωτερικό ήταν 483,1 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2016 και είχαν σκαρφαλώσει στα επίπεδα των 604,4 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2018.

Οι πληρωμές για επαγγελματικά ταξίδια, στον αντίποδα, υποχώρησε από 704,2 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο 2016 στα 614,1 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2018.

Παράγοντες της ελληνικής ταξιδιωτικής αγοράς ερμηνεύουν την αύξηση των δαπανών των Ελλήνων για ταξίδια αναψυχής στο εξωτερικό στη γενική τάση που διαμορφώνεται παγκοσμίως, στη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας αλλά και στο αυξημένο κόστος των διακοπών στην Ελλάδα για τους ντόπιους.

Βλέποντας ότι οι Έλληνες αρχίζουν να ξοδεύουν περισσότερα στο εξωτερικό, οι εγχώριες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις επεξεργάζονται, ήδη, τρόπους για να προσελκύσουν περισσότερους Έλληνες αξιοποιώντας τη θετική διάθεση που εκδηλώνουν για ταξίδια.

Η ένδειξη επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος καθώς οι συνολικές δαπάνες των Ελλήνων για ταξίδια εκτός συνόρων αυξήθηκαν από 1,45 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο 2017 στα 1,6 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2018. Άνοδος η οποία υπερκάλυψε τη μείωση που είχε καταγραφεί το 2017 (1,45 δισ. ευρώ) έναντι του 2016 (1,52 δισ. ευρώ).

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.