search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:03
MENU CLOSE

Νέες Κυκλοφορίες: Βιβλία που πρέπει να διαβάσετε (Photos)

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2069
18-4-2019
22.04.2019 03:00
taquieff_antisimitismos.jpg

 

Pierre – André Taguieff
O αντισημιτισμός
Μετάφραση: Γιάννης Σιδέρης
Εκδόσεις: Άγρα

Σελ.: 168

Από τις δυο τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα, η λέξη «αντισημιτισμός», στις περισσότερες χώρες της Δύσης, χρησιμοποιείται ως γενικός όρος που χαρακτηρίζει το σύνολο των αφηγήσεων, αναπαραστάσεων, δοξασιών, πρακτικών και θεσμικών μορφωμάτων των οποίων οι ιστορικές εκφάνσεις διακρίνονται από μια εχθρική στάση απέναντι στους Εβραίους, στις θρησκευτικές πεποιθήσεις τους και στον τρόπο ζωής τους. Η εχθρότητα αυτή εκφράζεται κοινωνικά με διακρίσεις και διωγμούς που έχουν σκοπό τη διαπόμπευση ή τον εκφοβισμό των Εβραίων προκειμένου να απομονωθούν ή να εκδιωχθούν από έναν τόπο και παίρνει διάφορες μορφές ως προς την ένταση, την ορατότητα στην κοινωνία και την ιδεολογική αποδοχή της. Συνήθως η εχθρότητα αυτή, στα άτομα που την εκφράζουν έμπρακτα, είναι ανάμεικτη με συναισθήματα φόβου ή δυσπιστίας, μίσους, περιφρόνησης ή αγανάκτησης, εμφανιζόμενα σε διαφορετικές αναλογίες.

Τα αντιεβραϊκά ιδεολογήματα αλλάζουν μορφή περνώντας από το ένα έθνος στο άλλο, από το ένα κοινωνικό ή πολιτισμικό σύνολο στο άλλο. Σε αντίθεση με την κοινώς εννοούμενη σημασία του όρου, ο «αντισημιτισμός» είναι ένα φαινόμενο σύνθετο, πολυδιάστατο, πολυπαραγοντικό, ετερογενές και σε διαρκή εξέλιξη.
Ο τόμος αυτός παρουσιάζει ένα πλήρες και αποτελεσματικό πανόραμα, τεκμηριωμένο με επιχειρήματα, μιας έννοιας, δυστυχώς, περισσότερο επίκαιρης από ποτέ. Ο Pierre – André Taguieff εξετάζει όλες τις εβραιοφοβίες για να δείξει πως βασίζονται σε εκ των υστέρων εξορθολογισμούς, που έχουν στόχο τους να νομιμοποιήσουν αδικαιολόγητα μίση, φόβους και πάθη.

Hans-Joachim Lang
Το Μπλοκ 10

Μετάφραση: Νίκη Eideneier-Αναστασιάδη

Εκδόσεις: University Studio Press

Σελ.: 353

Το Μπλοκ 10 του στρατοπέδου του Άουσβιτς είχε μια ιδιαιτερότητα. Το δίπατο αυτό κτήριο – στρατώνας φιλοξένησε 800 Εβραίες γυναίκες διαφόρων εθνικοτήτων (Πολωνέζες, Γερμανίδες, Ελληνίδες, Τσέχες, Σλοβάκες, Βελγίδες, Γαλλίδες), που υπέστησαν ιατρικά πειράματα. Δύο γιατροί έκαναν επάνω τους δοκιμές μεθόδων στείρωσης, ενώ άλλοι γιατροί τις χρησιμοποίησαν για άλλα πειράματα. Περίπου 300 από αυτές κατάφεραν να επιζήσουν και να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, με τρομερές όμως συνέπειες στη σωματική και κυρίως στην ψυχική τους υγεία.

Ο H.-J. Lang αφηγείται τι ακριβώς συνέβαινε με τις γυναίκες αυτές, πώς ήταν η καθημερινότητά τους και ποιες ήταν οι παρενέργειες τόσο κατά την παραμονή τους στο στρατόπεδο όσο και μετά. Οι βλάβες στην υγεία, η στείρωση, η απώλεια των δικών τους, η ανικανότητα προς εργασία θα επισκίαζαν τη μετέπειτα ζωή τους.

Οι άγνωστες αυτές πτυχές της ιστορίας και των εγκλημάτων των Ναζί φωτίζονται μέσα από την έρευνα του Lang. Μαρτυρίες αυτοπτών σε δικογραφίες, σε ιατρικά ιστορικά, σε υπηρεσιακούς φακέλους, σε αυτοβιογραφίες, σε συνεντεύξεις και σε πρωτόκολλα συνομιλιών, επέτρεψαν στον συγγραφέα να περιγράψει τον παραλογισμό και τη βία του ναζιστικού καθεστώτος.

Peter Wohlleben

Η μυστική ζωή των ζώων

Μετάφραση: Γιώτα Λαγουδάκου

Εκδόσεις: Πατάκη

Σελ.: 298

Στοργικό σαν σκιουράκι, πιστό σαν κοράκι, συμπονετικό σαν δασοποντικός, θλιμμένο σαν ελαφίνα – μπορούν τα ζώα να έχουν τέτοια συναισθήματα; Μήπως μια τόσο πολύπλευρη συναισθηματική ζωή δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο του ανθρώπου;
Με βάση τις πιο πρόσφατες επιστημονικές έρευνες, συνοδευόμενες από προσωπικές παρατηρήσεις και εμπειρίες, ο παθιασμένος δασολόγος Peter Wohlleben αποκαλύπτει βαθιές πτυχές ενός κόσμου που δεν έχει ερευνηθεί ακόμα: τους περίπλοκους τρόπους συμπεριφοράς των ζώων του δάσους και του αγροκτήματος, τη συναισθηματική και συνειδητή τους ζωή. Και καταλαβαίνουμε ότι τα ζώα είναι πολύ πιο κοντά μας απ’ ό,τι φανταζόμασταν…

Henry Marsh

Ή μη βλάπτειν

Μετάφραση: Ευγενία Βασιλοπούλου

Εκδόσεις: ΟΞΥ

Σελ.: 296

Το «Ή μη βλάπτειν» του Henry Marsh είναι το πρώτο βιβλίο της νέας σειράς εκλαϊκευμένης επιστήμης Pop Science των εκδόσεων Brainfood. Η σειρά Pop Science αναλαμβάνει να γνωρίσει στο ελληνικό κοινό μερικά από τα σημαντικότερα έργα κορυφαίων σύγχρονων επιστημόνων, σε καλαίσθητες εκδόσεις, με προσεγμένη και προσιτή στο γενικό αναγνωστικό κοινό μετάφραση.

Το διεθνές best seller «Ή μη βλάπτειν» παρουσιάζει με μοναδικό τρόπο τα επιτεύγματα και τις αποτυχίες μιας ζωής αφιερωμένης στη χειρουργική του ανθρώπινου εγκεφάλου. Με καταπληκτική ανυποκρισία και συμπόνια ο πρωτοπόρος νευροχειρουργός Henry Marsh αποκαλύπτει τη συναρπαστική ένταση της χειρουργικής, το χάος και τη σύγχυση που επικρατούν σ’ ένα πολυάσχολο σύγχρονο νοσοκομείο και, κυρίως, την ανάγκη για ελπίδα που νιώθει κανείς όταν έρχεται αντιμέτωπος με τις πιο βασανιστικές αποφάσεις της ζωής.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:01