search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:03
MENU CLOSE

«Ολονυκτίες» για τα μπουγιουρντί

15.01.2010 10:50
«Ολονυκτίες» για τα μπουγιουρντί - Media

Παίζουν με τη φωτιά ή, για την ακρίβεια, με τα νεύρα των δεσποτάδων και… τον πόνο του αρχιεπισκό που εκεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Αντί να εκτιμήσουν τις προσπάθειες του Ιερώνυμου, που κατάφερε να κατασιγάσει τις αντιδρά σεις των αγίων εν Χριστώ αδελφών του για την αυξημένη εισφορά (από ένα τοις χιλίοις σε τρία) του λεγόμενου ΕΤΑΚ για την ακίνητη εκκλησιαστική περιουσία, του τραβάνε το χαλί κάτω από τα πόδια.

Παίζουν με τη φωτιά ή, για την ακρίβεια, με τα νεύρα των δεσποτάδων και… τον πόνο του αρχιεπισκό που εκεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Αντί να εκτιμήσουν τις προσπάθειες του Ιερώνυμου, που κατάφερε να κατασιγάσει τις αντιδρά σεις των αγίων εν Χριστώ αδελφών του για την αυξημένη εισφορά (από ένα τοις χιλίοις σε τρία) του λεγόμενου ΕΤΑΚ για την ακίνητη εκκλησιαστική περιουσία, του τραβάνε το χαλί κάτω από τα πόδια.

Δεν πρόλαβε να ξεϊδρώσει ο αρχιεπί σκοπος από την προσπάθεια να πείσει τους δεσποτάδες ότι η αυξημένη εισφορά του ΕΤΑΚ είναι εφάπαξ και δεν θα την ξαναβρούν μπρο στά τους, και στην Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών, τις Μητροπόλεις αλλά και σε όλα τα εκκλησιαστικά ιδρύματα που είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, εκκλησίες, ιδρύματα αρωγής κ.λπ. (ο συνολικός τους αριθμός πλησιάζει τις 7.000) έφτασαν διάφορα μπουγιουρντί από τις κατά τόπους εφορίες.

Με τα χαρτιά αυτά που εστάλησαν και στους αντίστοιχους οργανισμούς της Εκκλησίας της Κρήτης και των Μητροπόλεων των Δωδεκανήσων καλούνται οι ρασοφόροι να πληρώ σουν πρόσθετο φόρο για μεγάλη ακίνητη περιουσία αναδρομικά για την περίοδο 19972007.

Η προσαύξηση, λένε οι οικονομι κοί εγκέφαλοι, στηρίζεται στον νόμο 3763/2009 και προκύπτει από τη μεταγενέστερη αύξηση της φορολογη τέας αξίας των ακινήτων σε σχέση με αυτή που είχε πληρωθεί αρχικά. Πόσο φτάνει η αναδρομική αύξηση; Ούτε λίγο ούτε πολύ, αδέρφια, στο 10% της αξίας των ακινήτων που δήλωσαν οι καλοί μας ρασοφόροι.

Έπειτα απ’ όλα αυτά καταλαβαίνετε πώς ένιωσαν οι δεσποτάδες παραλή πτες των σημειωμάτων της εφορείας. Σας έτυχε να δείτε τον εβδομηντάχρο νο συνταξιούχο ιδιοκτήτη ενός παλιού Lada του 1988 όταν πήρε το σημείωμα για να πληρώσει τα 500 ευρώ για τα «πράσινα τέλη»…

Έτσι ακριβώς αντέδρασαν και οι δεσποτάδες, με πρώτο αποδέκτη της οργής τους τον αρχιεπίσκοπο, στον οποίο δήλωσαν πολύ απλά πως δεν έχουν λεφτά και ας πάει να βρει άκρη με τον Παπανδρέου, τον Παπακωνσταντίνου και τους άλλους… «Παπα» της κυβέρνησης που θέλουν να τους ξεζουμίσουν.


Οι «εγκέφαλοι»

Οι Παπακωνσταντίνου της Εκκλησίας, οι οικονομικοί εγκέφαλοι, που με επικεφαλής τον μητροπολίτη Ιωαννίνων εδρεύουν στο κτίριο της Ιεράς Συνόδου στη μονή Πετράκη (ο Ανδρέας Ζαμπέλης που είναι γενι κός διευθυντής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας και ο ειδικός νομικός σύμβουλος του αρχιεπισκό που Θεόδωρος Παπαγεωργίου), λένε ότι τα εκκλησιαστικά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου δεν πρέπει να πλη ρώσουν την αναδρομική εισφορά, επι μένοντας ότι είναι παράνομη.

Και προτείνουν, αν η κυβέρνηση επι μείνει, να λυθεί το θέμα μέσα από προ σφυγές στη Διοικητική Δικαιοσύνη.

Αυτή είναι η πιο «σκληρή γραμ μή» στο αρχιεπισκοπικό περιβάλλον γιατί μην ξεχνάτε πως υπάρχει και μια άλλη ομάδα συνεργατών του αρχιεπι σκόπου που εδρεύει στην οδό Αγίας Φιλοθέης, με τους αρχιμανδρίτες Αθηναγόρα Δικαιάκο, διευθυντή του ιδιαίτερου γραφείου του Ιερώνυμου, και Γαβριήλ Παπανικολάου, πρωτο σύγκελο της Αρχιεπισκοπής (είναι ο νέος και ωραίος κληρικός που παίζει και τον ρόλο συνδέσμου με τους πρά σινους) και τους ιερείς Αδαμάντιο Αυγουστίδη και Θωμά Χρυσικό.

Αυτή η ομάδα «τα ακούει» αυτές τις μέρες από διάφορους δεσποτά δες γιατί τους θεωρούν υπεύθυνους για την υποχωρητική στάση του Ιερωνύμου απέναντι στο ΠΑΣΟΚ.

Μεταξύ μας, αδέρφια, οι διαμαρτυρό μενοι δεν έχουν δίκιο να τα ρίχνουν σ’ αυτούς. Όποιος ξέρει τον Ιερώνυμο, βεβαιώνει πως αυτή η πολιτική της συνεργασίας με την κυβέρνηση είναι δική του απόφαση κι αν δεν την πίστευε, όποιος και να του την εισηγεί το, δεν θα την εφάρμοζε.

 

Οι δύο Μητροπόλεις της Αττικής

Ας αφήσουμε (προς το παρόν, γιατί αυτό δεν πρόκειται να κλείσει εύκολα) το «καυτό» θέμα της φορολόγησης της εκκλησιαστικής περιουσίας και ας πάμε σε ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί αυτή τη στιγμή τη Σύνοδο. Είναι το θέμα της διχοτόμησης της έρημης της Αττικής που, όπως είναι γνωστό, ταλαιπωρήθηκε χρό νια, πρώτα από τον επί χούντας μητροπολίτη Νικόδημο Γκατζιρούλη και στη συνέχεια από τα καμώματα του εκπεσόντος Παντελεήμονος Μπεζενίτη.

Όπως θυμούνται οι επιμελείς αναγνώστες του «Π», η κυβέρνηση Καραμανλή είχε συμφωνήσει να διχοτομηθεί η Μητρόπολη και ήταν έτοιμες και οι σχετικές πράξεις που δεν προχώρησαν λόγω της πρόωρης προκήρυξης των εκλογών. Ο Ιερώνυμος έθεσε το θέμα και στη νέα κυβέρνηση και τελικά υπάρχει συμφωνία να προχωρήσουν στη δημιουργία δύο νέων Μητροπόλεων.

Τις εκτάσεις που θα καλύπτουν σας τις έχουμε περιγράψει αναλυτικά παρουσιάζοντας τη σχετι κή πράξη της κυβέρνησης Καραμανλή που όμως δεν προχώρησε. Αυτός ακριβώς ο γεωγραφικός χωρισμός θα γίνει και με την πράξη της κυβέρνη σης του ΠΑΣΟΚ.

Στη μία Μητρόπολη θα υπάγονται οι «πλού σιες» περιοχές της Κηφισιάς, του Αμαρουσίου, της Εκάλης, της Δροσιάς, της Ερυθραίας, του Αγίου Στεφάνου και της Άνοιξης. Η Μητρόπολη αυτή θα φτάνει έως τη Νέα Μάκρη, τον Μαραθώνα, τον Ωρωπό, τον Βαρνάβα και το Καπανδρίτι.

Στη δεύτερη Μητρόπολη θα υπάγονται κυρί ως φτωχογειτονιές: Μενίδι, Ίλιον, Πετρούπολη, Καματερό, Ζεφύρι, Λιόσια, Φυλή κ.λπ.

Οι νέοι μητροπολίτες θα εκλεγούν στην πρώτη ιεραρχία μαζί με τον δεσπότη του Λαγκαδά, που θα διαδεχθεί τον θανόντα Σπυρίδωνα. Ποιοι είναι οι επικρατέστεροι υποψήφιοι για τις τρεις Μητροπόλεις;

◆ Στην πρώτη, της Κηφισιάς, ακούγεται το όνομα του αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, αρχιμανδρίτη Κύριλλου Μισιακούλη.

◆ Στη δεύτερη, του Μενιδίου, Ιλίου κ.λπ., ακούγεται το όνομα του διευθυντή του γραφείου του αρχιεπισκόπου, αρχιμανδρίτη Αθηναγόρα Δικαιάκου.

◆ Όσο για τον Λαγκαδά, φαίνεται πως επικρατέ στερος προς το παρόν είναι ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Βεροίας και Ναούσης, αρχιμανδρί της Γεώργιος Χρυσοστόμου.

Για τη Μητρόπολη Λαγκαδά είχε ακουστεί και το όνομα του πρωτοσύγκελου της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, αρχιμανδρίτη Ιωάννη Τασσιά. Φαίνεται όμως πως τις τελευταίες μέρες απεσύρ θη η υποψηφιότητά του ύστερα από δέσμευ ση του αρχιεπισκόπου προς τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο ότι θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Τασσιά στην πρώτη μεγαλύ τερη Μητρόπολη που θα κενωθεί…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:00