19/02/2020 16:26:41

Διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθήνας για τον κεραυνό στην Ακρόπολη: Μακάρι να αντιδρούσαμε όπως οι Γάλλοι στη Notre Dame (Video)

Γεωργιάδης: Κανείς δεν θέλει να ιδιωτικοποιήσει την Ακρόπολη - Media

 

Το παράπονό της ότι, ως λαός, δεν διαθέτουμε τη σύμπνοια που επέδειξαν πρόσφατα οι Γάλλοι μετά το τραγικό περιστατικό της Notre Dame, εξέφρασε μιλώντας στον ΑΝΤ1 η Ελένη Μπάνου, Διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθήνας. 

«Θα ήθελα μετά το γεγονός αυτό να είχε χτυπήσει το τηλέφωνο του γραφείου μου από διάφορες εταιρείες και να μου λέγανε "Κυρία μπάνου είμαστε εδώ να σας βοηθήσουμε, είτε οικονομικά είτε σε πρακτικά θέματα". Δεν έγινε αυτό. Αντίθετα εχθές τηλεφώνησε μια ισπανική εταιρεία. Το φαντάζεστε;», εξήγησε χαρακτηριστικά η Έφορος αναφερόμενη στην έλλειψη προθυμίας των ελληνικών εταιρειών να προσφέρουν ανιδιοτελώς τη βοήθειά τους ώστε να «οχυρωθεί» καλύτερα το σημαντικό μνημείο της Ακρόπολης απέναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως η πρόσφατη καταιγίδα που «χτύπησε» την Αττική με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο τουρίστες και δύο αρχαιοφύλακες.  

«Τα αλεξικέραυνα είχαν συντηρηθεί»

«Ακούσαμε ένα τεράστιο μπαμ, σαν να έπεσε μια μεγάλη βόμβα και έσβησαν τα φώτα στην Ακρόπολη», δήλωσε στην κάμερα του ANT1 περιγράφοντας το περιστατικό η κυρία Μπάνου. Ερωτηθείσα εάν τελικά το αλεξικέραυνο βοήθησε ή όχι, απαντά κατηγορηματικά: «Λειτούργησε πολύ καλά. Αν δεν λειτουργούσε θα είχαμε θρηνήσει θύματα και μνημεία. Για να μιλήσω ειδικά για το μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς Ερέχθειο, θα είχε ολοσχερώς καταστραφεί».

«Φαίνεται ότι το συμβάν δεν οφείλεται σε ανθρώπινη αμέλεια αλλά σε αυτό που μας είπαν όλοι οι ειδικοί. Ότι συνέβη ό,τι συνέβη επειδή ήταν τόσο ισχυρό το φαινόμενο», εξηγεί η κυρία Μπάνου και προσθέτει, όσον αφορά την παλαιότητα των αλεξικέραυνων στην Ακρόπολη: «Αυτό που αντικαθίσταται δεν είναι ο ιστός του αλεξικέραυνου αλλά η κεφαλή. Οι κεφαλές ανανεώνονται πολύ τακτικά».

Μετά το περιστατικό, που προκάλεσε σάλο στην ελληνική κοινή γνώμη, το υπουργείο πολιτισμού ενημερώνει ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία τόσο με την ΕΜΥ όσο και με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Ωστόσο παραμένει το ερώτημα: Τι θα γίνεται κάθε φορά που θα υπάρχουν σύννεφα πάνω από την Ακρόπολη: Είναι δυνατόν να εκκενώνεται κάθε φορά το μνημείο όπως συνέβη την Πέμπτη;

Το υπουργείο Πολιτισμού εκτός από την αντικατάσταση του αλεξικέραυνου εξετάσει την επέκταση της αντικεραυνικής προστασίας στην Ακρόπολη. 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.