search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 02:12
MENU CLOSE

Χαλίλ Ιμπραήμ Καντίρ: O πρόσφυγας από το Ιράκ που μεταφράζει Πλάτωνα και Επίκουρο

21.04.2019 07:49
Χαλίλ Ιμπραήμ Καντίρ: O πρόσφυγας από το Ιράκ που μεταφράζει Πλάτωνα και Επίκουρο - Media

 

H αγάπη του για τον Πλάτωνα, τον Σωκράτη, τον Επίκουρο και τους άλλους αρχαίους φιλοσόφους, οδήγησε έναν 40χρονο δικηγόρο, τον Χαλίλ Ιμπραήμ Καντίρ να μετακομίσει μόνιμα πριν ένα χρόνο από την κουρδική πόλη του βόρειου Ιράκ, Σουλεϊμανίγια  στην Ελλάδα  για να σπουδάσει και να μελετήσει τους αρχαίους φιλοσόφους στον τόπο που γεννήθηκαν και μεγαλούργησαν, εγκαταλείποντας μια σίγουρη καριέρα σε διεθνείς οργανισμούς ως δικηγόρος όπου είχε ξεκινήσει. 

Όνειρό του να μεταφράσει για πρώτη φορά τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους στην περσική και σε διαλέκτους της κουρδικής γλώσσας και αργότερα να γράψει και δικά του κείμενα φιλοσοφίας. Για περισσότερα από δέκα χρόνια ο Χαλίλ Ιμπραήμ Καντίρ εργάζονταν ως νομικός σε διεθνείς οργανισμούς για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου (Asuda). 

Παράλληλα, εκπροσωπούσε μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις τροφίμων και κατασκευών ανοίγοντας το δρόμο για Έλληνες επενδυτές να τοποθετηθούν στα βάθη της Ασίας. Έπαιρνε μέρος για λογαριασμό ελληνικών εταιριών σε διαγωνισμούς στο Ιράκ, μετέφραζε έγγραφα, αναζητούσε σπίτια για Έλληνες εργαζόμενους μεσολαβούσε για να βγάλουν βίζα και προσπαθούσε να λύσει ό,τι προβλήματα αντιμετώπιζαν, τις περισσότερες φορές αφιλοκερδώς. Κίνητρό του η αγάπη για την αρχαία Ελλάδα.

«Ο Σωκράτης είναι επίκαιρος όσο ποτέ»

Εδώ και ένα χρόνο έχει εγκατασταθεί μόνιμα στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να παρακολουθήσει μαθήματα φιλοσοφίας στο αντίστοιχο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ΑΠΘ. Γραφειοκρατικά προβλήματα ωστόσο φρέναραν προσωρινά τα σχέδιά του καθώς δεν έγινε φέτος δεκτός στο πρόγραμμα. Δεν το ‘βαλε όμως κάτω και περιμένει να δώσει εξετάσεις, ελπίζοντας ότι θα καταφέρει να ανταποκριθεί στο νέο σύστημα εισαγωγής και να μπορέσει να φοιτήσει από τον προσεχή Σεπτέμβριο.

«Φίλε θα κουβεντιάσουμε μόνο στα ελληνικά. Καταλαβαίνω. Απλά θα μιλάω αργά» ήταν ο μόνος ο όρος για να μιλήσουμε. Μία μέρα αργότερα κλείστηκε το ραντεβού στο αγαπημένο του σημείο της πόλης, την πλατεία Αριστοτέλους. 

 «Μερικές φορές οι καθηγητές δεν καταλαβαίνουν την ψυχή και την λαχτάρα του ξένου ανθρώπου. Ακόμη και αν δεν γίνω δεκτός στο μεταπτυχιακό, η χώρα αυτή είναι στην ψυχή μου. Το master είναι ένα απλό χαρτί. Γιατί η φιλοσοφία πρώτα απ’ όλα είναι στην ψυχή μου. Είναι μέσα μου. Είναι  στο μυαλό μου. Μου δίνει δύναμη» είπε στο ethnos.gr ο Χιλάλ Ιμπαρήμ Καντίρ και πρόσθεσε: Για μένα είναι πολύ σημαντικό να σπουδάσω στη γη και στα χώματα που οι αρχαίοι φιλόσοφοι μεγαλούργησαν. Και να μάθω από πρώτο χέρι τί πίστευαν αυτοί οι σπουδαίοι άνθρωποι. Έτσι θα τους αποδώσω καλύτερα».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15