search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 23:27
MENU CLOSE

Μιανμάρ: Στο ανώτατο δικαστήριο οι δημοσιογράφοι του Reuters που κατηγορούνται για αποκάλυψη κρατικών μυστικών

21.04.2019 08:48
Μιανμάρ: Στο ανώτατο δικαστήριο οι δημοσιογράφοι του Reuters που κατηγορούνται για αποκάλυψη κρατικών μυστικών - Media

 

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Μιάνμαρ πρόκειται να αποφασίσει την ερχόμενη Τρίτη για την έφεση που ασκησαν δύο δημοσιογράφοι του πρακτορείου Reuters, οι οποίοι είχαν καταδικασθεί βάσει των διατάξεων για την αποκάλυψη κρατικών μυστικών ενός νόμου που χρονολογείται από την εποχή της αποικιοκρατίας, απόφαση που είχε εγείρει ερωτήματα για το εάν υπάρχει πραγματική μετάβαση της χώρας προς τη δημοκρατία.

Οι Ουά Λόνε και Κιάου Σόε Οο, 33 και 29 ετών αντίστοιχα, έχουν τεθεί υπό κράτηση για πάνω από 16 μήνες, μετά τη σύλληψή τους τον Δεκέμβριο του 2017, ενώ ερευνούσαν τις συνθήκες δολοφονίας 10 μουσουλμάνων Ροχίνγκια, κατά τη διάρκεια στρατιωτικής εκκαθαριστικής επιχείρησης στα δυτικά της χώρας.

Η κυβέρνηση είχε υποστηρίξει πως οι δύο δημοσιογράφοι είχαν στην κατοχή τους μυστικά έγγραφα, το περιεχόμενο των οποίων θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια.

Το Ανώτατο Δικαστήριο συμπεριέλαβε την εκδίκαση της υπόθεσης των δύο δημοσιογράφων στην ανακοίνωση που ανήρτησε στην σελίδα του στο Facebook.

Στην έφεση που κατέθεσε τον Μάρτιο ο συνήγορός τους Χιν Μάουνγκ Ζό υπογραμμίζεται η έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων για τη διάπραξη οποιουδήποτε εγκλήματος, ενώ αντίθετα υπάρχουν ενδείξεις για παγίδευση των δημοσιογράφων από τις αρχές. Ένας αστυνομικός κατά το περασμένο έτος είχε καταθέσει στο δικαστήριο πως άλλοι αστυνομικοί είχαν ‘φυτεύσει’ τα επίμαχα έγγραφα στους δύο δημοσιογράφους.

Τοπικό δικαστήριο της Γιανγκόν έκρινε ενόχους τους δύο δημοσιογράφους τον περασμένο Σεπτέμβριο, βάσει του νόμου περί Κρατικών Μυστικών και τους καταδίκασε σε επταετή φυλάκιση. Το Εφετείο της Γιανγκόν είχε απορρίψει την έφεσή τους τον περασμένο Ιανουάριο.

Οι δύο δημοσιογράφοι έχουν χωρισθεί από τις οικογένειές τους και η σύζυγός του Ουά Λεόνε, Πανέι Μον, έφερε στον κόσμο το πρώτο τους παιδί το περασμένο έτος. Η σύλληψή τους προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή και οδήγησε σε πλήθος διαβήματα για την αποφυλάκισή τους προς την Νομπελίστα Ειρήνης το 2ο16 πρωθυπουργό της χώρα Αούγκ Σαν Σούου Κι.

Η έρευνα πάνω στην οποία εργάζονταν οι δύο δημοσιογράφοι περαιώθηκε από άλλους συναδέλφους τους και δημοσιεύθηκε το 2018. Την περασμένη εβδομάδα της απονεμήθηκε το Βραβείο Πούλιτζερ για το διεθνές ρεπορτάζ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 23:27