search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:19
MENU CLOSE

Β. Μακεδονία: Σε εξέλιξη η ψηφοφορία για τις προεδρικές εκλογές – Οι υποψήφιοι και το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής

21.04.2019 12:08
Β. Μακεδονία: Σε εξέλιξη η ψηφοφορία για τις προεδρικές εκλογές - Οι υποψήφιοι και το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής - Media

 

Ομαλά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα εξελίσσεται η σημερινή εκλογική διαδικασία για τις προεδρικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7.00 τοπική ώρα (8:00 ώρα Ελλάδας), σε 3.480 εκλογικά τμήματα σε ολόκληρη τη χώρα.Το σύνολο του εκλογικού σώματος ανέρχεται στο 1.808.131 ψηφοφόρους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής, μέχρι τις 10.00 τοπική ώρα το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 6,26%, αρκετά χαμηλό σε σχέση με άλλες εκλογικές αναμετρήσεις στη χώρα.

Τρεις είναι οι υποψήφιοι στις εκλογές αυτές:

-ο Στέβο Πεντάροφσκι, εθνικός συντονιστής της Βόρειας Μακεδονίας για το ΝΑΤΟ, ο οποίος είναι ο υποψήφιος των συγκυβερνώντων κομμάτων «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ και DUI του Αλί Αχμέτι, καθώς και μικρότερων κομμάτων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό,

-η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο των Σκοπίων, η οποία είναι η υποψήφια του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, από το οποίο προέρχεται ο απερχόμενος πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ και

-ο Μπλέριμ Ρέκα, καθηγητής Πανεπιστημίου στο Τέτοβο, ο οποίος υποστηρίζεται από τα αντιπολιτευόμενα αλβανικά κόμματα «BESA» και «Συμμαχία για τους Αλβανούς».

Για να εκλεγεί κάποιος πρόεδρος από τον πρώτο γύρο απαιτείται να λάβει ποσοστό άνω του 50% επί του συνόλου των ψηφοφόρων της χώρας, κάτι που θεωρείται σχεδόν αδύνατο και έτσι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος, στις 5 Μαΐου, στον οποίο θα συμμετέχουν οι δύο που θα συγκεντρώσουν τις περισσότερες ψήφους στον πρώτο γύρο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:17