search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:07
MENU CLOSE

Συντάξεις χηρείας: Όχι εξαιρέσεις στις αυξήσεις…

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2069
18-4-2019
22.04.2019 14:08
syn_252863_142062_type13262.jpg

 

Ύστερα από την αναστάτωση που προκάλεσε στις ορφανικές οικογένειες και στις χήρες το άρθρο 12 του νόμου Κατρούγκαλου για τις συντάξεις χηρείας, το υπουργείο Εργασίας, στην προσπάθειά του να αποκαταστήσει την αδικία που προκάλεσε, αυτή την περίοδο ετοιμάζει μια νέα ρύθμιση, που αφορά κυρίως αύξηση των συντάξεων αυτών.

Η Δράση (ανεξάρτητη ομάδα γυναικών για τη διεκδίκηση των συντάξεων χηρείας), είναι μια μαχητική ομάδα γυναικών η οποία έδωσε έναν δύσκολο αγώνα για το θέμα της απονομής των συντάξεων χηρείας. Αντέδρασε λοιπόν στις πληροφορίες για το πώς θα δοθούν οι αυξήσεις αυτές και με ανάρτηση στο Facebook επισημαίνει τι πρέπει να γίνει για να μην υπάρξει ακόμη μια αδικία που μπορεί να οδηγήσει και σε προβληματικές καταστάσεις.

Σημειώνουν λοιπόν οι γυναίκες της Δράσης ότι «σύμφωνα με δημοσιεύματα, το υπουργείο προτίθεται να εξαιρέσει τις εργαζόμενες κι αυτοαπασχολούμενες χήρες, καθώς κι όσες παίρνουν δική τους σύνταξη, από την αύξηση του ποσοστού των συντάξεων στην οποία προτίθεται να προβεί.

Σημειώνεται βέβαια μια αύξηση του ύψους 10% στο αρχικό ποσοστό και για αυτή την κατηγορία, είναι ένα θετικό γεγονός, αλλά η απόφαση αυτή γεννά πολλά ερωτήματα. Οι μισθοί πείνας που δίνονται από το Δημόσιο σε αρκετές περιπτώσεις αρκούν άραγε για να καλύψει μια χήρα εργαζόμενη τις ανάγκες της οικογένειάς της;

Και οι χήρες που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, εισπράττουν από έναν ιδιώτη, χρήματα δηλαδή που δεν βγαίνουν από κρατικό ταμείο κι έχουν και τον φόβο ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να απολυθούν… γιατί θα πρέπει να στερηθούν την αύξηση του ποσοστού;

Ας δοθεί η σύνταξη κι ας φορολογηθούν από την πολιτεία σε τελική ανάλυση.

Μα, ακόμη έχουμε και την περίπτωση της εργαζόμενης αυτοαπασχολούμενης. Η ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, της διασφαλίζει ασφαλή κι αξιοπρεπή διαβίωση; Όχι, βέβαια. Ας μην κοροϊδευόμαστε κι ας μην εθελοτυφλούμε… Θέλουμε ως κοινωνία να αυξήσουμε τη μαύρη κι ανασφάλιστη εργασία; Γιατί τι άλλο μπορεί να κάνει μια γυναίκα, προκειμένου να σταθεί οικονομικά στις υποχρεώσεις που είχαν δημιουργηθεί κατά τον έγγαμο βίο της (κάτω από σαφώς άλλες προϋποθέσεις), για να ζήσει την οικογένειά της και να διαβιώσει αξιοπρεπώς… παρά να επιλέξει την ανασφάλιστη εργασία;

Είναι προς τιμήν του υπουργείου που επανεξετάζει το θέμα των συντάξεων χηρείας. Ας λάβει όμως υπόψη του σοβαρά κι αυτή την παράμετρο. Όχι άλλη αδικία σε αυτή που έχει προκαλέσει ήδη ο θάνατος στις ζωές μας…».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:07