search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 20:29
MENU CLOSE

Οι μαύρες «τρύπες» του Τραμπ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2069
18-4-2019
23.04.2019 03:00
pn1804trump.jpg

 

Έρευνες επί του συνόλου των νομικών «εκκρεμοτήτων» του Προέδρου των ΗΠΑ

Η σκιά της αμφιβολίας έχει απλωθεί όχι μόνο στην Αμερική αλλά και στη διεθνή κοινότητα για τις κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ. Η αμφιβολία, με τη σειρά της, «σπέρνει» έρευνες για τη συγκέντρωση στοιχείων, που ενοχοποιούν όλο και περισσότερο την αμερικανική κυβέρνηση και τις εταιρείες του Αμερικανού Προέδρου.

Κάπως έτσι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς άρχισαν την έρευνά τους γύρω από την επιτροπή της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, η οποία κατάφερε να συγκεντρώσει 107 εκατ. δολάρια. Οι εισαγγελείς επιχειρούν να μάθουν από πού προήλθαν αυτά τα χρήματα, πού ξοδεύτηκαν και αν η επιτροπή ευνόησε με κάποιο τρόπο εκείνους που προσέφεραν δωρεές για την εκστρατεία.

Τον Σεπτέμβριο του 2018 ο Ρεπουμπλικανός πολιτικός σύμβουλος Σαμ Πάτεν παραδέχτηκε ότι έλαβε 50.000 δολάρια από Ουκρανό ολιγάρχη για την επιτροπή της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ. Οι πράκτορες του FBI βρήκαν περισσότερα στοιχεία για την εκστρατεία όταν έλεγξαν τον Μάικλ Κοέν, πρώην δικηγόρο του Τραμπ.

Το γραφείο του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ εξέτασε πιθανές δωρεές από το εξωτερικό για την προεκλογική εκστρατεία, ενώ και εισαγγελείς από το Μανχάταν και το Μπρούκλιν ερευνούν την εμπλοκή ξένου χρήματος.

Τον Φεβρουάριο του 2019 οι εισαγγελείς της νότιας περιφέρειας της Νέας Υόρκης έστειλαν κλήτευση στην επιτροπή της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, ζητώντας έγγραφα για τις δαπάνες και τους χορηγούς της επιτροπής. Οι εισαγγελείς στο Νιου Τζέρσεϊ και την περιφέρεια της Κολούμπια έστειλαν επίσης κλητεύσεις στην επιτροπή για ξεχωριστούς ελέγχους.

Οι ασφαλιστικές

Όταν ο πρώην δικηγόρος του Τραμπ Μάικλ Κοέν κατέθεσε στο Κογκρέσο τον Φεβρουάριο, ανέφερε ότι ο Οργανισμός Τραμπ αύξησε τα περιουσιακά του στοιχεία μέσω ασφαλιστικών εταιρειών. Μέρες αργότερα το Τμήμα Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών της Νέας Υόρκης κλήτευσε την Aon, κύρια ασφαλιστική εταιρεία του Οργανισμού Τραμπ, σύμφωνα με τους «New York Times». Η κλήτευση αφορούσε στην επικοινωνία μεταξύ της Aon και του Οργανισμού Τραμπ, καθώς και άλλα εσωτερικά έγγραφα και συμβόλαια.

Σημειώνεται ότι το Τμήμα Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών είναι ένας οργανισμός που εποπτεύει τον ασφαλιστικό κλάδο, οπότε δεν διενεργεί ποινικές έρευνες. Εντούτοις, αν εντόπιζε κάποιο αδίκημα, θα μπορούσε να παραπέμψει αυτές τις πληροφορίες σε εισαγγελείς.

Τα ακίνητα

Σε μια άλλη έρευνα, που ξεκίνησε μετά την κατάθεση του Μάικλ Κοέν, ο γενικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης άρχισε να εξετάζει τον Μάρτιο διάφορα πρότζεκτ του Οργανισμού Τραμπ, συμπεριλαμβανομένης μιας αποτυχημένης προσπάθειας να αγοράσει την ποδοσφαιρική ομάδα Buffalo Bills. Οι ανακριτές έστειλαν κλητεύσεις στην Deutsche Bank και την Investors Bank για τα πρότζεκτ στις αρχές Μαρτίου, σύμφωνα με τους «Times».

Η Deutsche Bank ερευνάται ως ένα από τα λίγα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που είναι πρόθυμα να δανείσουν χρήματα στις επιχειρήσεις Τραμπ τα τελευταία χρόνια. Το εύρος αυτής της έρευνας δεν είναι σαφές, αλλά ζητήθηκαν πληροφορίες για τις αιτήσεις δανείων, τις υποθήκες, τις πιστώσεις και άλλες οικονομικές αλληλεπιδράσεις που σχετίζονται με τα ακίνητα Τραμπ στην Ουάσιγκτον, τη Φλόριντα, τη Νέα Υόρκη και το Σικάγο.

Το Ίδρυμα Τραμπ

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Νέας Υόρκης μήνυσε πέρυσι το φιλανθρωπικό Ίδρυμα Τραμπ και τους διευθυντές του, υποστηρίζοντας ότι εμπλεκόταν σε «συγκλονιστικό μοτίβο παρανομίας».

Η οικογένεια Τραμπ συμφώνησε να διαλύσει το ίδρυμα τον Δεκέμβριο, αλλά η εκδίκαση της μήνυσης βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Ο γενικός εισαγγελέας θέλει η οικογένεια Τραμπ να πληρώσει εκατομμύρια σε πρόστιμα και να την εμποδίσει να υπηρετήσει σε διοικητικό συμβούλιο οποιασδήποτε φιλανθρωπίας της Νέας Υόρκης για μια δεκαετία. Από την πλευρά της η οικογένεια ισχυρίζεται ότι η μήνυση έκρυβε πολιτικά κίνητρα.

Επιπλέον, το Ίδρυμα Τραμπ ερευνάται για πιθανή παράβαση των νόμων περί κρατικών φόρων. Η υπόθεση αυτή μπορεί να λάβει ποινική διάσταση.

Οι φόροι

Το φορολογικό τμήμα της πολιτείας της Νέας Υόρκης δήλωσε τον Οκτώβριο ότι εξέταζε τους ισχυρισμούς που προέκυψαν από την έρευνα των «New York Times» για δεκαετίες φορολογικών παραβάσεων του Τραμπ. Οι υπάλληλοι της Νέας Υόρκης δήλωσαν επίσης ότι εξετάζουν τη φορολογικό ιστορικό του Τραμπ.

Η σιωπή

Ο πρώην δικηγόρος του Τραμπ, Μάικλ Κοέν, βρέθηκε στο επίκεντρο όταν ομολόγησε ότι χρημάτισε δύο γυναίκες οι οποίες είχαν εξωσυζυγικές σχέσεις με τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Οι εισαγγελείς ανέφεραν ότι ο Κοέν, ενεργώντας εκ μέρους του Τραμπ, είχε εμπλακεί στη βοήθεια της μητρικής εταιρείας του National Enquirer, American Media Inc., προκειμένου να αγοράσει την ιστορία της Κάρεν ΜακΝτούγκαλ για 150.000 δολάρια και να εξασφαλίσει ότι δεν θα δημοσιευθεί ποτέ. Ο ίδιος ο Κοέν έδωσε 130.000 δολάρια στη Στόρμι Ντάνιελς για να εξαγοράσει τη σιωπή της. Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι αυτές οι πληρωμές προήλθαν από παράνομες συνεισφορές της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ.

Η «Wall Street Journal» ανέφερε σε ρεπορτάζ της ότι ομοσπονδιακοί ερευνητές μίλησαν με τον Κιθ Σκίλερ, πρώην σωματοφύλακα του Τραμπ, επειδή έμαθαν ότι είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Ντέιβιντ Πέκερ, γενικό διευθυντή της American Media Inc.

Ο Κοέν κατέθεσε ότι ο Τραμπ είχε γνώση για τις πληρωμές των δύο γυναικών και ότι είχε υπογράψει επιταγές για να τον αποζημιώσει. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος δήλωσε ότι οι πληρωμές ήταν ένα ιδιωτικό ζήτημα, που δεν σχετιζόταν με την προεκλογική εκστρατεία του.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 20:29