search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 04:52
MENU CLOSE

Tι συμβαίνει στη φαινομενικά ήρεμη Σρι Λάνκα;

22.04.2019 19:57
Tι συμβαίνει στη φαινομενικά ήρεμη Σρι Λάνκα; - Media

 

Σύμφωνα με ειδικούς οι αιματηρές επιθέσεις στη Σρι Λάνκα δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Από το τέλος του εμφυλίου το 2009 φαινόταν ότι η βία είχε τεθεί υπό έλεγχο. Ωστόσο παλιές διαμάχες βγαίνουν κάθε τόσο στην επιφάνεια.

Οι αιματηρές επιθέσεις σε εκκλησίες και ξενοδοχεία της Σρι Λάνκα την Κυριακή του Πάσχα των Καθολικών συγκλόνισε την υφήλιο. Μεταξύ των νεκρών συγκαταλέγονται και πολλοί ξένοι υπήκοοι, που βρίσκονταν στη χώρα για διακοπές. Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη των τρομοκρατικών χτυπημάτων, ωστόσο ειδικοί και αναλυτές εκτιμούν ότι ο συντονισμός τους παραπέμπει σε καλά οργανωμένη τρομοκρατική επίθεση. «Για την ώρα είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε ποιος μπορεί να βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις. Λαμβάνοντας ωστόσο υπόψιν την ιστορία της χώρας και τις πολιτικές εντάσεις που μαίνονται ακόμη, ενδέχεται την ευθύνη να φέρουν συγκεκριμένες ομάδες» ανέφερε στη DW o Zίγκφριντ Ο. Βολφ, ειδικός σε θέματα Νοτιοανατολικής Ασίας από το Δημοκρατικό Φόρουμ ΝΑ Ασίας με έδρα τις Βρυξέλλες.

Το τέλος του ασιατικού παραδείσου

«Θα μπορούσα να προσδιορίσω τέσσερις πιθανές ομάδες: στρατιωτικοποιημένους Ισλαμιστές, ριζοσπαστικοποιημένους βουδιστές, ένοπλες ομάδες ινδουιστών Ταμίλ και τέλος ένοπλες αντιπολιτευόμενες ομάδες με στόχο να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση του Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε για να εγκαθιδρύσουν ένα νέο απολυταρχικό καθεστώς» αναφέρει ο ειδικός. Εντούτοις εκτιμά ότι οι ριζοσπαστικοποιημένοι βουδιστές δεν διαθέτουν τα μέσα για να οργανώσουν τόσο καλά συντονισμένες επιθέσεις, ενώ οι ίδιοι δεν θα επέλεγαν μάλλον επιθέσεις εναντίον εκκλησιών. Για αντίστοιχους λόγος ο Ζίγκφριντ Ο. Βολφ αποκλείει και τους ινδουιστές Ταμίλ. «Κατά τη γνώμη μου η φύση των επιθέσεων και η επιλογή εκκλησιών την Κυριακή του Πάσχα παραπέμπει στη δράση διεθνών τρομοκρατικών ισλαμιστικών δικτύων, όπως η Αλ Κάιντα, το Ισλαμικό Κράτος ή παρακλάδια τους», υπογραμμίζει ο ειδικός. Το σενάριο αυτό θεωρεί πιο πιθανό μέχρι στιγμής και η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα. Γεγονός είναι πάντως ότι τόσο η Αλ Κάιντα όσο και το Ισλαμικό Κράτος τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιούνται μέσω συνεργαζόμενων τοπικών θυλάκων ολοένα περισσότερο στην περιοχή της ΝΑ Ασίας.

Γεγονός είναι επίσης ότι οι επιθέσεις της Κυριακής του Πάσχα επιφέρουν βαρύ πλήγμα στην καρδιά της Σρι Λάνκα, μιας χώρας που κατάφερε να ζει ειρηνικά την τελευταία δεκαετία, μετά το τέλος του αιματηρού εμφυλίου το 2009. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο έχουν καταγραφεί σποραδικά κρούσματα βίας, με ομάδες βουδιστών ή ισλαμιστών να αναλαμβάνουν ενίοτε την ευθύνη. Η δεκαετής περίοδος ειρήνευσης οδήγησε και στην τόνωση του τουρισμού. Εδώ και χρόνια η χώρα αποτελεί έτσι αγαπημένο προορισμό ξένων τουριστών στη ΝΑ Ασία.

Πίεση στην κυβέρνηση

Ο Ζίγκφριντ Ο. Βολφ εκτιμά πάντως ότι παρά την ειρήνη, η Σρι Λάνκα δεν έχει μπορέσει ακόμη να υπερβεί τον παλιό πολιτικό και κοινωνικό διχασμό. «Η εθνoτική και θρησκευτική διαμάχη μεταξύ της πλειοψηφίας των Σιναλέζων βουδιστών και της μειοψηφίας των ινδουιστών Ταμίλ έληξε επίσημα το 2009, όμως η διαμάχη υπάρχει ακόμη μιας και η χώρα δεν έχει καταφέρει να βρει λύση σε αυτό το πολυεπίπεδο πρόβλημα», σημειώνει ο ειδικός, προσθέτοντας σε αυτά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει συγχρόνως η χώρα καθώς και τις πιέσεις που δέχεται από την Κίνα λόγω του νέου Δρόμου του Μεταξιού.

«Παρά την τουριστική άνθηση, η άνιση ανάπτυξη και οι έξωθεν παρεμβάσεις λειτουργούν καταλυτικά για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα» αναφέρει ο Ζίγκφριντ Ο. Βολφ. Σύμφωνα και με άλλους ειδικούς οι πρόσφατες επιθέσεις ενδέχεται να αυξήσουν την πίεση προς τον πρωθυπουργό της χώρας, στον οποίο ασκείται ήδη σκληρή αντιπολίτευση. «Ομάδες από τους κόλπους της αντιπολίτευσης θα χρησιμοποιήσουν τις επιθέσεις για να προωθήσουν ένα νέο στιλ αυταρχικής διακυβέρνησης καθώς και τη χρήση αυστηρότερων κατασταλτικών μέσων εναντίον των μειονοτήτων. Κι όλα στο όνομα της πάταξης της βίας. Πιστεύω ότι η αξιοπιστία του Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε έχει ήδη πληγεί ανεπανόρθωτα», αναφέρει τέλος στη DW o ειδικός.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 01:30