search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 00:34
MENU CLOSE

Τσίπρας: Επιστρατεύει στα όπλα του ΣΥΡΙΖΑ την «αντικοινωνική» ατζέντα ΝΔ και καλεί Μητσοτάκη σε ντιμπέιτ

23.04.2019 08:12
Τσίπρας: Επιστρατεύει στα όπλα του ΣΥΡΙΖΑ την «αντικοινωνική» ατζέντα ΝΔ και καλεί Μητσοτάκη σε ντιμπέιτ - Media

 

Κρίσιμο πεδίο προεκλογικής αντιπαράθεσης με την αξιωματική αντιπολίτευση είναι για την κυβέρνηση τα εργασιακά και η κοινωνική πολιτική, καθώς σε αυτό ακριβώς το πεδίο θεωρεί ότι έχει το πλεονέκτημα εφόσον απευθύνεται στο ευρύ ακροατήριο, σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία που δείχνει να στοχεύει στο επιχειρηματικό κοινό.

Σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ είναι βέβαιοι ότι η ΝΔ έχει στο στόχαστρο εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα απόρροια της νεοφιλελεύθερης αντίληψης από την οποία διέπεται υπό τον σημερινό αρχηγό της. Ταυτόχρονα όμως ουκ ολίγες φορές έχουν υπάρξει ολισθήματα που μαρτυρούν αυτή την ατζέντα και τα οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να αποκαλύψει και να αναδείξει, με κορυφαίες περιπτώσεις, το «ασφαλιστικό Πινοσέτ» (το πιο επιτυχημένο παγκοσμίως κατά τον βουλευτή της ΝΔ Κ. Καραγκούνη) και βεβαίως το θέμα της μη περικοπής των συντάξεων όπου το περασμένο καλοκαίρι κατά την επίσκεψη Μοσκοβισί «ξέφυγε» από κορυφαία γαλάζια χείλη (Κ. Χατζηδάκης) ότι η ΝΔ έχει βασίσει το πρόγραμμά της στην προοπτική της περικοπής των συντάξεων.

Χτες η κυβέρνηση πήρε πάσα από τα όσα ανέδειξε με πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα «Δημοκρατία» περί των όσων δήλωσε στην Κύπρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με το δώρο Χριστουγέννων («οι νέοι δεν πρέπει να περιμένουν δώρα Χριστουγέννων στο τέλος του κάθε χρόνου και να γίνονται όμηρος του πελατειακού συστήματος»). Αλλά και από δηλώσεις του υποψήφιου ευρωβουλευτή της ΝΔ και προέδρου της ΟΝΝΕΔ Κώστα Δέρβου κατά του επιδόματος ανεργίας. Το Μαξίμου κατηγόρησε τον Μητσοτάκη ότι θέλει να καταργήσει το δώρο Χριστουγέννων και το κοινωνικό μέρισμα επειδή τα θεωρεί «ελεημοσύνη» και «πελατειακά» και επικαλέστηκε και τις δηλώσεις Δέρβου σχολιάζοντας ότι ο εργασιακός Μεσαίωνας που οραματίζεται η ΝΔ κάνουν το ΔΝΤ να φαντάζει μπροστά της «παιδική χαρά».

 

«Οι θέσεις ΝΔ όπλο στη φαρέτρα του ΣΥΡΙΖΑ»

Το βράδυ, στο πλαίσιο της παρουσίασης του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ στο ΣΕΦ ο πρωθυπουργός στην ομιλία του δεν παρέλειψε να σχολιάσει σχετικώς, λέγοντας μάλιστα ότι δεν είναι μόνο τα πεπραγμένα της κυβέρνησης όπλο στην προεκλογική φαρέτρα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οι προγραμματικές θέσεις της αντιπολίτευσης.

«Προγραμματικές θέσεις που προσπαθεί όσο μπορεί να αποκρύψει ο κ. Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του, το επιτελείο του, αλλά δεν μπορούν να το καταφέρουν» αντιθέτως, «τους ξεφεύγουν, τους ξεφεύγουν παντού αυτά που έχουν στο μυαλό τους, αυτά που έχουν στα σχέδιά τους και στο πρόγραμμά τους, αλλά, βεβαίως, δεν συμφέρει προεκλογικά να τα διατυμπανίζουν».

Ο Αλέξης Τσίπρας παρατήρησε ότι μετά τα όσα είπε στην Κύπρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης το επικοινωνιακό του επιτελείο «τον έβγαλε σήμερα άρον άρον σε έναν τηλεοπτικό σταθμό, (…) προκειμένου να προσπαθήσει να μαζέψει την αλήθεια που του ξέφυγε προχθές».

 

«Υποσχέσεις ή απειλές οι προγραμματικές θέσεις ΝΔ;»

Ευκαιρίας δοθείσης ο πρωθυπουργός απαρίθμησε και μια σειρά από θέσεις που είχαν «ξεφύγει» το προηγούμενο διάστημα: «Όπως όμως του ξέφυγε αυτό για το δώρο των Χριστουγέννων, παλαιοτέρα του είχε ξεφύγει και το ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ, παλαιότερα του είχαν ξεφύγει και οι απολύσεις στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, το 1 προς 5 που θέλει να επαναφέρει στο δημόσιο έναντι του 1 προς 1 που εμείς έχουμε καταφέρει, τους είχε ξεφύγει ότι δεν θέλουν τη διατήρηση του αφορολογήτου, τους είχε ξεφύγει ότι δεν θέλουν την αύξηση του κατώτατου μισθού, τους είχε ξεφύγει ότι δεν θέλουν επιδόματα ανεργίας, τους είχαν ξεφύγει τόσα και τόσα άλλα».

Και διερωτήθηκε: «άραγε ο κ. Μητσοτάκης όταν αναφέρεται στο πρόγραμμά του, αυτά στα οποία αναφέρεται, είναι υποσχέσεις  ή απειλές; Έχω την αίσθηση, ότι είναι ο πρώτος υποψήφιος πρωθυπουργός ο οποίος όταν μιλάει προγραμματικά, απειλεί τον ελληνικό λαό, απειλεί την ελληνική κοινωνία, δεν υπόσχεται, απειλεί».

Η ΝΔ αντιδρώντας στο πρωτοσέλιδο της «Δημοκρατίας» έκανε λόγο για διαστρέβλωση των λεγομένων του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ χαρακτήρισε την εφημερίδα «Δούρειο Ίππο» του ΣΥΡΙΖΑ. Αργότερα δε το βράδυ ο πρόεδρος της ΝΔ σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον Alpha, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «χυδαία προπαγάνδα fake news», αρνήθηκε ότι θα κόψει τα δώρα, επιτέθηκε ωστόσο εκ νέου στην «επιδοματική πολιτική» του ΣΥΡΙΖΑ δείχνοντας να φωτογραφίζει το κοινωνικό μέρισμα.

Είναι φανερό ότι μπαίνοντας στην επίσημη προεκλογική περίοδο μετά το Πάσχα ο πρωθυπουργός θα εστιάσει στη νεοφιλελεύθερη ατζέντα της ΝΔ σε αυτά τα θέματα. Το σίγουρο είναι ότι οι «απειλητικές» για την κοινωνία θέσεις της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη θα αποτελέσουν βασικό μενού της προεκλογικής αντιπαράθεσης στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, με τον ΣΥΡΙΖΑ να δείχνει με το δάχτυλο τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως κοινωνικό οδοστρωτήρα, που έρχεται να ξηλώσει την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης υπέρ των μεσαίων και λαϊκών στρωμάτων για να αναδιανείμει τον όποιο δημοσιονομικό χώρο προς τα πάνω, την οικονομική, επιχειρηματική ελίτ.

 

Νέα πρόσκληση Τσίπρα για ντιμπέιτ

Στο μεταξύ, δημοσκοπική «χροιά» δίνει τις τελευταίες μέρες το κυβερνητικό επιτελείο στις τηλεοπτικές εμφανίσεις του πρωθυπουργού – η τηλεοπτική συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στον Ant1 προ ημερών σημείωσε ρεκόρ τηλεθέασης, καλλιεργώντας το επιχείρημα ότι συνιστούν ένδειξη για την πραγματική δημοφιλία και «καταλληλότητα» που δεν καταγράφεται στις πραγματικές δημοσκοπήσεις. Είναι δε ισχυρή η πεποιθηση του πρωθυπουργικού επιτελείου ότι οι δημόσιες εμφανίσεις και η ζωντανή, αντιπαράθεση δεν είναι το δυνατό σημείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, εξ ου και τα προηγούμενα χρόνια ο πρωθυπουργός με κάθε ευκαιρία επιχειρούσε να «σύρει» τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή.

Χτες, ο Αλέξης Τσίπρας ανανέωσε την πρόσκληση προς τον Μητσοτάκη για ντιμπέιτ επισημαίνοντας ειρωνικά ότι είναι ένα τρόπος για να κερδίσει (ο πρόεδρος της ΝΔ) μεγαλύτερα νούμερα τηλεθέασης, «όπως αξίζει σε έναν αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης:

«επειδή κάθε φορά που βγαίνει ο κ. Μητσοτάκης σε μια τηλεοπτική συνέντευξη, (…) έρχεται δεύτερος και καταϊδρωμένος, δεν ξέρω τι θα κάνει σήμερα, εγώ έχω να του προτείνω έναν τρόπο: Να αποκτήσει επιτέλους κι αυτός μια τηλεθέαση όπως αξίζει σε έναν αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να έρθει στο στούντιο όταν θα είμαι κι εγώ εκεί, να έρθει για να αντιπαρατεθούμε, να αντιπαρατεθούμε πρόσωπο με πρόσωπο, χωρίς σημειώσεις, χωρίς υποβολείς. Να αντιπαρατεθούμε σε όλους τους τομείς. Για την οικονομία, για την Ευρώπη, για τα εθνικά θέματα, να ανταλλάξουμε απόψεις, επιχειρήματα. Η αντιπαράθεση στον τόπο δεν μπορεί να γίνεται με συνθήματα, αλλά με επιχειρήματα. Ελπίζω αυτή τη φορά να μη κρυφτεί από την πρόσωπο με πρόσωπο αντιπαράθεση».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 00:31