search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 22:13
MENU CLOSE

«Όπλα» της προεκλογικής τακτικής και… στραβοπατήματα – Συμμετοχή και συσπείρωση θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2070
24-4-2019
24.04.2019 03:00
«Όπλα» της προεκλογικής τακτικής και… στραβοπατήματα - Συμμετοχή και συσπείρωση θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ - Media

 

Το στοίχημα της συμμετοχής και της συσπείρωσης στις προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ

Το βλέμμα στις δημοσκοπήσεις έχει στραμμένο το κυβερνητικό επιτελείο και βλέπει με ικανοποίηση μια τάση μείωσης της ψαλίδας, ωστόσο, πονοκέφαλο προκαλεί η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ που λίγο πριν από την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου παρέμενε χαμηλή, λίγο πάνω απ’ το 50%.

Ο πρωθυπουργός θέτει τα πολιτικά διλήμματα προκειμένου να κινητοποιήσει το ευρύ ακροατήριο στο οποίο απευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε αυτό που τοποθετείται καθαρά στις δημοσκοπήσεις, είτε εκείνο που δεν τοποθετείται αλλά στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, το 2015, είχε επιλέξει τον ΣΥΡΙΖΑ. Απευθύνεται ωστόσο και χωριστά σε συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως οι 17άρηδες, οι άνεργοι, οι παραγωγικές ηλικίες των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων, κ.λπ.

Το στοίχημα για την κυβέρνηση είναι η αύξηση της συσπείρωσης και η καταπολέμηση του φαινομένου της χαλαρής ψήφου στις ευρωεκλογές, που σημαίνει ότι πάνω από όλα πρέπει να ανατρέψει την αίσθηση πως η προσέλευση στην κάλπη είναι χαμένη υπόθεση γιατί έτσι κι αλλιώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει και δη με διαφορά. Εξ ου και αναφορές του πρωθυπουργού και κορυφαίων στελεχών – που στόχο έχουν να λειτουργήσουν ως τονωτικές ενέσεις – ότι η μάχη των εκλογών θα είναι «νικηφόρα» για τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι η Ν.Δ. θα πέσει στην παγίδα που μόνη της έστησε, δηλαδή «στημένες» δημοσκοπήσεις με διψήφια διαφορά που θα διαψευστεί στην κάλπη ή ότι οι εκλογές θα είναι «ντέρμπι», ή αλλιώς η μάχη θα είναι «αμφίρροπη» (Σκουρλέτης).

Βέβαια, μάλλον δεν βοηθούν οι κατηγορηματικές τοποθετήσεις του πρωθυπουργού υπέρ της εξάντλησης της τετραετίας και της διενέργειας εκλογών τον Οκτώβριο, ή τα σενάρια για εθνικές εκλογές μέσα στον Ιούνιο, αμέσως μετά τις ευρωκλογές. Υπό τη λογική ότι οι πολίτες μπορεί να επιλέξουν να προσέλθουν μία φορά στην κάλπη μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, αυτή που κρίνει την κυβέρνηση, και όχι αυτή που θεωρείται απλώς πρόκριμα για τις εθνικές κάλπες. Ειδικά, «επιρρεπείς» στην αποχή είναι περισσότερο οι πολίτες που είναι αναποφάσιστοι, και τέτοιοι είναι ως επί το πλείστον ψηφοφόροι που το 2015 είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ και πλέον έχουν «κολλήσει» στην γκρίζα ζώνη.

Συμμετοχή και 17άρηδες

Αποτελεί επίσης ερώτημα το πώς θα συμπεριφερθούν ηλικίες που ψηφίζουν για πρώτη φορά, οι σημερινοί 17άρηδες και 20άρηδες, στους οποίους ο πρωθυπουργός απευθύνεται σταθερά πλέον σε όλες τις ομιλίες του. Από το κυβερνητικό επιτελείο ποντάρουν στη νέα γενιά, ωστόσο, δεδομένου ότι ακριβώς ψηφίζουν για πρώτη φορά, δεν υπάρχει καταγεγραμμένη εκλογική συμπεριφορά σε αυτές τις ηλικίες ώστε να μπορούν να εξαχθούν εκ των προτέρων συμπεράσματα. Στην εκδήλωση για την Προοδευτική Συμμαχία, στο Γαλάτσι στις αρχές Απριλίου, ο πρωθυπουργός απεύθυνε κάλεσμα συμμετοχής σε αυτό ακριβώς το κοινό των νέων προκειμένου, όπως είχε πει, να αξιοποιήσουν το δικαίωμα ψήφου που κρατούν στα χέρια τους και να μην κάνουν τη χάρη σε κανέναν να εκμεταλλευτεί την απουσία τους από την κάλπη ώστε να μιλά εξ ονόματός τους την επόμενη μέρα.

Λίγες μέρες αργότερα, κατά τη συνεδρίαση της πλατιάς Εκλογικής Επιτροπής του σχήματος, ο Αλέξης Τσίπρας είχε συστήσει σε όσους οργανώνουν την προεκλογική εκστρατεία να εστιάσουν στο ίντερνετ όπου η καθημερινή επαφή με ένα ευρύ κοινό – κατά κανόνα νέους – γίνεται αδιαμεσολάβητα, χωρίς την παρέμβαση των παραδοσιακών και συστημικών ΜΜΕ που, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, παρουσιάζουν όρια.

Ψήφο την ψήφο

Πέρα απ’ το ίντερνετ, ωστόσο, ο πρωθυπουργός, όσον αφορά την οργάνωση της εκλογικής εκστρατείας, τις τελευταίες εβδομάδες έχει δώσει κατεύθυνση για τη δημιουργία πλατιών επιτροπών στήριξης σε κάθε γωνιά της Ελλάδας ώστε να εξυπηρετηθεί ο παραδοσιακός τρόπος προσέγγισης του κοινού «πόρτα – πόρτα» αλλά και να διαπιστωθεί στην πράξη η προσέλευση σε εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ή μεμονωμένων υποψηφίων.

«Όπλο» ο… Μητσοτάκης

Μέρος της στρατηγικής Μαξίμου και Κουμουνδούρου είναι η προσπάθεια να καταγραφεί στην πράξη η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και να διασκεδαστούν εντυπώσεις που λόγω και των δημοσκοπήσεων καλλιεργούν οι αντίπαλοι της κυβέρνησης, ότι δηλαδή υπολείπεται κατά πολύ της Ν.Δ. που έχει το προβάδισμα, κατ’ επέκταση ότι (σ.σ.: υπονοείται) ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο χαμένος των ευρωεκλογών. Αλλά και να ανατραπεί η εικόνα που ούτως ή άλλως στο Μαξίμου θεωρούν ψευδή, ότι η Ν.Δ. ή ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσωπικά έχουν «ρεύμα».

Ο πρωθυπουργός, προχθές, από το ΣΕΦ, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την παρουσίαση των 42 υποψηφίων του ευρωψηφοδελτίου, θέλησε να τονίσει το στοιχείο της μαζικής προσέλευσης (και άρα της συσπείρωσης) σε αυτές τις συγκεντρώσεις, λέγοντας πως, σε σύγκριση με την πρώτη εκδήλωση της Προοδευτικής Συμμαχίας στο Γαλάτσι, 20 μέρες νωρίτερα, μοιάζει να έχουν περάσει μήνες διότι το κλίμα έχει αλλάξει, έχει ζεσταθεί δηλαδή και αποδεικνύεται από τη συμμετοχή και τον παλμό των συγκεντρώσεων. Το τελευταίο στοιχείο επιχειρείται να υπογραμμιστεί με τα συνθήματα που ακούγονται και διακόπτουν τις ομιλίες του πρωθυπουργού στις τελευταίες συγκεντρώσεις.

Η τηλεθέαση ως… δημοσκόπηση

Το «εύρημα» που ανακάλυψε και αξιοποιεί τις τελευταίες μέρες το Μαξίμου είναι η σύγκριση της τηλεθέασης που έχουν οι τηλεοπτικές εμφανίσεις του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματική αντιπολίτευσης – εύρημα που ανέκυψε ύστερα από τα νούμερα που έκανε η τηλεοπτική συνέντευξη του πρωθυπουργού στο δελτίο του ΑΝΤ1 την περασμένη εβδομάδα (συγκέντρωσε πάνω από 1,2 εκ. τηλεθεατές). Με αυτόν τον τρόπο το κυβερνητικό επιτελείο δηλώνει ότι – κόντρα στις «στημένες» δημοσκοπήσεις – υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να μετρηθεί η δημοφιλία των δύο βασικών αντιπάλων και να γίνουν συγκρίσεις. Προφανώς, κάτι τέτοιο δεν επέχει θέση επιστημονικού ευρήματος, ωστόσο, στη συγκυρία που διανύουμε προφανώς μετρούν οι εντυπώσεις.

Επιπλέον, από το Μαξίμου δείχνουν τις τελευταίες μέρες να ποντάρουν στον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τις δημόσιες εμφανίσεις του, ειδικά μετά τις δηλώσεις στην Κύπρο για το δώρο Χριστουγέννων, καθώς γενικότερα διακρίνουν μια τάση προς αδέξιους πολιτικούς χειρισμούς και γκάφες ή άστοχες δηλώσεις που ενίοτε αποκαλύπτουν τις πραγματικές θέσεις της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα εργασιακά, την κοινωνική πολιτική, κ.λπ.

Ποντάρουν επί της ουσίας, στην προσωπική αναμέτρηση και σύγκριση Τσίπρα – Μητσοτάκη, καθώς εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός βγαίνει «νικητής».

Θεωρούν περαιτέρω ότι ο αρχηγός της Ν.Δ. έχει επικοινωνιακή δυσκολία στον δημόσιο λόγο του και τη δημόσια αντιπαράθεση, ειδικά με τον πρωθυπουργό.

Εξ ου και η νέα πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε ντιμπέιτ «χωρίς σημειώσεις και χωρίς υποβολείς». Η απάντηση της εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ. Σοφίας Ζαχαράκη «όταν προκηρύξει ο Τσίπρας εθνικές εκλογές θα πάμε σε όσα ντιμπέιτ θέλει» από την κυβερνητική πλευρά εκλαμβάνεται ως σημάδι αδυναμίας και προσπάθεια του γαλάζιου επικοινωνιακού επιτελείου να κρατήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο το δυνατόν πιο μακριά από ένα τηλεοπτικό μπρα ντε φερ με τον Αλέξη Τσίπρα εν όψει ευρωεκλογών.

Ντρίμπλα με ψήφο εμπιστοσύνης

Προς το παρόν – και με το τηλεοπτικό ντιμπέιτ να έχει απορριφθεί από τη Ν.Δ. – πέρα από την αντιπαράθεση στο πλαίσιο των παράλληλων εμφανίσεων ή συνεντεύξεων, ένας γύρος κατά μέτωπο αντιπαράθεσης αναμένεται να διεξαχθεί στη Βουλή μετά το Πάσχα, αν κι εφόσον η Ν.Δ. τελικώς καταθέσει την πρόταση μομφής κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη. Ο πρωθυπουργός, χθες, επιχειρώντας να καλύψει τον υπουργό του από τις επιθέσεις της αντιπολίτευσης μετά τη δήλωση για τον υποψήφιο ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Στέλιο Κυμπουρόπουλο, προειδοποίησε ότι αν η Ν.Δ. καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης ή οποιουδήποτε μέλους της θα τη μετατρέψει σε ψήφο εμπιστοσύνης.

Στόχος είτε να αποθαρρυνθεί η Ν.Δ. από μια τέτοια κίνηση είτε, εφόσον αυτό δεν συμβεί, να μετατρέψει την πρόταση μομφής σε ευκαιρία συνολικής αντιπαράθεσης μεταξύ του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Περαιτέρω στόχος είναι, αντί να ικανοποιήσει την προσπάθεια της Πειραιώς να φέρει τον πρωθυπουργό σε θέση απολογούμενου για το «ύφος του Πολάκη», να αντιστρέψει τα δεδομένα καθιστώντας τη Ν.Δ. απολογούμενη για τις θέσεις της αλλά και την πολιτική της στο παρελθόν: «Θα έρθει εδώ ο κ. Μητσοτάκης να μας πει γιατί θέλει να καταργήσει το δώρο των Χριστουγέννων. Θα έρθει εδώ και θα μας πει γιατί θέλει να μειωθεί αντί να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, γιατί θέλει το ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ, γιατί θέλει να κουκουλώσει τη Novartis και τα θαλασσοδάνεια. Γι’ αυτά θα δώσετε λογαριασμό και θα απαντήσετε» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός χθες κατά την παρέμβασή του στη Βουλή.

Αχίλλειος πτέρνα ο «Πολάκης»

Πάντως, παρά την κάλυψη που παρείχε ο πρωθυπουργός στον Παύλο Πολάκη, είναι πλέον διαδεδομένη η αίσθηση σε κόμμα και κυβέρνηση πως ο αναπληρωτής υπουργός με τις «εν θερμώ» και «οπαδικού» χαρακτήρα δηλώσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή στις κάμερες, προκαλεί πλέον πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Πλέον, στο εσωτερικό του κόμματος και της κοινοβουλευτικής του ομάδας εκφράζεται από πολλούς ένα «φτάνει πια», μία αγανάκτηση για τους χειρισμούς του αλλά και για το γεγονός ότι δεν μπαίνει ένα φρένο από «ψηλά».

Ήταν χαρακτηριστικό το «άδειασμα», μετά την κατακραυγή, από τον Νίκο Φίλη, τον Στέλιο Κούλογλου αλλά και τον Γιάννη Μπαλάφα, που πέρα από τις οποίες διαφωνίες με την ουσία της τοποθέτησής του ήρθε να υποδηλώσει πρώτα από όλα αποδοκιμασία στην τάση του Π.Πολάκη να «μπλέκει» σε καβγάδες, δημιουργώντας με το προκλητικό, άκομψο και ηθελημένα μη θεσμικό ύφος του αρνητικές εντυπώσεις σε βάρος της κυβέρνησης και επιτρέποντας στον αντίπαλο να εκτρέψει την κυβερνητική ατζέντα.

Μάλιστα, ο Νίκος Φίλης, από το βήμα της Βουλής και στο πλαίσιο της τοποθέτησής του για το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο επί του οποίου διεξαγόταν συζήτηση εκείνη την ώρα, επέκρινε τον υπουργό για την αστοχία του, σημείωσε πως «δεν εκπροσωπεί το δημοκρατικό ήθος, το ήθος του ΣΥΡΙΖΑ», ότι «δεν εκπροσωπεί επίσης, αλλά αδικεί την προσπάθεια της κυβέρνησης, να ενισχύσει τον αγώνα των οικογενειών τους και των ίδιων των ΑμεΑ για μια, κατά το δυνατόν ισότιμη θέση στην κοινωνία μας» και τον κάλεσε να βρει έναν τρόπο να επανορθώσει. Σημείωσε δε ότι, αν και η πρωτοβουλία να απευθύνει τη σύσταση αυτή στον αναπληρωτή υπουργό ανήκει στον ίδιο, θεωρεί ότι εκφράζει το αίσθημα των συναδέλφων του, και για του λόγου το αληθές χειροκροτήθηκε στο τέλος.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι αυτή τη φορά ναι μεν υπήρξε κάλυψη από τον πρωθυπουργό, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, ο αναπληρωτής υπουργός «υποχρεώθηκε» (όχι από τα πράγματα μόνο αλλά και από το Μαξίμου) σε μια πιο νηφάλια δήλωση, που έδειξε μια προσπάθεια «μαζέματος» κόντρα στη συνήθεια του συγκεκριμένου κυβερνητικού στελέχους να ρίχνει λάδι στη φωτιά. Στην ελαφρώς ανασκευαστική δήλωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας έμεινε στην ουσία της «πολιτικής κριτικής» απευθύνοντας ερωτήματα για το αν μέτρα κοινωνικής στήριξης των ΑμεΑ οι Κυμπουρόπουλος και Μητσοτάκης τα θεωρούν χάρες που θέλουν να καταργήσουν. Αυτή τη φορά όμως η δήλωσή του που έγινε στις κάμερες, ήταν χωρίς το ανάλογο «αψύ» ύφος των Σφακιανών, κατά την έκφραση που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός, και χωρίς το σχόλιο για την πρόσληψη του υποψηφίου της Ν.Δ. σε δημόσιο νοσοκομείο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 22:12