search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 17:25
MENU CLOSE

Φουλ της… Πολακειάδας

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2070
24-4-2019
25.04.2019 03:00
sp2404ndjjj.jpg

 

Στην Αθήνα άρχισε η εκστρατεία του Μάνφρεντ Βέρνερ

Ίσως να μην υπάρχει μεγαλύτερη γκαντεμιά στο ποδόσφαιρο από το αυτογκόλ, ωστόσο στην πολιτική για τέτοιους είδους γκέλες υπάρχουν τα επικοινωνιακά επιτελεία των κομμάτων. Στην περίπτωση της Ν.Δ. το μεγαλύτερο αυτογκόλ μπήκε από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη με το δώρο των Χριστουγέννων, σε μια περίοδο που η επικοινωνιακή ομάδα της Ν.Δ. δέχεται πυρά ακόμα και εκ των έσω για το φιάσκο της συνάντησης με τους καλλιτέχνες και το βίντεο που κυκλοφόρησε.

Γι’ αυτό δεν είναι παράξενο το ότι λίγο πριν από την ευρωκάλπη το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσπαθεί να διώξει τα επικοινωνιακά σύννεφα πάνω από την Πειραιώς.

Στην επίθεση βγήκε ο ίδιος ο Μητσοτάκης, που από το βήμα της Βουλής δήλωσε ότι μετά τις διακοπές του Πάσχα η Ν.Δ. θα καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον του Παύλου Πολάκη. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας θεωρείται persona non grata, αλλά αυτή τη φορά η Πειραιώς πιστεύει ότι ο κόμπος έφτασε στο χτένι με την επίθεση στον υποψήφιο ευρωβουλευτή Στέλιο Κυμπουρόπουλο.

«Ένα και το αυτό είστε»

«Ελάτε εδώ να τον υπερασπιστείτε όλοι σας και να δούμε αν θέλουμε μια πραγματική Ελλάδα των πολλών ή μια Ελλάδα των Πολάκηδων» είπε ο Μητσοτάκης προς την κυβερνητική πτέρυγα κλείνοντας την προαναγγελία της πρότασης μομφής κατά του Πολάκη. Απαντώντας στην πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα για ντιμπέιτ ο Μητσοτάκης ανέβασε τους τόνους και από το βήμα της Ολομέλειας είπε προς τον πρωθυπουργό: «Ντιμπέιτ δεν θέλατε, κ. Τσίπρα; Ντιμπέιτ θα έχετε. Εδώ, στη Βουλή, ενώπιον του ελληνικού λαού, και πάρτε τον Πολάκη αγκαλιά. Εξάλλου ένα και το αυτό είστε».

Συνομιλώντας με δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του με τον υποψήφιο του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν Μάνφρεντ Βέμπερ στη Νεμέα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. σημείωσε πως «δεν μπορώ να φανταστώ ότι κάποιος σκεπτόμενος άνθρωπος μπορεί να συσπειρώνεται γύρω από τον Πολάκη. Αυτό με ξεπερνάει. Πρέπει να καταλάβουμε ότι στην πολιτική υπάρχει και η ηθική. Οι πολίτες, ύστερα από αυτό που έγινε σήμερα, θα ξέρουν ότι, αν επιλέξουν τον κ. Τσίπρα, παίρνουν μαζί και τον κ. Πολάκη».

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Μεγάλη Τρίτη, από το Ζάππειο, ξεκίνησε επίσημα η προεκλογική εκστρατεία του Βέμπερ ως υποψηφίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις επικείμενες ευρωεκλογές. Ο Βέμπερ μίλησε για τον συμβολισμό που έχει η επιλογή του να ξεκινήσει επισήμως την προεκλογική του εκστρατεία από την Ελλάδα, υπονοώντας, σύμφωνα με τη «γαλάζια» ενημέρωση, ότι αυτή καθεαυτή διαλύει τα στερεότυπα που είχαν καλλιεργηθεί για τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας τα προηγούμενα χρόνια.

Πάντως, σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, δίνοντας και μια γεύση από τη συζήτηση που θα εξελιχθεί στη Βουλή όταν καταθέσει την πρόταση μομφής κατά του Πολάκη, η Ν.Δ. σχολίασε την παρέμβαση – απάντηση του πρωθυπουργού τονίζοντας πως «ο κ. Τσίπρας είχε την ευκαιρία να απομακρύνει τον χυδαίο και φαύλο Παύλο Πολάκη. Αντ’ αυτού επέλεξε να τον καλύψει πλήρως. Πήγε στη Βουλή για να επιβεβαιώσει ότι ηγείται της κυβέρνησης των Πολάκηδων και όχι των πολλών. Ας ετοιμάζει από τώρα την απολογία του».

«Κεντρική γραμμή»

Συνεχίζοντας με ποδοσφαιρικούς όρους, είναι γνωστή η αρχή που λέει ότι «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση». Την αρχή αυτή φαίνεται ότι αποφάσισε να ακολουθήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην τηλεοπτική του συνέντευξη στον Alpha προκειμένου να απαντήσει σε διάφορες κατηγορίες που η κυβέρνηση εξαπολύει εναντίον του.

Ο Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση και προσωπικά τον Τσίπρα ότι λένε ψέματα όταν αναφέρουν ότι ο ίδιος προανήγγειλε την κατάργηση του δώρου Χριστουγέννων. «Η κυβέρνηση επιδίδεται σε μια χυδαία προπαγάνδα fake news. Ποτέ δεν είπα ότι θα κόψω το δώρο των Χριστουγέννων για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, ποτέ» τόνισε ο Μητσοτάκης. «Είπα ξεκάθαρα ότι είμαι απέναντι στην επιδοματική λογική να έχουμε νέους εξαρτημένους ανθρώπους από επιδόματα και χριστουγεννιάτικα δωράκια» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε μάλιστα λόγο για μονταζιέρα «η οποία λειτουργεί, όχι στα υπόγεια, αλλά στα ισόγεια του Μαξίμου – γιατί, ξέρετε, όταν κάποιος λέει ότι εγώ θα κάνω μια πολιτική λάσπης και fake news, αυτό δεν το κάνει ένας συνεργάτης, είναι κεντρική γραμμή, εκπορεύεται από το κεντρικό στρατηγείο».

Στην ίδια συνέντευξη ο Μητσοτάκης επανέλαβε τους στόχους του ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης τόσο για τις ευρωκάλπες όσο και για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υποστηρίζοντας το δόγμα του περί δημοψηφισματικού χαρακτήρα των ευρωεκλογών και επαναλαμβάνοντας ότι οι εκλογές αυτές θα αποτελέσουν πρόκριμα για τις εθνικές εκλογές.

Όσον αφορά τα μετεκλογικά σενάρια και τις ενδεχόμενες συνεργασίες σε περίπτωση μη επίτευξης αυτοδυναμίας σε πιθανή νίκη της Ν.Δ., ο Μητσοτάκης απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χωράει σε ένα συνεργατικό κυβερνητικό σχήμα.

«Ο κ. Τσίπρας, όσο εξακολουθεί τουλάχιστον να είναι πρόεδρος και αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει μετά τις εκλογές, αλλά αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτόν τον κ. Τσίπρα δεν μπορεί να αποτελεί μέρος καμίας πλατιάς πολιτικής συμμαχίας, συμπόρευσης για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο» δήλωσε ο «γαλάζιος» πρόεδρος.

Πάντως ο Μητσοτάκης ακόμη μια φορά υποστήριξε πως κυβέρνηση την επομένη των εκλογών θα σχηματιστεί. Όπως είπε ο Μητσοτάκης, «θα σχηματιστεί και για να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, διότι η χώρα δεν αντέχει σε καμία περίπτωση την περιπέτεια εκλογών με απλή αναλογική, που θα οδηγήσει σε ένα τεράστιο πολιτικό αδιέξοδο».

Προβληματισμός

Σε ένα άλλο γήπεδο, αυτό των δημοσκοπικών μετρήσεων, η δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ, παρά τα θετικά μηνύματα που στέλνει για τη Ν.Δ. όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, προκαλεί προβληματισμό στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με ποιοτικά χαρακτηριστικά της. Συγκεκριμένα, παρότι η Ν.Δ. δείχνει να κυριαρχεί στους μεγαλύτερης ηλικίας πολίτες, η δημοσκόπηση κατέγραψε σοβαρές επιφυλάξεις στις νεότερες ηλικίες, αφού σε αυτές εντοπίστηκε ένα σοβαρό ποσοστό το οποίο δεν θεωρεί απολύτως βέβαιη την πρόθεση ψήφου που δηλώνει στο πλαίσιο της έρευνας.

Πρόκειται για παραγωγικές ηλικίες και νέους ψηφοφόρους, τους οποίους κυρίως αφορούν τα… «φάλτσα» της Ν.Δ. για θέματα όπως το ασφαλιστικό, το δώρο Χριστουγέννων και το επίδομα ανεργίας. Ως εκ τούτου η Ν.Δ. αναμένεται στο επόμενο διάστημα να αναζητήσει τρόπους να κάνει πιο ελκυστικό το μήνυμά της μέσω της παροχής εγγυήσεων προς αυτό το τμήμα των ψηφοφόρων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 17:21