search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 22:52
MENU CLOSE

Ισπανικός γρίφος – Εκλογές την Κυριακή με προβάδισμα Σοσιαλιστών, αλλά χωρίς αυτοδυναμία

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2070
24-4-2019
28.04.2019 03:00
spain-1.jpg

 

Στις κάλπες προσέρχονται οι Ισπανοί την Κυριακή 28 Απριλίου με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να φέρνουν πρώτους τους Σοσιαλιστές (PSOE) του απερχόμενου πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ – με ελαφρώς ενισχυμένα ποσοστά – αλλά με αδυναμία προς το παρόν σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης (176 έδρες). 

Το ποσοστό των αναποφάσιστων παραμένει ακόμα υψηλό, καθώς έως και τη Δευτέρα 22 Απριλίου ανερχόταν στο 33% και όλα δείχνουν πως η ιβηρική χώρα οδεύει σε περίπλοκες διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ο Σάντσεθ αποσκοπεί στην επανακατάληψη της εξουσίας για να ολοκληρώσει το προοδευτικό πρόγραμμά του, αλλά παραμένει το ερώτημα ποιον θα βρει αρωγό σε αυτή την προσπάθεια. 

Πολιτικοί αναλυτές και δημοσκοπήσεις βλέπουν στο πρόσωπο του Άλμπερτ Ριβέρα των Ciudadanos (Πολίτες) τον άνθρωπο που θα χρίσει τον Σάντσεθ πρωθυπουργό, παρότι μερικούς μήνες νωρίτερα δήλωνε κατηγορηματικά αντίθετος σε συμμετοχή κυβέρνησης υπό τον Σάντσεθ. Έχοντας υποστηρίξει το P.P. και το PSOE σε διάφορες περιφέρειες, το κόμμα των Ciudadanos μπορεί να γίνει ρυθμιστικός παράγων σε διαπραγματεύσεις μετά τις εκλογές.

Ετοιμάζονται οι Πολίτες
Οι Ciudadanos γνωρίζουν πως θα κληθούν να παίξουν ρόλο ρυθμιστή στον σχηματισμό της επόμενης κυβερνητικής πλειοψηφίας και παίρνουν τις κατάλληλες αποστάσεις τόσο από τον συντηρητισμό του Λαϊκού Κόμματος όσο και από τους Σοσιαλιστές στο καταλανικό ζήτημα και είναι έτοιμοι να ζητήσουν ανταλλάγματα για να στηρίξουν κυβερνητικό συνασπισμό. Ο Ριβέρα στέκεται κατηγορηματικά αντίθετος σε οποιεσδήποτε παραχωρήσεις στους Καταλανούς εθνικιστές, γρίφο που θα κληθεί να λύσει ο Σάντσεθ σε περίπτωση που τους καλέσει σε συγκυβέρνηση. 

Ο Πάμπλο Κασάδο, ο νέος ηγέτης του Ρ.Ρ., έχει υιοθετήσει σκληρή γραμμή στην προεκλογική εκστρατεία για να προσπαθήσει να ξανακερδίσει ψηφοφόρους που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι εγκαταλείπουν το κόμμα του για το ακροδεξιό Vox. Ο Κασάδο, υπέρμαχος των αξιών της οικογένειας, της μοναρχίας και της Καθολικής Εκκλησίας, αντίπαλος των αμβλώσεων και τις ευθανασίας έχει οδηγήσει το P.P. περισσότερο προς τα δεξιά. 

Ηγήθηκε μιας επιθετικής προεκλογικής εκστρατείας, στη διάρκεια της οποίας κατηγόρησε τον Σάντσεθ ότι είναι «προδότης» λόγω της στάσης του προς τα καταλανικά κόμματα. Το P.P., το οποίο κυριαρχεί εδώ και δεκαετίες στην πολιτική σκηνή μαζί με τους αντίπαλους Σοσιαλιστές, μπορεί να χάσει μέχρι και τις μισές από τις έδρες του στο Κοινοβούλιο, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ο Κασάδο όμως θέλει να συμπήξει μια συμμαχία με τους Ciudadanos και το Vox για να γίνει πρωθυπουργός.

Ανησυχία για το Vox
Ανησυχία προκαλεί η παρουσία του ακροδεξιού Vox, το οποίο συμμετέχει ήδη σε κυβέρνηση με ψήφο ανοχής στο τοπικό κοινοβούλιο της Ανδαλουσίας μαζί με το συντηρητικό Λαϊκό Κομμα (ΡΡ) και τους φιλελεύθερους Ciudadanos με τις δημοσκοπήσεις να του δίνουν διψήφιο ποσοστό, από 11% έως 14%. Εάν η πρόβλεψη επαληθευτεί, θα είναι η πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες που μια ακροδεξιά παράταξη θα καταλάβει έδρες στην ισπανική Βουλή.

Το Vox έχει κάνει γνωστό το πρόγραμμά του στην Ισπανία, συμμετέχοντας ήδη σε κυβέρνηση στην Ανδαλουσία, καθώς κατάφερε σημεία των 100 σελίδων του να γίνουν αποδεκτά από το Ρ.Ρ. και τους Ciudadanos. Το ακροδεξιό κόμμα επικαλείται την ισπανική παράδοση και τις ισπανικές αξίες και ταυτόχρονα απορρίπτει με τον πλέον σαφή τρόπο κάθε αυτονομιστική τάση. 
Έτσι στο προεκλογικό του πρόγραμμα 100 σημείων βρίσκεται στην πρώτη θέση η «αναίρεση της καταλανικής αυτονομίας έως ότου ηττηθούν πλήρως οι πραξικοπηματίες». Επιπλέον παίρνει θέση κατά των αμβλώσεων, κατά της τιμωρίας βιαστών και στηρίζει φανατικά τις ταυρομαχίες, ως «αναπόσπαστο κομμάτι της ισπανικής εθνικής ταυτότητας». 

Επιπλέον, οι ακροδεξιοί του Σαντιάγο Αμπασκάλ τάσσονται υπέρ μιας σκληρής γραμμής στη διαχείριση του προσφυγικού, μιλώντας ακόμα και για κατασκευή τείχους μεταξύ του Μαρόκου και δύο ισπανικών θυλάκων, της Μελίγια και της Θέουτα, στη Βόρεια Αφρική. Μια προεκλογική εξαγγελία που θυμίζει πολύ την προεκλογική υπόσχεση του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές το 2016. Αυτός ο πολιτικός καριέρας από τη Χώρα των Βάσκων κερδίζει υποστήριξη στις δημοσκοπήσεις με την υπόσχεση του κόμματος «να κάνουμε την Ισπανία και πάλι μεγάλη». 

Απηχώντας ακόμη περισσότερο τη στρατηγική της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, ο Αμπασκάλ και άλλοι στο κόμμα επικρίνουν επίμονα τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης και χρησιμοποιούν περισσότερο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρακτική που θυμίζει τον έτερο ακροδεξιό και πλέον εκλεγμένο Πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρου. 
Οι Unidas Podemos, που βοήθησαν στην πτώση του Ραχόι, πλήττονται στις δημοσκοπήσεις, αλλά και από εσωτερικές διενέξεις. Φαίνεται πως έχουν χάσει το έρεισμά τους στην κοινωνία έχοντας απώλειες τόσο προς το PSOE όσο και σε πιο ριζοσπαστικά αριστερά κόμματα. Οι δημοσκοπήσεις τους φέρνουν κοντά στο 12%, χωρίς όμως πιθανότητα να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση.

Οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις λένε τα εξής: 
● Η δυνητική δεξιά συμμαχία Λαϊκού Κόμματος, Ciudadanos και Vox (μοντέλο Ανδαλουσίας) οδεύει στο να προσελκύσει το 45,4% των ψήφων και 153 ώς 162 έδρες, μακριά από την πλειοψηφία των 176 εδρών. 
● Η συμμαχία PSOE και Ciudadanos θα εξαρτηθεί από το πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει το ποσοστό του Σοσιαλιστικού Κόμματος, καθώς Ciudadanos και κόμματα της καταλανικής ανεξαρτησίας δεν μπορούν να συνυπάρξουν σε σχήμα υπό τον Σάντσεθ. 
● Οι Unidas Podemos αυτή τη φορά θέλουν να βρίσκονται σε κυβέρνηση με τους Σοσιαλιστές, ωστόσο τα ποσοστά τους δεν βοηθούν. Με ένα ισχυρό προβάδισμα PSOE, 27 με 30 έδρες στους Podemos και στήριξη καταλανικών κομμάτων ίσως σχηματιστεί κυβέρνηση, σενάριο το οποίο δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες. 
● Αποκλείεται μεγάλος συνασπισμός PSOE – P.P.
Κυριακή κοντή γιορτή…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 22:52