search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 13:53
MENU CLOSE

Διαμαρτύρονται φοιτητές αφίσες ρατσιστικής ταινίας: Τις αφαίρεσαν από το πανεπιστήμιο – Ηρωοποιεί την Κου Κλουξ Κλαν (Photos)

24.04.2019 14:48
Διαμαρτύρονται φοιτητές αφίσες ρατσιστικής ταινίας: Τις αφαίρεσαν από το πανεπιστήμιο – Ηρωοποιεί την Κου Κλουξ Κλαν (Photos) - Media

 

Μετά από σχεδόν ένα μήνα φοιτητικών διαμαρτυριών που προκάλεσαν φυλετικό διχασμό στην πανεπιστημιούπολη, η Σχολή Κινηματογράφου Πανεπιστημίου Τσάπμαν στο Όραντζ της Καλιφόρνια αποφάσισε να αφαιρέσει δύο αφίσες της ταινίας «The Birth of a Nation» (Η Γέννηση ενός Έθνους) του 1915 του Ντέιβιντ Ουόρκ Γκρίφιθ από το κτίριο κινηματογραφικών παραγωγών.

Οι αφίσες ήταν δωρεά της εγγονής του πρώτου προέδρου του πανεπιστημιακού ιδρύματος, Τσαρλς, Καρλ Τσάπμαν, κινηματογραφικής παραγωγού, Σεσίλια ΝτεΜιλ Πρέσλι.

Οι αφίσες του «Birth of a Nation» περιλάμβαναν μια κόκκινη, άσπρη και μπλε διαφημιστική για το θέατρο Φορντ και μια διαφήμιση εφημερίδας από το θέατρο Ελκς που προβάλλει την ταινία ως ” Το καταπληκτικό δραματικό θέαμα του Ντ. Ου. Γκρίφιθ “.

Η απόφαση απομάκρυνσής τους ανακοινώθηκε με email από τον κοσμήτορα της Σχολής Τέχνης του Κινηματογράφου και των ΜΜΕ, Dodge College, Ρόμπερτ Μπάσετ. “Με ψηφοφορία αποφασίστηκε να αφαιρεθούν οι δύο αφίσες που σχετίζονται με το Birth of Nation (1915) και θα επιστραφούν στον δωρητή” έγραψε ο Ρόμπερτ Μπάσετ.

Σε δήλωση προς το THR σχετικά με την απόφαση της Σχολής, η Σεσίλια ΝτεΜιλ Πρέσλι δήλωσε ότι από τις 85 αφίσες και έργα τέχνης που δώρισε, “αν κάποιο προσβάλλει τους σπουδαστές, πιστεύω ότι το διοικητικό συμβούλιο του Τσάπμαν θα κάνει ό, τι είναι καλύτερο για τους φοιτητές του. Θέλω να μάθουν οι σπουδαστές, ότι όλοι γνωρίζουμε ότι ο Γκρίφιθ ήταν ρατσιστής, οι ταινίες του το έδειχναν. Πρόσφερε πολλά στην τέχνη του κινηματογράφου, αλλά ως οικογένεια στον κινηματογραφικό κόσμο, μας εξόργισε ο ρατσισμός. Το αμερικανικό κοινό τον εγκατέλειψε και γι’ αυτόν τον λόγο, πέθανε στο λόμπι ενός ξενοδοχείου, κατέρρευσε τελείως”.

Οι φοιτητές διαμαρτύρονται για όσα οι Αμερικανοί διαμαρτύρονταν όλα αυτά τα χρόνια, πρόσθεσε.

Η βωβή ασπρόμαυρη ταινία του 1915 παρακολουθεί τις τύχες δύο οικογενειών, μια οικογένεια που υπερασπίζεται την κατάργηση της δουλείας και μία οικογένεια που έχει σκλάβους την περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου και της Ανασυγκρότησης. Η ταινία βασισμένη στο μυθιστόρημα του Τόμας Ντίξον “The Clansman” θεωρείται το πρώτο blockbuster του Χόλιγουντ. Είναι επίσης ένα κατάφωρα ρατσιστικό έργο που δαιμονοποιεί τους μαύρους χαρακτήρες και απεικονίζει τα μέλη της Klu Klux Klan ως ήρωες. Οι μελετητές υποστήριξαν ότι η επιτυχία της ταινίας βοήθησε στην επαναπροώθηση της KKK.

Ένας φοιτητής είχε ξεκινήσει εκστρατεία στο διαδίκτυο το 2017 για να αφαιρεθούν οι αφίσες, αλλά η συζήτηση πήρε τεράστιες διαστάσεις, όταν η φοιτήτρια Άρι Κάβινες δημοσίευσε στο Twitter φωτογραφία αρκετών φοιτητών μπροστά από τις αφίσες στις 29 Μαρτίου. “Γιατί το Dodge College, εξακολουθεί να επιδοκιμάζει την εξύμνηση λευκής υπεροχής; #takedownBOAN” έγραψε.

Δύο ομάδες φοιτητών, άρχισαν να ζητούν συναντήσεις με διδάσκοντες και μέλη της διοίκησης, καθώς και να οργανώνουν φόρουμ και διαμαρτυρίες.

“Είμαι πολύ ευχαριστημένη, είμαι πολύ χαρούμενη που η Σχολή πήρε τελικά θέση και έκανε αυτό που νομίζω ότι είναι η σωστή επιλογή”, δήλωσε στο THR η Άρι Κάβινες.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 13:50