search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 13:58
MENU CLOSE

Μακρόν: Που διαφωνούμε με τη Γερμανία

25.04.2019 20:31
Μακρόν: Που διαφωνούμε με τη Γερμανία - Media

 

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν παραδέχτηκε τις διαφωνίες με τη Γερμανία σε πληθώρα θεμάτων όπως το Brexit και το εμπόριο, και υπογράμμισε την ανάγκη υποστήριξης των «γαλλικών θέσεων».

«Αυτή η νοοτροπία συμβιβασμού (…) δεν πρέπει να εμποδίζει την επιβεβαίωση της γαλλικής θέσης όταν υπάρχει, όπως σε οποιοδήποτε ζευγάρι, σε οποιοδήποτε σχέδιο, πρέπει να υποθέσουμε ότι έχουμε διαφωνίες», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου στο Ελιζέ.

«Αναφορικά με το Brexit, δεν τηρούμε σήμερα ακριβώς την ίδια γραμμή, σε κάποιο σημείο θα πρέπει να βρεθεί», σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος κάνοντας λόγο στη διαφωνία Παρισιού και Βερολίνου για το χρονοδιάγραμμα εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Γάλλος πρόεδρος έδωσε μάχη στην τελευταία σύνοδο κορυφής στις 10 Απριλίου, για να παραταθεί η προθεσμία του Brexit έως τις 31 Οκτωβρίου, ενώ η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ τασσόταν υπέρ μιας παράτασης έως τις αρχές του 2020.

«Όσον αφορά τις φιλοδοξίες για το κλίμα και την ενέργεια, δεν έχουμε ακριβώς την ίδια στάση» πρόσθεσε, μιλώντας για την αντίθεση του Παρισιού στις νέες εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Γαλλία διατύπωσε στις 15 Απριλίου την άρνησή της να διαπραγματευτεί με έναν εταίρο εχθρικό της παγκόσμιας συμφωνίας για το κλίμα, χωρίς ωστόσο η θέση του Παρισιού να υιοθετηθεί από την πλειοψηφία στην Ένωση.

Εντούτοις, το γαλλο-γερμανικό ζεύγος είναι μια πραγματικότητα στην ιστορία της ευρωπαϊκής οικοδόμησης, επισήμανε ο Μακρόν.

«Αυτό το ζεύγος, αυτό το τάντεμ υφίσταται, είναι ισχυρό και επέτρεψε να γίνουν πράγματα που δεν ήταν προφανή και από τις δύο πλευρές», επέμεινε.

Επίσης συνεπάγεται «μερικές φορές καρποφόρες αντιπαραθέσεις αλλά πάντα με τη βούληση να οικοδομήσουμε στο τέλος έναν συμβιβασμό», πρόσθεσε.

Ο Γάλλος πρόεδρος παραδέχθηκε επίσης ότι περίμενε «για μεγάλο χρονικό διάστημα» την απάντηση της Γερμανίας στα σχέδια του για μια ευρωπαϊκή μεταρρύθμιση, λόγω της αργοπορείας για την συγκρότηση της νέας γερμανικής κυβέρνησης μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2017.

Ωστόσο, είπε ότι οι δύο χώρες «έχουν κάνει πολλά πράγματα» έκτοτε, επικαλούμενος την ευρωπαική άμυνα, την «ιστορική απόφαση για έναν προϋπολογισμό της Ευρωζώνης» καθώς και «την υπεράσπιση των στρατηγικών μας εμπορικών συμφερόντων».

Ο Μακρόν αναφέρθηκε στα διαφορετικά οικονομικά και κοινωνικά μοντέλα των δύο χωρών.

«Η Γερμανία βρίσκεται ενδεχομένως στο τέλος ενός αναπτυξιακού μοντέλου από το οποίο έχει ωφεληθεί πολύ από τις ανισορροπίες της ευρωζώνης επειδή η Γερμανία ήταν σε θέση να κάνει τις μεταρρυθμίσεις την κατάλληλη στιγμή», δήλωσε.

«Έχει ένα παραγωγικό μοντέλο που βασίστηκε αρκετά σε μια ορισμένη ανισορροπία, το γεγονός ότι υπάρχουν χώρες με χαμηλό κόστος που είναι το αντίθετο από το κοινωνικό σχέδιο που αναλαμβάνω σε ευρωπαϊκό επίπεδο», συμπλήρωσε.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 13:54