search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 05:33
MENU CLOSE

Ελεύθερα τα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά προγράμματα στην Ευρώπη

26.04.2019 11:35
Της αγίας… μεταγραφής στα κανάλια - Media

 

Η νέα οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αναπροσαρμογή των κανόνων πνευματικής ιδιοκτησίας, που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προκάλεσε έντονες αντιπαραθέσεις για τα άρθρα 15 και 17, που αφορούν την απόδοση δικαιωμάτων σε εκδότες και την εγκατάσταση φίλτρων για τον έλεγχο δημοσίευσης στο διαδίκτυο.

Περιλαμβάνει ωστόσο και άλλες διατάξεις που αναμένεται να αλλάξουν τον τρόπο διακίνησης των ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων. Η σημαντικότερη εξ αυτών είναι ότι επεκτείνεται η υποχρεωτική συλλογική διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων, με αποτέλεσμα να επιτρέπεται πλέον η ελεύθερη διασυνοριακή μετάδοση των ραδιοφωνικών προγραμμάτων και της ενημέρωσης. Με την υιοθέτηση της αρχής για τη «χώρα προέλευσης» οι ραδιοτηλεοπτικοί οργανισμοί θα μπορούν να μεταδίδουν ή να δίνουν προς ελεύθερη μετάδοση σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όλα τα ραδιοφωνικά τους προγράμματα, όλες τις εκπομπές ενημέρωσης αλλά και τις εγχώριες τηλεοπτικές παραγωγές τους χωρίς να απαιτείται η επιπλέον πληρωμή πνευματικών δικαιωμάτων για κάθε χώρα της Ευρώπης. Με αυτόν τον τρόπο οι τηλεθεατές σε μια χώρα της Ευρώπης θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση στην ενημέρωση ή την ψυχαγωγία των ελληνικών σταθμών μέσω προσφερόμενων πακέτων.

Η χώρα προέλευσης δεν ισχύει για ξένες τηλεοπτικές παραγωγές και για τις αθλητικές εκδηλώσεις, καθώς για αυτά συνεχίζουν να ισχύουν οι κανόνες της ξεχωριστής πληρωμής πνευματικών δικαιωμάτων.

Πηγή: typologies.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 01:30