search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 14:01
MENU CLOSE

Διατροφή Πάσχα: Τι να προσέξετε για να μην κινδυνεύσει η υγεία και το βάρος σας

26.04.2019 12:13
Διατροφή Πάσχα: Τι να προσέξετε για να μην κινδυνεύσει η υγεία και το βάρος σας - Media

 

Τις ημέρες του Πάσχα συνήθως καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες φαγητού, κάτι που συχνά προκαλεί προβλήματα στο βάρος, αλλά και στην υγεία.

Ένας τρόπος για να αποφύγει κανείς την υπερβολική κατανάλωση φαγητού, ο οποίος ισχύει σε όλες τις κοινωνικές συγκεντρώσεις ανεξάρτητα από τις εορταστικές περιόδους, είναι να μην συνδέει την διασκέδαση με την ποσότητα του φαγητού και να εστιάσει στους φίλους και τους συγγενείς, αλλά και να αντιμετωπίσει τις γιορτές σαν μια ευκαιρία να αυξήσει τη σωματική του δραστηριότητα.

Για να συμβεί αυτό, αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι η απόλαυση δεν είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφής, με άλλα λόγια δεν θα γίνει κανείς πιο ευτυχισμένος αν καταναλώσει υπερβολική ποσότητα φαγητού.

Επίσης, είναι σημαντικό να έχει κανείς εικόνα της ποσότητας των θερμίδων που περιέχουν οι τροφές, ώστε να βελτιώσει τις επιλογές του. Ενδεικτικά, ανά μερίδα (120γρ.) το αρνί στη σούβλα προσδίδει 340 θερμίδες, το κατσίκι 240 θερμίδες, το κοκορέτσι 225 θερμίδες και η μαγειρίτσα (300γρ. πιάτο) 624 θερμίδες.

Σε ό,τι αφορά τα γλυκά αυτής της περιόδου, δηλαδή το τσουρέκι και τα κουλούρια, μια φέτα του τσουρεκιού (60γρ.) δίνει 230 θερμίδες και ένα πασχαλινό κουλούρι (30γρ.) 200 περίπου θερμίδες.

Αυτό δείχνει ότι το πραγματικό πρόβλημα των ημερών δεν είναι τόσο το αρνί ή το κατσίκι στη σούβλα, αλλά η παρανόηση σε ό,τι αφορά τα «αθώα» γλυκά του Πάσχα, αφού ένα πρωινό γεύμα με δύο φέτες τσουρέκι και ένα σνακ με δύο κουλούρια, δίνει αμέσως επιπλέον 860 θερμίδες μέσα σε μία μέρα. Συνεπώς, αν αυτό συνεχιστεί ολόκληρη την εβδομάδα, εύκολα μπορεί κανείς να φανταστεί ποια θα είναι τα αποτελέσματα.

Το γεύμα την Κυριακή του Πάσχα

Στο κεντρικό γεύμα δεν πρέπει να ξεχνά κανείς τη σαλάτα, η οποία βοηθά στην αίσθηση του κορεσμού και ίσως στην επιλογή μικρότερης ποσότητας κρέατος. Τα λαχανικά είναι επίσης πολύ καλές πηγές αντιοξειδωτικών ουσιών και πλούσια σε φυτικές ίνες, ενώ συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου (αν δεν υπάρχει κάποια δυσανεξία). Εξάλλου, οι φυτικές ίνες των λαχανικών εμποδίζουν ένα μέρος της χοληστερίνης των τροφίμων να απορροφηθεί από τον οργανισμό.

Το βραδινό της Κυριακής θα πρέπει να είναι ελαφρύ, ώστε να μην επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο η λειτουργία του πεπτικού συστήματος και να μην πάρει ο οργανισμός παραπανίσιες θερμίδες. Καλές επιλογές είναι μια σαλάτα εποχής με λίγο κρέας ή 1-2 αυγά βραστά ή γιαούρτι με φρούτα ή μέλι ή μια χορτόσουπα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 14:00