search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:24
MENU CLOSE

Μια νεκρή, τρεις τραυματίες σε επίθεση ενόπλου σε συναγωγή στο Σαν Ντιέγκο

28.04.2019 07:29
Μια νεκρή, τρεις τραυματίες σε επίθεση ενόπλου σε συναγωγή στο Σαν Ντιέγκο - Media

 

Ένας ένοπλος εισέβαλε χθες σε μια συναγωγή στο Σαν Ντιέγκο τη στιγμή που ήταν γεμάτη από πιστούς που είχαν προσέλθει στη σύναξη για το Εβραϊκό Πάσχα και άνοιξε πυρ με ένα οπλοπολυβόλο, σκοτώνοντας μια γυναίκα και τραυματίζοντας τρεις ακόμη σε ένα έγκλημα μίσους, ανέφεραν οι αρχές. 

Ο ύποπτος, ένας 19χρονος λευκός από το Σαν Ντιέγκο διέφυγε από το σημείο με αυτοκίνητο και συνελήφθη λίγο αργότερα όταν παραδόθηκε χωρίς να προβάλει αντίσταση στην αστυνομία, τόνισαν οι αρχές σε συνέντευξη τύπου. 

Το αιματηρό περιστατικό στη συναγωγή Σαμπάντ στην πόλη Πόγουεϊ, περίπου 37χλμ βόρεια από το κέντρο του Σαν Ντιέγκο, σημειώνεται έξι μήνες μετά την ημέρα που ένας ένοπλος εφόρμησε σε συναγωγή στο Πίτσμπεργκ, στην Πενσιλβάνια και φωνάζοντας “Όλοι οι Εβραίοι πρέπει να πεθάνουν” άνοιξε πυρ σκοτώνοντας 11 ανθρώπους. 

Ο δήμαρχος του Πόγουεϊ Στιβ Βάους, μιλώντας από το κέντρο επιχειρήσεων της αστυνομίας χαρακτήρισε την ένοπλη επίθεση ως ένα “έγκλημα μίσους”, δηλώνοντας ότι η εκτίμησή του βασίζεται σε όσα ξεστόμισε ο δράστης όταν εισέβαλε στην συναγωγή.  
Δεν αναφέρθηκε τίποτε περισσότερο ως πιθανό κίνητρο της επίθεσης. 

Εντούτοις, ο σερίφης της κομητείας του Σαν Ντιέγκο, Μπιλ Γκορ δήλωσε πως οι αρχές ερευνούν τις αναρτήσεις του υπόπτου σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την “ανοιχτή του επιστολή”, υπονοώντας ότι ο φερόμενος δράστης ίσως να είχε συντάξει κάποιου είδους γραπτό μανιφέστο. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε τον “αντισημιτισμό” και το “μίσος” έπειτα από την επίθεση. “Απόψε, η καρδιά της Αμερικής είναι με τα θύματα αυτής της φρικτής ένοπλης επίθεσης σε μια συναγωγή (…) Ολόκληρο το έθνος μας πενθεί και προσεύχεται για τους τραυματίες και στέκεται αλληλέγγυο στην εβραϊκή κοινότητα, δήλωσε σε μια δημόσια συνάντηση στο Γκριν Μπέι στο Ουισκόνσιν.

Ο σερίφης Γκορ σημείωσε ότι τέσσερις άνθρωποι δέχθηκαν πυροβολισμούς και μεταφέρθηκαν στο ιατρικό κέντρο Παλομάρ, όπου ένας από τους τραυματίες, μια “ηλικιωμένη γυναίκα”, πέθανε. Οι άλλοι τρεις τραυματίες, “δύο ενήλικοι άνδρες” και μια “ανήλικη κοπέλα”, νοσηλεύονται και η κατάσταση της υγείας τους κρίνεται σταθερή, τόνισε.  Οι ταυτότητες των θυμάτων δεν δόθηκαν στην δημοσιότητα. 

Η επίθεση συνέβη λίγο πριν τις 11:30 το πρωί, τοπική ώρα, στο Πόγουεϊ, ένα προάστιο περίπου 50.000 κατοίκων, όταν ο φερόμενος δράστης μπήκε στην συναγωγή και άρχισε να πυροβολεί με ένα οπλοπολυβόλο τύπου AR-15, σύμφωνα με τον σερίφη. Το όπλο αυτό έχει χρησιμοποιηθεί σε πολυάριθμες ένοπλες επιθέσεις στις ΗΠΑ, πρόσθεσε. 

Σύμφωνα με τις αρχές, περίπου 100 άνθρωποι βρίσκονταν μέσα στη συναγωγή καθώς επρόκειτο να τελεστεί μια ακολουθία για το Εβραϊκό Πάσχα.

Το τηλεοπτικό δίκτυο του Σαν Ντιέγκο KGTV μετέδωσε πως ο ραβίνος της συναγωγής ήταν ανάμεσα σε εκείνους που δέχθηκαν πυροβολισμούς.

Η Μίνο Ανβαρί, μια Ιρανή πρόσφυγας, που δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο KUSI-TV πως ο άνδρας της βρισκόταν μέσα στη συναγωγή κατά τη διάρκεια της επίθεσης, τόνισε πως στους τραυματίες συγκαταλέγονται μια γυναίκα και ο ραβίνος, ο οποίος πυροβολήθηκε στο χέρι. “Είμαστε ενωμένοι. Δεν θα μας λυγίσετε. Βρισκόμαστε στις ΗΠΑ”, είπε η Ανβαρί.

Ένας άνδρας που ζει κοντά στη συναγωγή, ο Κρίστοφερ Φολτς, δήλωσε στο CNN ότι άκουσε έξι με επτά πυροβολισμούς, έπειτα έναν άνδρα να φωνάζει και στη συνέχεια ακόμη έξι με επτά πυροβολισμούς. 

Ο φερόμενος δράστης είναι ο 19χρονος Τζον Έρνεστ, σύμφωνα με τις αρχές και φέρεται να είναι και ο συντάκτης ενός «μανιφέστου» στο οποίο ο ίδιος διατείνεται ότι επιχείρησε να βάλει φωτιά σε ένα γειτονικό τέμενος πριν από ένα μήνα, δηλώνοντας ότι άντλησε έμπνευση από τον λευκό εθνικιστή, δράστη της σφαγής σε δύο τεμένη στην Νέα Ζηλανδία.

Ο σερίφης Γκορ τόνισε ότι η αστυνομία και το FBI ερευνούν την “πιθανή εμπλοκή” του Έρνεστ σε ένα εμπρησμό της 24ης Μαρτίου του Ισλαμικού Κέντρου στο Εσκοντίντο, μια πόλη 24χλμ βόρεια από τη συναγωγή που συνέβη η χθεσινή επίθεση. 

Ο Γκορ είπε ότι ο Έρνεστ είχε “λευκό ποινικό μητρώο”, τονίζοντας ότι διεξάγονται έρευνες για πιθανό έγκλημα μίσους. 

Ένα ασυνάρτητο, μακροσκελές κείμενο με βίαιες αντισημιτικές και αντιμουσουλμανικές απόψεις, ο συντάκτης του οποίου φέρει το όνομα Τζον Έρνεστ, βρέθηκε αναρτημένο στον διαδικτυακό ιστότοπο αποθήκευσης κειμένων Pastebin και στον ιστότοπο αποθήκευσης αρχείων Mediafire. 

Διαδικτυακοί σύνδεσμοι που παραπέμπουν στους δύο αυτούς ιστοτόπους αναρτήθηκαν στο φόρουμ 8chan, γνωστό για το περιεχόμενό του που προωθεί την ρητορική μίσους. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:24