search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:29
MENU CLOSE

Κατασκοπευτικό θρίλερ στη Νορβηγία – Πιάστηκε «ρωσική στρατιωτική φάλαινα» με κάμερα (Photos/Video)

29.04.2019 16:13
Κατασκοπευτικό θρίλερ στη Νορβηγία – Πιάστηκε «ρωσική στρατιωτική φάλαινα» με κάμερα (Photos/Video) - Media Gallery 3

 

Μία λευκή φάλαινα η οποία έφερε ένα είδος ιμάντα και μία κάμερα εντοπίστηκε ανοιχτά των βόρειων ακτών της Νορβηγίας, προκαλώντας υποψίες «ρωσικής κατασκοπείας».

Ψαράδες στην κομητεία Φίνμαρκ της Νορβηγίας είχαν μια σειρά από περίεργες συναντήσεις με μια λευκή φάλαινα μπελούγκα. Σύμφωνα με αυτούς, η φάλαινα έμοιαζε «εξημερωμένη» και φάνηκε να ψάχνει ειδικά για τα αλιευτικά σκάφη έξω από το νησί Ινγκόι, όπως ανέφερε ο εθνικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός NRK.

«Ήμασταν να ρίξουμε ένα δίχτυ όταν είδαμε μια λευκή φάλαινα να κολυμπάει ανάμεσα στα σκάφη», διηγήθηκε ο ψαράς Γιόαρ Χάστεν. «Καθώς πλησίασε, είδαμε ότι είχε κάποιου είδους ιμάντα πάνω του», συμπλήρωσε.

Κατά τον ίδιο, η φάλαινα συνέχισε να προσεγγίζει άλλα σκάφη ψαράδων σε μια προσπάθεια να ξεκολλήσει τους ιμάντες.

Η παράξενη συνάντηση με τη φάλαινα που αναζητεί την προσοχή πυροδότησε αμέσως μια θεωρία για «ρωσική κατασκοπεία».

«Αυτό που πιστεύουμε είναι ότι αυτό μπορεί να προέρχεται από τη Ρωσία», δήλωσε στους ο Αουντούν Ρίκαρντσεν, καθηγητής στο Τμήμα Αρκτικής και Θαλάσσιας Βιολογίας στο Νορβηγικό Αρκτικό Πανεπιστήμιο του Τρόμσο. «Γνωρίζουμε ότι στη Ρωσία είχαν φάλαινες σε αιχμαλωσία και επίσης ότι κάποιες από αυτές προφανώς έμειναν ελεύθερες και αναζητούν συχνά βάρκες», συμπλήρωσε.

Συνάδελφός του Μάρτιν Μπιου εξέφρασε την εκτίμηση ότι το ρωσικό ναυτικό είναι πίσω από το «πείραμα των φαλαινών».

«Αν έρχεται από τη Ρωσία — και υπάρχουν λόγοι για να το πιστέψουμε — τότε δεν είναι Ρώσοι επιστήμονες, αλλά το Πολεμικό Ναυτικό», δήλωσε.

Κατά την εφημερίδα Verdens Gang, στο εσωτερικό του ιμάντα, στον οποίο υπάρχει βάση για κάμερα GoPro, είναι «εξοπλισμός από την Αγία Πετρούπολη».

Ο βιολόγος Γιόργκεν Ουίγκ είπε πως πρόκειται για σημάδι ότι το ζώο έφυγε από την αιχμαλωσία από τη Ρωσία. Τόνισε επίσης ότι η φάλαινα είναι «εντελώς εξημερωμένη».

Η Νορβηγική Διεύθυνση Αλιείας δημοσίευσε σειρά φωτογραφιών στο Facebook, υποστηρίζοντας ότι η φάλαινα έφυγε από τη Ρωσία όπου μπορεί να έχει εκπαιδευτεί να εκτελεί διάφορες αποστολές, όπως οι υποβρύχιες λήψεις.

Μάλιστα, χρήστης του δημοφιλούς ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης κάλεσε την Νορβηγία να ανταλλάξει τη φάλαινα με τον Φρόντε Μπεργκ, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε 14 χρόνια για κατασκοπεία.

Ο Σαμούλι Χάπαλα των φινλανδικών ενόπλων δυνάμεων εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τη φάλαινα, εκτιμώντας ότι το ζώο είχε εγκαταλείψει μια βάση ρωσικού ναυτικού κοντά στο Μουρμάνσκ. Πρόσθεσε, δε, το hashtag «πολεμική φάλαινα» στο τιτίβισμα του.

​Η εφημερίδα Dagbladet αποκάλεσε μάλιστα το κητώδες θηλαστικό «ρωσική στρατιωτική φάλαινα».

Πηγή: Sputniknews.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:29