search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 19:50
MENU CLOSE

Δικηγόρος του Ασάνζ προσέφυγε στη δικαιοσύνη για την αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων του

30.04.2019 08:26
Αναστέλλεται μέχρι τον Μάιο η εκδίκαση του αμερικανικού αιτήματος έκδοσης του Τζούλιαν Ασάνζ - Media

 

Στη δικαιοσύνη, εναντίον του πρεσβευτή του Ισημερινού στο Λονδίνο, καθώς και εναντίον στελεχών ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης, προσέφυγε ο δικηγόρος του Τζούλιαν Ασάνζ, ο Κάρλος Ποβέδα, επιρρίπτοντας ευθύνες για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων του ιδρυτή του ιστοτόπου WikiLeaks.

Η προσφυγή, που υπεβλήθη στην εισαγγελία στο Κίτο, στοχοθετεί τον διπλωμάτη Χάιμε Μαρτσάν και τέσσερις υπαλλήλους της εταιρείας Promsecurity, που έχει αναλάβει τη φύλαξη της πρεσβείας του Ισημερινού στη βρετανική πρωτεύουσα.

Στρέφεται επίσης εναντίον πέντε Ισπανών, οι οποίοι μολονότι «κατά τα φαινόμενα δεν είχαν καμία σχέση με την πρεσβεία», όπως διευκρίνισε ο Ποβέδα στο Γαλλικό Πρακτορείο, απαιτούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά από το WikiLeaks, προκειμένου να μην αφήσουν να διαρρεύσουν στοιχεία για τον εντολέα του.

«Υποβάλαμε προσφυγή για φερόμενα αδικήματα που διαπράχθηκαν στο εσωτερικό της πρεσβείας, πάνω απ’ όλα για τη διαρροή δεδομένων, τις υποκλοπές, καθώς επίσης και την αποκάλυψη δεδομένων, όπως ηχητικά αρχεία και αρχεία βίντεο, και χιλιάδων εγγράφων» του Ασάνζ, πρόσθεσε ο δικηγόρος απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους.

Ο Ποβέδα ζήτησε να διενεργηθεί έρευνα για τη φερόμενη παραβίαση της ιδιωτικής ζωής του εντολέα του, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων εμπιστευτικού χαρακτήρα, παράνομη υποκλοπή και αποκάλυψη στοιχείων.

Η νομοθεσία στον Ισημερινό επισύρει ποινές φυλάκισης έως τριών και πέντε ετών για καθένα από τα αδικήματα τα οποία κατήγγειλε ο δικηγόρος.

Ο 47χρονος Ασάνζ είχε λάβει άσυλο και παρέμενε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο για σχεδόν επτά χρόνια, έως την ακύρωση του ασύλου και τη σύλληψή του από τη βρετανική αστυνομία την 11η Απριλίου.

Η ομάδα των δικηγόρων του στην Ευρώπη ανακοίνωσε το Σάββατο ότι προσέφυγε στη δικαιοσύνη στη Μαδρίτη εναντίον «μιας ομάδας Ισπανών σε βάρος των οποίων υπάρχουν υποψίες ότι έκαναν απόπειρα εκβίασης» και εναντίον υπαλλήλων της πρεσβείας και του υπουργείου Εξωτερικών του Ισημερινού που «ενδέχεται να έχουν ευθύνες» σε αυτή την υπόθεση, ανέφερε μία πηγή.

Οι Ισπανοί απαιτούσαν να τους δοθούν «τρία εκατομμύρια ευρώ» για να επιστραφούν οι πληροφορίες στο WikiLeaks, εξήγησε ο Ποβέδα στο Κίτο, προσθέτοντας πως τα έγγραφα που υπεκλάπησαν αφορούσαν «τη νομική στρατηγική» της υπεράσπισης αλλά και τα «αποτελέσματα ιατρικών εξετάσεων» στις οποίες είχε υποβληθεί ο Ασάνζ.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks κατέφυγε το 2012 στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο για να αποφύγει τη σύλληψή του βάσει διεθνούς εντάλματος της σουηδικής δικαιοσύνης το οποίο συνδεόταν με την έρευνα σε βάρος του για βιασμό και σεξουαλική επίθεση στη Σουηδία, κατηγορίες που πάντοτε αρνείται. Η έρευνα είχε μπει στο αρχείο ενόσω παρέμενε στην πρεσβεία.

Εις βάρος τους Ασάνζ εκκρεμεί επίσης αίτημα έκδοσης από τις ΗΠΑ, που τον κατηγορούν πως βοήθησε την Τσέλσι Μάνινγκ, άλλοτε αναλύτρια της υπηρεσίας πληροφοριών του αμερικανικού στρατού, να βρει κωδικό χρήστη ώστε να αποκτήσει πρόσβαση σε εκατομμύρια άκρως απόρρητα στρατιωτικά αρχεία.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 19:50