search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 04:13
MENU CLOSE

Βενεζουέλα: Κάλεσμα Γκουαϊδό σε εξέγερση – Η «Επιχείρηση Ελευθερίας» και οι στρατιωτικοί

30.04.2019 11:39
Βενεζουέλα: Τηλεδιάσκεψη του Νίκου Δένδια με τον Χουάν Γκουαϊδό - Media

 

Την “τελική φάση” της “Επιχείρησης Ελευθερία”, που θα απομακρύνει τον αμφισβητούμενο, πλέον, πρόεδρο Νικολά Μαδούρο από τον προεδρικό θώκο, ανακαοίνωσε μέσω Twitter ο αναγνωρισμένος από την Εθνοσυνέλευση (Βουλή) της Βενεζουέλας ως μεταβατικός πρόεδρος της χώρας Χουάν Γκουαϊδό. 

Στο βίντεο που αναρτήθηκε, τις πρώτες  πρωινές ώρες της Τρίτης, στο λογαριασμό του στο Twitter, o Γκουαϊδό είχε δίπλα του ομάδα στρατιωτικών με στολή και οπλισμό, καθώς και τον εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, Λεοπόλντο Λόπες, τον οποίο οι στρατιωτικοί φέρονται να απελευθέρωσαν από τον κατ΄ οίκον περιορισμό στον οποίο παρέμενε επί χρόνια από το καθεστώς Μαδούρο.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας -και ταυτόχρονα πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης- ανέφερε ότι το βίντεο μαγνητοσκοπήθηκε στη στρατιωτική αεροπορική βάση La Carlota του Καράκας.

“Οι εθνικές ένοπλες δυνάμεις έλαβαν τη σωστή απόφαση και στηρίζονται στην υποστήριξη του λαού της Βενεζουέλας”, είπε ακόμη ο Χουάν Γκουαϊντό.

Η Εθνοσυνέλευση ανακήρυξε τον πρόεδρό της μεταβατικό πρόεδρο της χώρας τον Ιανουάριο, όταν και έληξε η προηγούμενη θητεία του Νικολάς Μαδούρο στην προεδρία, καθώς οι πρόωρες προεδρικές εκλογές του Μαΐου του 2018 δεν αναγνωρίζονται από τους βουλευτές, ούτε από τη διεθνή κοινότητα ως νομότυπες, καθώς οι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης είχαν ως επί το πλείστον αποκλειστεί.

Για την 1η Μαΐου, ο Γκουαϊδό έχει καλέσει στις “μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην ιστορία της Βενεζουέλας”, προκειμένου να εξαναγκαστεί ο Μαδούρο να εγκαταλείψει τον προεδρικό θώκο και να προκηρυχθούν νέες προεδρικές εκλογές.

Την προηγούμενη εβδομάδα, βουλευτής της αντιπολίτευσης – η οποία έχει υπερενισχυμένη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση – συνελήφθη από το καθεστώς Μαδούρο, ενώ 11 συνεργάτες του Γκουαϊδό φέρονται να έχουν κληθεί για εξηγήσεις από την υπηρεσία Πληροφοριών και ασφαλείας του καθεστώτος, Sebin, να παρουσιαστούν για ανάκριση.

Το καθεστώς του αμφισβητούμενου προέδρου Μαδούρο, από την πλευρά του, κάνει λόγο για ανάγκη “εξουδετέρωσης μιας μικρής ομάδας στρατιωτικών προδοτών, που ετοιμάζουν πραξικόπημα”.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15