search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 13:54
MENU CLOSE

Στο χάος σέρνει τη Βενεζουέλα ο Γκουαϊδό: Πυροβολισμοί και συγκρούσεις στο Καράκας μετά το κάλεσμα σε πραξικόπημα (Photos/Video)

30.04.2019 15:13
Στο χάος σέρνει τη Βενεζουέλα ο Γκουαϊδό: Πυροβολισμοί και συγκρούσεις στο Καράκας μετά το κάλεσμα σε πραξικόπημα (Photos/Video) - Media

 

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό, απηύθυνε την Τρίτη άλλη μια έκκληση στον στρατό να τον βοηθήσει να ανατρέψει τον Νικολάς Μαδούρο, διαβεβαιώνοντας ότι “δεν υπάρχει επιστροφή” στην προσπάθειά του αυτή. Μια ομάδα στρατιωτικών ξεσηκώθηκε και ξέσπασαν βίαια επεισόδια έξω από μια αεροπορική βάση, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί τουλάχιστον ένας αξιωματικός.

Αρκετές δεκάδες ένοπλοι στρατιώτες που συνόδευαν τον Γκουαϊδό συγκρούστηκαν με συναδέλφους τους που στηρίζουν τον Μαδούρο έξω από τη βάση Λα Καρλότα του Καράκας. Οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε λάστιχα, εκτόξευαν πέτρες και οι δυνάμεις ασφαλείας απαντούσαν με δακρυγόνα. Ένα θωρακισμένο όχημα έπεσε πάνω σε μια ομάδα αντικυβερνητικών διαδηλωτών, αλλά είναι άγνωστο πόσοι άνθρωποι τραυματίστηκαν.

“Τώρα είναι η ώρα!. Οι 24 Πολιτείες της χώρας έχουν δεσμευτεί στον ίδιο δρόμο: δεν υπάρχει πλέον επιστροφή. Το μέλλον μας ανήκει: ο λαός και ο στρατός ενωμένοι για να βάλουμε τέλος στον σφετερισμό” της εξουσίας, έγραψε ο Γκουαϊδό στο Twitter.

Μετά τη 1 μεσημέρι, τοπική ώρα, το κίνημα έμοιαζε να έχει αποτύχει και ελάχιστοι διαδηλωτές παρέμεναν στον αυτοκινητόδρομο έξω από την αεροπορική βάση.

Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας της Βενεζουέλας, στρατηγός Βλαντίμιρ Παντρίντο, προειδοποίησε την αντιπολίτευση ότι θα είναι υπεύθυνη για το “λουτρό αίματος” ενώ την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του Γκουαϊδό στις ΗΠΑ, Κάρλος Βέκιο, καλούσε τον λαό “να παραμείνει στον δρόμο”.

“Δεν θέλω να μείνω στο σπίτι με τα χέρια σταυρωμένα ενώ το καθεστώς Μαδούρο μας καταπιέζει” είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας διαδηλωτής, ο 26χρονος Κάλρος, που κρατούσε μια βόμβα μολότοφ.

Από τις 23 Ιανουαρίου η Βενεζουέλα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη σοβαρότερη κρίση της σύγχρονης ιστορίας της: η οικονομία παραπαίει, το νόμισμα κατέρρευσε, υπάρχουν πολλές ελλείψεις και δύο “πρόεδροι”: από τη μια ο κεντροδεξιός βουλευτής Χουάν Γκουαϊδό –τον οποίο αναγνωρίζουν ως μεταβατικό πρόεδρο περίπου 50 χώρες– και από την άλλη ο σοσιαλιστής Νικολάς Μαδούρο, που στηρίζεται από την Κίνα και τη Ρωσία.

Νωρίς το πρωί, ένοπλοι στρατιώτες που έφεραν γαλάζιες κορδέλες, σε ένδειξη υποστήριξης προς τον Γκουαϊδό, πήραν θέση στην περιοχή της αεροπορικής βάσης, στο ανατολικό Καράκας. “Κι εμείς επίσης ανήκουμε στον λαό και κουραστήκαμε από αυτήν τη δικτατορία”, δήλωσε ένας από αυτούς, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του. Ο ακριβής αριθμός των στρατιωτών που τάσσονται με τον Γκουαϊδό δεν είναι γνωστός. Πάντως, ο σύμβουλος του προέδρου της Βραζιλίας για θέματα ασφαλείας, ο απόστρατος στρατηγός Αουγκούστο Ελένο, είπε από την Μπραζίλια πως φαίνεται ότι η στήριξη που διαθέτει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης είναι “αδύναμη”. Πρόσθεσε μάλιστα ότι είναι αβέβαιο αν ανώτεροι αξιωματικοί έχουν εγκαταλείψει τον Μαδούρο για να ταχθούν με τον πολιτικό αντίπαλό του.

Διαδηλώσεις έγιναν επίσης σήμερα στο Μαρακαΐμπο, το Σαν Κριστόμπαλ, το Μπαρκισιμέντο και τη Βαλένσια.

Τα ξημερώματα, με ένα βίντεο που γυρίστηκε στη Λα Καρλότα, ο Γκουαϊδό, περιτριγυρισμένος από μερικούς ένστολους, ανακοίνωσε μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης ότι έχει τη στήριξη μιας ομάδας “θαρραλέων στρατιωτών”. Στο πλευρό του έστεκε μια άλλη προσωπικότητα της αντιπολίτευσης, ο Λεοπόλδο Λόπες, ο οποίος δήλωσε ότι “απελευθερώθηκε” από τους στρατιώτες καθώς βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό από το 2017.

Απαντώντας, ο Μαδούρο δήλωσε ότι η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων παραμένει πιστή στην κυβέρνησή του ενώ ο υπουργός Άμυνας επιβεβαίωσε ότι στους στρατώνες η κατάσταση είναι “φυσιολογική”.

Μέχρι στιγμής ο Μαδούρο δεν έχει εμφανιστεί στην τηλεόραση ή δημοσίως. Ο υπουργός Εξωτερικών Χόρχε Αρεάσα, που ρωτήθηκε από το πρακτορείο Reuters, είπε ότι “θα τον δείτε με τον λαό του στο Μιραφλόρες αργά ή γρήγορα”. Ο Αρεάσα εκτίμησε ότι περίπου 30 ή και λιγότεροι στρατιωτικοί τάχθηκαν με τον Γκουαϊδό. “Είναι 30 από τους περίπου 200.000, δηλαδή είναι σχεδόν τίποτα”, πρόσθεσε.

Ο υπουργός είπε επίσης ότι μίλησε με εκπροσώπους χωρών της περιοχής και της Ευρώπης που ανησυχούν για την κατάσταση και ζητούν την έναρξη διαλόγου. Απέφυγε να κατονομάσει τις χώρες, προσθέτοντας μόνο ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στον διάλογο.

Από την πλευρά του, ο Ντιοσντάντο Καμπέγιο, ο πρόεδρος της Συντακτικής Συνέλευσης, κάλεσε τους υποστηρικές του Μαδούρο να συγκεντρωθούν στο προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες. “Περιμένω τους ακτιβιστές για να υπερασπιστούμε τον πρόεδρό μας. Είμαστε διατεθειμένοι να τον υπερασπιστούμε μέχρι θανάτου”, είπε μια γυναίκα, μέλος μιας οργάνωσης πολιτών.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

Μαδούρο: Πιστός σε εμένα ο στρατός

Ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο, διαβεβαίωσε ότι μίλησε με τους επικεφαλής του στρατεύματος και έλαβε τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις, πως οι ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται στο πλευρό της κυβέρνησης
«Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας αντιμετωπίζει μια μικρή ομάδα προδοτών στον στρατό που επιχειρουν να στηρίξουν απόπειρα πραξικοπήματος». Αυτό ανήρτησε στο twitter ο υπουργός Πληροφοριών της Βενεζουέλας Χόρχε Ροντρίγκεζ. 

“Επιχείρηση σχεδιασμένη απευθείας από την Ουάσινγκτον

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάσα υποστήριξε  ότι δεν υπάρξει σε εξέλιξη κάποιο “στρατιωτικό πραξικόπημα” για την ανατροπή του προέδρου Νικολάς Μαδούρο και κατηγόρησε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ότι ενεργεί κατ’ εντολή της Ουάσινγκτον.

“Δεν πρόκειται για απόπειρα πραξικοπήματος από τον στρατό. Αυτό που συμβαίνει σχεδιάστηκε στην Ουάσινγκτον, στο Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, από τον Μπόλτον”, τον σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε θέματα εθνικής ασφάλειας, είπε ο υπουργός μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters.

“Εκείνοι (σ.σ. οι Αμερικανοί) είναι επικεφαλής του πραξικοπήματος και δίνουν εντολές στον Γκουαϊδό”, πρόσθεσε.

Ο Αρεάσα τόνισε ότι ο Μαδούρο διατηρεί τον πλήρη έλεγχο της χώρας, με τη στήριξη των ενόπλων δυνάμεων.

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας Βλαντίμιρ Παντρίνο, σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, έκανε λόγο για μια απόπειρα πραξικοπήματος την οποία χαρακτήρισε “ασήμαντη” και “μικρού μεγέθους”.

Ο στρατός έδωσε “άμεση απάντηση” σε αυτή τη συνωμοσία, είπε ο Παντρίνο. Περίπου το 80% των στρατιωτών που συμμετείχαν στο κίνημα “εξαπατήθηκαν” και αποσύρθηκαν κατ’ εντολή των διοικητών τους, πρόσθεσε.

Απροκάλυπτο κάλεσμα σε πραξικόπημα από τον Γκουαϊδό

Ο Γκουαϊδό, σε βίντεο που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του στο Twitter, μιλούσε δίπλα σε άνδρες με στρατιωτική στολή και στον πολιτικό της αντιπολίτευσης Λεοπόλντο Λόπες, ο οποίος έχει τεθεί υπό κατ΄οίκον περιορισμό.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα Χουάν Γκουαϊδό δήλωσε σήμερα πως άρχισε την «τελική φάση» του σχεδίου του να εκδιώξει τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, καλώντας τους Βενεζουελάνους και τον στρατό να τον υποστηρίξουν για να θέσει τέρμα στην «υφαρπαγή της εξουσίας» από τον Μαδούρο.

Διαδηλώσεις προγραμματίζονται για αύριο, 1η Μαΐου, περιλαμβανομένης της «μεγαλύτερης πορείας στην ιστορία της Βενεζουέλας», όπως την αποκαλεί ο Γουαϊδό, στο πλαίσιο της «οριστικής φάσης» της προσπάθειάς του να αναλάβει την εξουσία προκειμένου να προκηρύξει νέες εκλογές.

Περίπου 50 χώρες, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Ο Μαδούρο αποκαλεί τον Γκουαϊδό μαριονέτα των ΗΠΑ που επιδιώκει να τον εκδιώξει με πραξικόπημα. Η κυβέρνηση έχει συλλάβει τον ανώτατο σύμβουλό του, στέρησε τον Γκουαίδό από την κοινοβουλευτική ασυλία του και ξεκίνησε διάφορες έρευνες σε βάρος του. Του απαγόρευσε επίσης να εγκαταλείψει τη χώρα, απαγόρευση την οποία παραβίασε ανοικτά ο Γκουαϊδό νωρίτερα φέτος.

Την περασμένη εβδομάδα ο Γκουαϊδό είπε πως ο σύμμαχός του στο Κογκρέσο –ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Χιλμπέρ Κάρο– συνελήφθη, και πως 11 μέλη της ομάδας του κλήθηκαν να εμφανιστούν ενώπιον της υπηρεσίας πληροφοριών Σεμπίν.

Στρατιωτικό όχημα έπεσε πάνω σε διαδηλωτές

Ένα όχημα της Εθνοφρουράς της Βενεζουέλας παρέσυρε διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από μια στρατιωτική βάση στο Καράκας, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Οι συγκεντρωμένοι εκτόξευσαν πέτρες και χτυπούσαν τα οχήματα με ρόπαλα, λίγες ώρες αφότου ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό κάλεσε τον στρατό να ξεσηκωθεί και να τον στηρίξει.

«Υπεύθυνη η αντιπολίτευση για ενδεχόμενο λουτρό αίματος»

Ο υπουργός Άμυνας της Βενεζουέλας, στρατηγός Βλαντίμιρ Παντρίνο, επέρριψε στην αντιπολίτευση την ευθύνη για ένα πιθανό “λουτρό αίματος” στη χώρα, μετά την εξέγερση στρατιωτών εναντίον του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

“Τους καθιστώ υπεύθυνους για κάθε πράξη βίας, για κάθε θάνατο ή για το λουτρό αίματος”, προειδοποίησε ο Παντρίνο σε ομιλία του, παρουσία της ανώτατης διοίκησης των ενόπλων δυνάμεων.

Ο υπουργός τόνισε ότι οι “βίαιες ενέργειες” ορισμένων μελών των ενόπλων δυνάμεων “ματαιώθηκαν εν μέρει” και επέμεινε ότι η ηγεσία του στρατού “παραμένει πιστή στο Σύνταγμα”.

Η ομιλία αυτή, που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, δόθηκε αφού ορισμένα μέλη της Εθνοφρουράς ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Χουάν Γκουαϊδό να ξεσηκωθούν εναντίον του Μαδούρο, γεγονός που οδήγησε σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις που παραμένουν πιστές στο καθεστώς, έξω από μια αεροπορική βάση στο Καράκας.

Αξιωματικός του Μαδούρο τραυματίστηκε από σφαίρα

Ένας αξιωματικός του στρατού, μεταξύ εκείνων που παραμένουν πιστοί στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, τραυματίστηκε από σφαίρα, κατά τη διάρκεια των ταραχών με τους υποστηρικτές του ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας, στρατηγός Βλαντίμιρ Παντρίνο.

“Καταγγέλω τη βίαιη επίθεση, θύμα της οποίας υπήρξε ο συνταγματάρχης Γιερσόν Χιμένες Μπάες (…) 0 οποίος τραυματίστηκε στον λαιμό από σφαίρα στον αυτοκινητόδρομο Φρανσίσκο Φαχάρδο”, απέναντι από την αεροπορική βάση Λα Καρλότα, στο Καράκας, έγραψε στο Twitter ο υπουργός.

Ο Παντρίνο κατηγόρησε ως υπεύθυνους “τους πολιτικούς ηγέτες της αντιπολίτευσης”.

Μήνυμα στήριξης από τον Ντόναλντ Τραμπ

Την στήριξή του στην εν εξελίξει απόπειρα πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα εξέφρασε ο Ντόναλντ Τραμπ, χωρίς πάντως να αναφέρεται ευθέως στο Μαδούρο ή τον Γκουαϊδό.

«Παρακολουθώ από κοντά την κατάσταση στη Βενεζουέλα. Οι ΗΠΑ στέκονται με τον λαό της Βενεζουέλας και την ελευθερία του», έγραψε στο twitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Από τις ΗΠΑ καλούν τους Βενεζουελάνους να ανατρέψουν τον Μαδούρο

Ο εκπρόσωπος του Χουάν Γκουαϊδό στις Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσε τον λαό της Βενεζουέλας “να παραμείνει στους δρόμους” για να εντείνει τις πιέσεις στον πρόεδρο της χώρας Νικολάς Μαδούρο.

Ο Γκουαϊδό, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου και ηγέτης της αντιπολίτευσης έχει αναγνωριστεί από την Ουάσινγκτον ως νόμιμος μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας.

“Η έκκληση που απευθύνουμε τώρα στον λαό μας είναι να παραμείνει στον δρόμο για να κερδίσει την ελευθερία του (…) Είναι η ώρα να εγκαταλείψει την εξουσία (ο Μαδούρο). Είναι η ώρα οι φιλοδοξίες του να σταματήσουν να προκαλούν και άλλα δεινά στη Βενεζουέλα”, είπε στους δημοσιογράφους ο Κάρλος Βέκιο, τον οποίο οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ως πρεσβευτή της Βενεζουέλας.

Έκκληση για “αυτοσυγκράτηση” από τον ΟΗΕ

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προέτρεψε «όλες τις πλευρές να αποφύγουν την προσφυγή στη βία» στη Βενεζουέλα ζητώντας τους να «λάβουν άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση της ηρεμίας» δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του Στεφάν Ντουζαρίτς.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ απευθύνει επίσης έκκληση σε «όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος τύπου που μίλησε σε δημοσιογράφους, σημειώνοντας ότι ο Γκουτέρες είναι διαθέσιμος να μεσολαβήσει εάν οι δύο πλευρές ζητήσουν τη βοήθειά του.

Ρωσία προς αντιπολίτευση: Σταματήστε τη βία

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση που εξέδωσε  καλεί την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας να μην προσφεύγει στην χρήση βίας για να πετύχει τους πολιτικούς της σκοπούς, επικρίνοντας την για τις επιλογές της αυτές.

Στην ανακοίνωση του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επικρίνει την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας επειδή «εκ νέου προσφεύγει σε δυναμικές μεθόδους αντιπαράθεσης» και «αντί να επιλέξει την ειρηνική διευθέτηση των πολιτικών αντιπαραθέσεων, υιοθετεί την πολιτική αναζωπύρωσης της διένεξης, προκαλεί παραβιάσεις της δημοσίας τάξης και συγκρούσεις με την εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων». Την καλεί επίσης να παραιτηθεί από την χρήση βίας καθώς όπως επισημαίνει «έχει σημασία να αποφευχθούν οι ταραχές και η αιματοχυσία».

Η Μόσχα, αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, πιστεύει ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Βενεζουέλα, «πρέπει να επιλύονται μέσω του υπεύθυνου διαλόγου χωρίς προϋποθέσεις». «Οι όποιες ενέργειες πρέπει να αποφασίζονται αποκλειστικά στο πλαίσιο της νομιμότητας, σε πλήρη εναρμόνιση με το σύνταγμα και χωρίς την καταστροφική έξωθεν παρέμβαση»

Παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαιώνει στην ανακοίνωση του ότι η στάση αρχών που υιοθετεί συνίσταται στο ότι οι ίδιοι οι πολίτες της Βενεζουέλας είναι αυτοί που θα επιλύσουν τις εσωτερικές τους διαφωνίες, υιοθετώντας πολιτικούς και πολιτισμένους τρόπους επίλυσης τους.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ καλεί τέλος όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας, περιλαμβανομένων και των γειτονικών χωρών της Βενεζουέλας, να παραμείνουν προσηλωμένες στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, στους κανόνες και τις αρχές του διεθνούς δικαίου, και να υποστηρίξουν την επιστροφή της Βενεζουέλας στον δρόμο της σταθερής και προοδευτικής ανάπτυξης μέσω του διαλόγου όλων των υπευθύνων δυνάμεων της χώρας.

Τουρκία: “Στηρίζουμε τον διάλογο – Όχι στην αντιδημοκρατική αλλαγή κυβερνήσεων”

Η τουρκική κυβέρνηση επέκρινε τις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας υπέρ μιας στρατιωτικής εξέγερσης, με στόχο την ανατροπή του προέδρου της χώρας Νικολάς Μαδούρο, επισημαίνοντας ότι ισοδυναμούν με μια πρόκληση κατά της συνταγματικής τάξης της χώρας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 13:54