search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 09:20
MENU CLOSE

Αρχίζει επισήμως η προεκλογική περίοδος με τριήμερο ντιμπέιτ Τσίπρα – Μητσοτάκη στη Βουλή

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2071
2-05-2019
02.05.2019 05:36
sk190502cjjj.jpg

 

Σε δυναμική εκκίνηση της προεκλογικής εκστρατείας – που εισέρχεται στην επίσημη και πιο κρίσιμη φάση της – ποντάρει η κυβέρνηση μετά και την ολιγοήμερη πασχαλινή ανάπαυλα, και την ευκαιρία αυτή προσφέρει μία ακόμη αντιπαράθεση στη Βουλή με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η «ευγενική χορηγία» ανήκει στον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος τη Μ. Τρίτη προανήγγειλε την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, την οποία ο Αλέξης Τσίπρας – προανήγγειλε με τη σειρά του ότι – θα μετατρέψει σε ψήφο εμπιστοσύνης εφόσον κατατεθεί.

Κι αν η Ν.Δ. σκοπεύει να επιμείνει στην πίεση για τον Πολάκη πιέζοντας με το επιχείρημα ότι, εφόσον δεν αποπέμπεται, είναι «ίδιος με τον πρωθυπουργό», ο στρατηγικός στόχος του κυβερνητικού επιτελείου για το συγκεκριμένο τριήμερο είναι να φέρει την αξιωματική αντιπολίτευση και τον Μητσοτάκη στη θέση του απολογούμενου για τις αντιλαϊκές θέσεις τους σε κρίσιμα πεδία, αλλά και για τα πεπραγμένα του παρελθόντος, όταν η Ν.Δ. κυβερνούσε ή συγκυβερνούσε. 

Η θεματολογία θα είναι εφ’ όλης της ύλης, από την οικονομία έως τη διαφθορά, την κοινωνική πολιτική και τα εργασιακά. Για μια ακόμη φορά ο πρωθυπουργός αναμένεται να συγκρίνει την πολιτική της κυβέρνησης και τα αποτελέσματά της με την πολιτική και το πρόγραμμα της Ν.Δ., ενώ θα τονιστούν νεοφιλελεύθερες πτυχές του γαλάζιου προγράμματος, όπως το «ασφαλιστικό Πινοσέτ», οι θέσεις που παραπέμπουν σε απορρύθμιση της εργασίας κ.λπ.

Στο μεταξύ ήδη έχει αρχίσει μια διελκυστίνδα για το αφορολόγητο: Ο πρόεδρος της Ν.Δ., σε μια προσπάθεια να αντικρούσει τις σχετικές πιέσεις της κυβέρνησης και να προλάβει το σφυροκόπημα Τσίπρα στο πλαίσιο της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή, χθες ανακοίνωσε (συνέντευξη στον ΑΝΤ1 και τον Γιώργο Παπαδάκη) ότι, αμέσως μόλις αρχίσουν ξανά οι εργασίες της Βουλής, θα καταθέσει τροπολογία για τη μη μείωση του αφορολόγητου. Κάλεσε δε την κυβέρνηση να την ψηφίσει προκειμένου να αποδείξει πως εννοεί όσα λέει για τη διατήρηση του αφορολογήτου στο σημερινό όριο, παρότι ψήφισε τη μείωσή του. 

Απάντηση στον «γαλάζιο» αντιπερισπασμό

Από την κυβέρνηση αποδίδουν τη δήλωση αυτή σε επικοινωνιακή προσπάθεια να μαζευτεί το προηγούμενο φάουλ Μητσοτάκη με τις δηλώσεις από την Κύπρο για το δώρο Χριστουγέννων και στέλνουν μήνυμα ότι δεν σκοπεύουν να την ψηφίσουν, παραπέμποντας στα μέτρα ελάφρυνσης που έτσι κι αλλιώς η κυβέρνηση θα φέρει άμεσα. Πιο συγκεκριμένα, σε επίσημο σχόλιο για την προαναγγελία περί τροπολογίας, το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού ανέφερε:

«Ο κ. Μητσοτάκης, που είχε ομολογήσει στη ΔΕΘ πως η Ν.Δ. έχει στο πρόγραμμά της τη μείωση του αφορολόγητου, ύστερα από τη συνέντευξη του πρωθυπουργού, όπου δεσμεύθηκε για τη διατήρησή του, έσπευσε να προαναγγείλει τροπολογία για την κατάργησή του. Για ακόμη μία φορά τρέχει να μαζέψει τις δηλώσεις του που δεν τόλμησε ούτε το ΔΝΤ να κάνει. Όπως με το “δώρο Χριστουγέννων”, το “ξεπερασμένο οκτάωρο” και πολλές άλλες νεοφιλελεύθερες ακρότητες». 

Παραπέμποντας δε στα μέτρα που αναμένεται να οριστικοποιήσει η κυβέρνηση προσεχώς και να λάβει εντός του Μαΐου, κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην βιάζεται διότι «λίαν συντόμως θα βρεθεί και πάλι στη δύσκολη θέση να ψηφίζει τις επιλογές του πρωθυπουργού για μέτρα ελάφρυνσης από το υπερπλεόνασμα…». 

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. «επέλεξε την εργατική Πρωτομαγιά για να πει χωρίς ντροπή στους εργαζόμενους πως:

● Η μαύρη εργασία αποτελεί επιλογή των εργαζομένων και όχι παρανομία των εργοδοτών.
● Επιμένει στο ασφαλιστικό Πινοσέτ, για να εξυπηρετήσει τα επιχειρηματικά συμφέροντα με τη διάλυση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης». 

Σε κάθε περίπτωση, με βάση τα παραπάνω, το κυβερνητικό επιτελείο – που εδώ και καιρό καταγγέλλει ότι το πρόγραμμα της Ν.Δ. στηρίζεται ακριβώς στη μείωση του αφορολόγητου και όχι στη διατήρησή του – δείχνει να μην παίρνει τοις μετρητοίς τη δήλωση Μητσοτάκη για το αφορολόγητο και να εκλαμβάνει την «απειλή» ως κενή περιεχομένου. 

Η απειλή συνίσταται, προφανώς, στην προσπάθεια του προέδρου της Ν.Δ. να κερδίσει τη μάχη των εντυπώσεων δείχνοντας σε ένα ευρύτερο ακροατήριο ότι όχι μόνο δεν ισχύουν ο κατηγορίες της κυβέρνησης, αλλά ότι είναι η αξιωματική αντιπολίτευση εκείνη που θα αναγκάσει τον πρωθυπουργό να ψηφίσει τη δική της πρόταση.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, αναφορικά με το αφορολόγητο είναι ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να αιφνιδιάσει τα επόμενα εικοσιτετράωρα και να εξουδετερώσει την πρωτοβουλία Μητσοτάκη. Με άλλα λόγια, είναι πιθανό να επιχειρήσει να καταδείξει ότι η κυβέρνηση έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων ή, εν πάση περιπτώσει, ότι η δική της πολιτική επιτρέπει πρωτοβουλίες για τη μη μείωση του αφορολόγητου από τώρα και, επομένως, δεν έχει λόγο να ψηφίσει την τροπολογία Μητσοτάκη.

Υπενθυμίζεται ότι:

1. Ο πρωθυπουργός, κατά την πρόσφατη συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου, σημείωσε πως όσο είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, μείωση του αφορολογήτου δεν θα υπάρξει, ενώ ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο να νομοθετηθεί η μη μείωση προ των εκλογών ανέφερε πως «είναι μια σκέψη», σημειώνοντας πάντως ότι προέχει η απάντηση στο γενικότερο πολιτικό δίλημμα αν θα συνεχιστεί η όχι η ομαλή πορεία της χώρας με μια πολιτική που επιτρέπει τη δημοσιονομική επέκταση και άρα τα μέτρα ελάφρυνσης.

2. Η ίδια η Κομισιόν, μέσω του αντιπροέδρου της Βάλντις Ντομπρόβσκις, έχει στείλει πρόσφατα σήμα ότι συζητά το ενδεχόμενο για τη μη μείωση του αφορολόγητου, παρότι είναι ψηφισμένο μέτρο, κάτι που ενδεχομένως ανάγκασε τη Ν.Δ. σε «ρητορική», προς το παρόν, στροφή.

3. Ο πρωθυπουργός έχει ήδη – από τη ΔΕΘ του 2018 – βάλει στο τραπέζι την ακύρωση του μέτρου για τη μείωση του αφορολογήτου κατά το παράδειγμα της ακύρωσης του μέτρου για τις περικοπές των συντάξεων. Μέτρα τα οποία η κυβέρνηση φροντίζει να υπενθυμίζει ότι ψήφισε υπό την πίεση του ΔΝΤ, προκειμένου να κλείσει η τελευταία αξιολόγηση του μνημονιακού προγράμματος.

Τα μέτρα ελάφρυνσης

Κατά τα λοιπά, μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από την Κρήτη – την Παρασκευή πραγματοποιεί ομιλία στα Χανιά – και την ολοκλήρωση της τριήμερης κοινοβουλευτικής διαδικασίας, θα υπάρξει νέα σύσκεψη με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα μέτρα ελάφρυνσης που θα έρθουν μέσα στον Μάιο, δηλαδή πριν από τις ευρωεκλογές και υπό το δεδομένο ότι προβλέπεται νέος επιπρόσθετος δημοσιονομικός χώρος για το 2019. Η τελική εκτίμηση θα γίνει στην επόμενη σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο, όποτε αυτή πραγματοποιηθεί. 
Αυτό διαπιστώθηκε άλλωστε και στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου τη Μ. Τετάρτη. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, εκεί «εκτιμήθηκε ότι μετά και το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά και τις αποφάσεις για τη νομοθέτηση των ρυθμίσεων των 120 δόσεων είναι αναγκαίο και εφικτό να ληφθούν νέα άμεσα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης και σταδιακής αποκατάστασης των αδικιών της μνημονιακής περιόδου προς όφελος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας».

Εκτός από τις 120 δόσεις, στα μέτρα που εξετάζονται περιλαμβάνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ, μείωση φορολογικών συντελεστών και, ενδεχομένως, κάποιας μορφής επανάληψης της παροχής της «13ης σύνταξης».

Η κυβέρνηση στοχεύει πλέον και σε κατηγορίες της μεσαίας τάξης και όχι μόνο στους χαμηλόμισθους και πολύ αδύναμους. Αποκρούει πάντως την κριτική ότι είναι προεκλογικό τέχνασμα και τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι πρόκειται για μεταμνημονιακή παροχολογία που θα εκτροχιάσει την οικονομία. 

Αντιθέτως επιχειρεί να υπογραμμίσει ότι δεν μένει στα λόγια αλλά προχωρά σε πράξεις μέσα στα καθορισμένα δημοσιονομικά πλαίσια, ότι εν τέλει η «επεκτατική» πολιτική που εφαρμόζει αποδίδει και ο τρόπος να μην ανακοπεί αυτή η πορεία είναι στο χέρι των ψηφοφόρων. 

Μάλιστα και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος ακόμη και από την αντιπολίτευση θεωρείται πιο «σοβαρός» και πιο συγκρατημένος, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη θέλησε να διαβεβαιώσει ότι η χώρα είναι θωρακισμένη απέναντι σε μια νέα ενδεχόμενη κρίση.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 09:16