search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:28
MENU CLOSE

Σήμερα εξετάζεται το αίτημα έκδοσης του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ

02.05.2019 09:53
Σήμερα εξετάζεται το αίτημα έκδοσης του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ - Media

 

Ο ιδρυτής των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα τη μάχη κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ στη διάρκεια σύντομης εμφάνισής του ενώπιον βρετανικού δικαστηρίου.

Η αμερικανική δικαιοσύνη κατηγορεί τον Ασάνζ για σύσταση συμμορίας με στόχο τη διάπραξη «κυβερνοπειρατείας», αδίκημα για το οποίο μπορεί να καταδικαστεί έως και σε πέντε χρόνια φυλάκιση, επειδή βοήθησε την πρώην αναλύτρια του στρατού Τσέλσι Μάνινγκ να αποκτήσει πρόσβαση σε χιλιάδες απόρρητα έγγραφα το 2010.

Ωστόσο, οι υποστηρικτές του ανησυχούν ότι ο Ασάνζ θα αντιμετωπίσει επιπλέον κατηγορίες μόλις βρεθεί σε αμερικανικό έδαφος.

Ο ιδρυτής των WikiLeaks σκοπεύει να πολεμήσει κατά της έκδοσής του μετά τη χθεσινή καταδίκη του από άλλο βρετανικό δικαστήριο σε 50 εβδομάδες φυλάκιση για παραβίαση των όρων της προσωρινής αποφυλάκισής του πριν από επτά χρόνια.

«Λέμε από το 2010 ότι ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και τώρα έχουμε ένα προκαταρκτικό αίτημα έκδοσης από τις ΗΠΑ», δήλωσε η δικηγόρος του Τζένιφερ Ρόμπινσον. «Τώρα η ενέργειά μας θα επικεντρωθεί στο αίτημα έκδοσης», πρόσθεσε.

Ο Ασάνζ επιστρέφει ενώπιον της δικαιοσύνης σήμερα «για την πιο σημαντική μάχη», υπογράμμισε χθες η Κρίστιν Χράφνσον, διευθύντρια σύνταξης του WikiLeaks.

«Το διακύβευμα ενδέχεται να είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για τον Ασάνζ», τόνισε, κάνοντας επίσης λόγο για τις επιπτώσεις που έχει η υπόθεση στην ελευθερία του Τύπου.

Στο μεταξύ κινητοποιήσεις υποστήριξης του Ασάνζ είναι προγραμματισμένες σήμερα στο Λονδίνο, το Βερολίνο και το Παρίσι, ανάμεσά τους και μια εκδήλωση με τίτλο «Είμαστε όλοι ο Τζούλιαν Ασάνζ» στην Πύλη του Βρανδεμβούργου στο Βερολίνο.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:25