30/09/2020 00:36:34

Βρετανία: Αναβλήθηκε η εκδίκαση της υπόθεσης έκδοσης Ασάνζ στις ΗΠΑ

Βρετανία: Αναβλήθηκε η εκδίκαση της υπόθεσης έκδοσης Ασάνζ στις ΗΠΑ - Media

 

Με βίντεο μέσα από την φυλακή Belmarsh του Λονδίνου - όπου κρατείται από χθες, καθώς του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 50 εβδομάδων - ο ιδρυτής των Wikileaks δήλωσε σήμερα στο δικαστήριο του Λονδίνου ότι δεν θέλει να εκδοθεί στις ΗΠΑ και να δικαστεί εκεί για μία από τις μεγαλύτερες διαρροές διαβαθμισμένων πληροφοριών στην ιστορία.

Το δικαστήριο αποφάσισε την αναβολή της έναρξης εκδίκασης της υπόθεσης για την 30η Μαΐου. Μια πιο ουσιαστική ακρόαση είναι προγραμματισμένη για τις 12 Ιουνίου ενώ η απόφαση θα έρθει μετά από αρκετούς μήνες, όπως ανακοινώθηκε.

Η αμερικανική δικαιοσύνη κατηγορεί τον Ασάνζ για σύσταση συμμορίας με στόχο τη διάπραξη «κυβερνοπειρατείας», αδίκημα για το οποίο μπορεί να καταδικαστεί έως και σε πέντε χρόνια φυλάκιση, επειδή βοήθησε την πρώην αναλύτρια του στρατού Τσέλσι Μάνινγκ να αποκτήσει πρόσβαση σε χιλιάδες απόρρητα έγγραφα το 2010. Ωστόσο, οι υποστηρικτές του ανησυχούν ότι ο Ασάνζ θα αντιμετωπίσει επιπλέον κατηγορίες μόλις βρεθεί σε αμερικανικό έδαφος ενώ ο ίδιος φοβάται ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί ως «τρομοκράτης» και να φυλακιστεί ισοβίως στο Γκουαντάναμο.

Μάλιστα, «το διακύβευμα ενδέχεται να είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για τον Ασάνζ» όπως τόνισε η Κρίστιν Χράφνσον, διευθύντρια σύνταξης του WikiLeaks.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.