01/06/2020 00:07:44

Στο Αουσβιτς ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Στο Αουσβιτς ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος - Media

 

Στην 31η «Πορεία των Ζώντων», πορεία μνήμης για τα έξι εκατομμύρια Εβραίων που εξοντώθηκαν στα Ναζιστικά στρατόπεδα και ηχηρής καταδίκης του Ολοκαυτώματος, που πραγματοποιείται σήμερα στο Άουσβιτς, παραβρίσκεται ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Νίκος Βούτσης.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο πρόεδρος της βουλής, Νίκος Βούτσης, που είναι επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, θα παραβρεθούν στην «Πορεία των Ζώντων» με την συμμετοχή 10.000 ατόμων από όλο τον κόσμο.

Τον κ. Βούτση συνοδεύουν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ, οι αντιπρόεδροι της βουλής Γεώργιος Βαρεμένος, Αναστασία Χριστοδουλοπούλου και Μάριος Γεωργιάδης όπως και σειρά βουλευτών.

Η πορεία ξεκινά  από το χώρο του άλλοτε στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Άουσβιτς. Εδώ έφταναν τα τραίνα με τους Εβραίους απ’ όλη την Ευρώπη και οδηγούνταν στην πλειονότητά τους αμέσως μετά την άφιξη τους στο στρατόπεδο εξόντωσης Άουσβιτς-Μπίρκεναου που βρίσκεται σε απόσταση 3 χλμ. Στο γνωστό και ως Άουσβιτς ΙΙ στρατόπεδο βρισκόταν οι θάλαμοι των αερίων και οι φούρνοι. Στο Μπίρκεναου βρήκαν το θάνατο πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι, στην συντριπτική πλειονότητα Εβραίοι, μεταξύ τους 62.000 Έλληνες. Η «Πορεία των Ζώντων» πραγματοποιείται από το 1988 στη μνήμη αυτών που δολοφονήθηκαν στο Ολοκαύτωμα.

 

Εγκαίνια έκθεσης για τους Έλληνες θύματα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του iefimerida, αφορμή για την επίσκεψη της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι ότι η φετινή Πορεία των Ζώντων είναι αφιερωμένη στη μνήμη των Ελλήνων που έχασαν τη ζωή τους στο Μπίρκεναου και εκτός αυτού ο πρόεδρος της Βουλής θα εγκαινιάσει το απόγευμα έκθεση για τους Έλληνες του Άουσβιτς. Πρόκειται για μια προσωρινή έκθεση, η οποία στην τελική της μορφή θα στεγαστεί μόνιμα στο Κρατικό Μουσείο του Άουσβιτς. Η έκθεση προετοιμάζεται σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από την ελληνική βουλή.

Τον δε Πατριάρχη Βαρθολομαίο έχουν καλέσει οι διοργανωτές ως ομιλητή στην επίσημη εκδήλωση που θα ακολουθήσει μετά την «Πορεία των Ζώντων». Στο παρελθόν επανειλημμένα έχει εκφραστεί ενάντια στον αντισημιτισμό και στην αναγκαιότητα της καταπολέμησης του. Την Παρασκευή ο Πατριάρχης θα επισκεφθεί την Βαρσοβία όπου θα συναντήσει τον Προκαθήμενο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Πολωνίας, Μητροπολίτη Βαρσοβίας Σάββα.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.