search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 17:58
MENU CLOSE

Φεύγουν τρέχοντας από το χρηματιστήριο

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2071
2-5-2019
05.05.2019 03:00
oldphotoshrimatistirio1423576340.jpg

 

Για ποιους λόγους αποσύρονται ισχυρές εταιρείες

Μικραίνει μέρα με την ημέρα ο αριθμός των εταιρειών των οποίων οι μετοχές διαπραγματεύονται στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αφού το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερες επιλέγουν με διάφορους τρόπους να αποχωρήσουν από αυτό. Βέβαια το «άδειασμα» του χρηματιστηρίου έχει ξεκινήσει εδώ και μία περίπου δεκαετία, από την αρχή της κρίσης, με αποτέλεσμα από 300 εταιρείες που συμμετείχαν σε αυτό σήμερα να υπάρχουν περίπου 200.

Όμως, παρότι η πτωτική πορεία του χρηματιστηρίου έχει ανακοπεί το τελευταίο εξάμηνο, η αποχώρηση των επιχειρήσεων συνεχίζεται με μεγαλύτερη ένταση. Μάλιστα μέχρι το τέλος του 2019 θεωρείται βέβαιη η έξοδος κι άλλων εταιρειών, ενώ η τύχη τριών θα κριθεί από τον σχεδιασμό των βασικών μετόχων και τις εξελίξεις σε επιχειρηματικό επίπεδο.

Οι αιτίες της αποχώρησης

Η αποχώρηση των εισηγμένων μπορεί να σχετίζεται είτε με την υποβολή δημόσιας πρότασης από στρατηγικό επενδυτή είτε με τη διαδικασία απορρόφησής της (ως θυγατρικής) από τον μητρικό όμιλο. Ειδικά αν ο στρατηγικός επενδυτής έρχεται από το εξωτερικό, η πρόθεσή του να φύγει η εξαγορασθείσα εταιρεία από το εγχώριο χρηματιστήριο είναι σχεδόν δεδομένη. Είναι τέτοιο το πλήγμα που έχει δεχθεί το κύρος της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, ώστε ελάχιστοι ξένοι επενδυτές θέλουν οι εταιρείες τους να βρίσκονται ανάμεσα στις εισηγμένες του Χ.Α.

Η συνεχής πτώση του γενικού δείκτη στα προ τριακονταετίας επίπεδα και το ξέσπασμα σκανδάλων, όπως αυτό της Folli Follie, κάθε άλλο παρά ελκυστικό κάνουν να φαίνεται το ελληνικό χρηματιστήριο στη διεθνή σκηνή. Έτσι οι επενδυτές επιλέγουν να εξαγοράζουν καλές εταιρείες σε πολύ χαμηλές τιμές, καθώς οι μετοχές τους έχουν συμπαρασυρθεί από το γενικότερο κακό κλίμα, και στη συνέχεια να τις αποσύρουν κάνοντας δημόσιες προσφορές για τις υπόλοιπες μετοχές που κατέχει το επενδυτικό κοινό.

Στην περίπτωση που μια εταιρεία φεύγει από το ταμπλό μέσω απορρόφησης από τον μητρικό όμιλο, τότε συνήθως πρόκειται για μια προσπάθεια των διοικήσεων να ενδυναμώσουν τον δεύτερο και να μην έχουν τα έξοδα που συνεπάγεται η διατήρηση δύο ξεχωριστών μετοχών. Πάντως και στις δύο περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, καθώς «φτωχαίνει» το χρηματιστηριακό ταμπλό, και μάλιστα από καλές στην πλειονότητά τους εταιρείες, με αποτέλεσμα να μικραίνουν οι πιθανότητες ισχυρής ανάπτυξης στο κοντινό μέλλον.

Ηχηρές έξοδοι

Μέχρι τώρα, η πιο ηχηρή (πρόσφατη) αποχώρηση είναι αυτή του Υγεία, καθώς σε όρους αποτίμησης (290,45 εκατ.) είναι η πιο «βαριά», ως αποτέλεσμα της δημόσιας πρότασης που προηγήθηκε από την Hellenic Healthcare (για λογαριασμό του CVC Capital). Δημόσια πρόταση, που έγινε στα 0,95 ευρώ ανά μετοχή, με τη θυγατρική του fund να αποκτά το 100% του μετοχικού κεφαλαίου του θεραπευτηρίου και με τη Γ.Σ. της HHC να δίνει μόλις τη Δευτέρα το «πράσινο φως» για τη διαγραφή των μετοχών.

Στα βήματα των Υγεία, Αιολική ΑΕΕΑΧ και Druckfarben – των οποίων η διαπραγμάτευση έχει ήδη παύσει – βαδίζει μια ομάδα εισηγμένων που, για τον έναν ή τον άλλο λόγο, θα αποχωρήσουν.

Τελευταία ημέρα παρουσίας για την Grivalia ήταν η προ-προηγούμενη Πέμπτη, μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης – μέσω απορρόφησής της από την Eurobank στο πλαίσιο της σχετικής διαδικασίας που υλοποιεί ο τραπεζικός όμιλος. Στα 1,09 δισ. η αποτίμηση της θυγατρικής, που αποχωρεί και από τους δείκτες αφήνοντας μια κενή θέση στον FTSE25 (αλλά και στα συμβόλαια επί παραγώγων της μετοχής).

Ανάλογου χαρακτήρα η «έξοδος» από το ταμπλό και για τη μετοχή της ΕΛΤΕΧ – Άνεμος, καθώς εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της διοίκησης της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, με απορρόφηση της θυγατρικής. Η μετοχή είναι στον δείκτη FT Mid Cap, η δε αποτίμησή της διαμορφώνεται στα 177,73 εκατ. ευρώ.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία της δημόσιας πρότασης της Orkla Food Ingredients, με τον νορβηγικό όμιλο να κινείται αρχικά για την απόκτηση του 80% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Κανάκης, προσφέροντας 4,36% ανά μετοχή, αποκτώντας επιπλέον σημαντικό μειοψηφικό ποσοστό και μέσω εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών.

Η αναπόφευκτη έξοδος της εταιρείας από το Χ.Α. μπορεί να μην ήταν στις προθέσεις της οικογένειας Κανάκη, σύμφωνα με τον επιχειρηματία Στέλιο Κανάκη, πλην όμως η τύχη της κρίθηκε από τις προθέσεις των Νορβηγών, καθώς η Orkla είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Όσλο. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως, ακόμη και σε εταιρείες για τις οποίες οι βασικοί μέτοχοι / ιδρυτές μπορεί να είχαν διαφορετική βούληση, τον τελευταίο λόγο τον έχει αυτός που υποβάλλει τη δημόσια πρόταση.

Και έπεται συνέχεια

Από τον ευρύτερο κλάδο τροφίμων – ειδών διατροφής, ανάλογη περίπτωση είναι και αυτή της Κρητών Άρτος, με τον βασικό μέτοχο Μαν. Δαμιανάκη να δίνει τα χέρια, στις αρχές Φεβρουαρίου, με τη SwitzGroup. Ο ελβετικός όμιλος απέκτησε αρχικά το 60% των μετοχών της εισηγμένης στην ΕΝΑ, ποσοστό που στη συνέχεια ενισχύθηκε μέσω ΑΜΚ 1,5 εκατ. Στην έκτακτη Γ.Σ. της 26ης Μαρτίου, η διοίκηση αποφάσισε την έξοδο της κρητικής εταιρείας από το Χ.Α.

Εκτός Χ.Α. και οι Μινωικές Γραμμές μετά την ολοκλήρωση (στις 5 Απριλίου) της δημόσιας πρότασης που υπέβαλε ο βασικός μέτοχος, ο όμιλος Grimaldi, μιας διαδικασίας που πέρασε από «σαράντα κύματα» προτού φθάσει στο τελευταίο επεισόδιό της. Το αίτημα διαγραφής, με παράλληλη τελευταία πρόταση από τον βασικό μέτοχο, υποβλήθηκε στις 5 Μαρτίου καλύπτοντας μια περίοδο 30 ημερών, με τελική / οριστική τιμή στα 2,40 ευρώ ανά μετοχή, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε εκατοντάδες μικρομετόχους (κυρίως Ηρακλειώτες) να δώσουν από 100 έως 5.000 μετοχές ο καθένας.

Δρομολογημένη είναι η έξοδος και των δύο εταιρειών ιχθυοκαλλιεργειών, Σελόντα – Νηρέας, όπως θα προκύψει σε δύο φάσεις μέχρι τον Σεπτέμβριο. Σε πρώτη με την εκδήλωση ενδιαφέροντος των οκτώ ενδιαφερομένων να εξαγοράσουν μέρος της παραγωγικής δραστηριότητας και την έγκριση από την DG Comp της συγχώνευσης των δύο εταιρειών (με αυτόν της Ανδρομέδα). Ωστόσο, ακόμη κι αν η σχετική σύνθετη διαδικασία έχει ολοκληρωθεί, το φθινόπωρο θα απαιτηθεί εύλογο διάστημα για τη δεύτερη φάση, που θα αφορά την υποβολή δημόσιας πρότασης. Για αυτό είναι πολύ πιθανό η διαγραφή των μετοχών των δύο εταιρειών να μη γίνει μέσα στο 2019.

Σε υποχρεωτική δημόσια πρόταση προχωρά ο Σταύρος Τάκης προς τους μετόχους της εταιρείας Σφακιανάκης, με προτεινόμενη τιμή τα 0,34 ευρώ και προοπτική τη διαγραφή των μετοχών της εταιρείας.

Στον βασικό μέτοχο και τις επιχειρηματικές εξελίξεις επαφίεται το μέλλον των εισηγμένων Attica Συμμετοχών, Πανγαία και Ιασώ, καθώς σε λιγότερο ή περισσότερο προχωρημένο στάδιο βρίσκονται διεργασίες σε αυτούς τους τρεις ομίλους, η συνολική αποτίμηση των οποίων διαμορφώνεται (με τιμές 16ης Απριλίου) στα 1,7 δισ. ευρώ.

Σε πιο προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι διεργασίες στο Ιασώ, καθώς το Oaktree έχει υποβάλει (από τις 11 Απριλίου) και τυπικά προαιρετική δημόσια πρόταση στην τιμή των 1,50 ευρώ/μετοχή. Το fund φέρεται να έχει εξασφαλίσει ήδη το 33,21% (καταστατική μειοψηφία), ενώ νεότερες πληροφορίες θέλουν να έχει ανεβάσει το ποσοστό του κοντά στο 50%. Ωστόσο ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί ο σχεδιασμός του Oaktree, δηλαδή μέχρι ποιο ποσοστό θα διεκδικήσει και αν σε δεύτερο χρόνο θα προχωρήσει σε «έξοδο» της εισηγμένης, όπως συνέβη με το Υγεία και το Healthcare / CVC Capital.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 17:58