search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:49
MENU CLOSE

Αυξάνεται η πίεση στον Έβρο

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2071
2-5-2019
05.05.2019 03:00
111-1.jpg

 

Νέο κύμα προσφύγων και μεταναστών λόγω βελτίωσης του καιρού

Συναγερμός έχει σημάνει ακόμα μια φορά στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στον Έβρο. Η βελτίωση των καιρικών συνθηκών, που είχε ως συνέπεια την πτώση της στάθμης του ποταμού, έχει οδηγήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα σε αύξηση των ροών προσφύγων, μεταναστών, αλλά και Τούρκων πολιτών, οι οποίοι επιχειρούν να περάσουν στην Ελλάδα.

Επίσης σε επιφυλακή έχουν τεθεί και οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής, αφού εκτιμάται ότι, μετά την πτώση της πόλης Μπαγκούζ στη Συρία, η οποία θεωρούνταν το τελευταίο προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στην πολύπαθη χώρα, πολλοί μαχητές του θα προσπαθήσουν να περάσουν στην Ευρώπη προσποιούμενοι τους πρόσφυγες.

Ένα αντίστοιχο νέο περιστατικό κινητοποίησε τις ελληνικές αρχές το Μεγάλο Σάββατο.

Συγκεκριμένα, το απόγευμα εκείνης της ημέρας συνοριοφύλακες, οι οποίοι πραγματοποιούσαν περιπολίες στα δύσβατα μονοπάτια, εντόπισαν μια ομάδα προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι προσπαθούσαν να περάσουν παράνομα από την Τουρκία στην Ελλάδα. Ανάμεσά τους ήταν και ένας 22χρονος Σύρος προερχόμενος από το Αφγανιστάν.

Ο νεαρός πρόσφυγας τράβηξε αμέσως την προσοχή των διωκτικών αρχών, αφού, όπως διαπιστώθηκε, τα ταξιδιωτικά του έγγραφα ήταν πλαστά.

Κατόπιν έρευνας στις διεθνείς λίστες της Ιντερπόλ διαπιστώθηκε ότι τα τελευταία χρόνια ο νεαρός είχε ζήσει στο Αφγανιστάν, σε περιοχή κατεχόμενη από το Ισλαμικό Κράτος.

Μάλιστα οι συνοριοφύλακες βρήκαν αποθηκευμένες φωτογραφίες στο κινητό του 22χρονου πρόσφυγα από ένοπλες συγκρούσεις μαχητών του ISIS καθώς επίσης και σκηνές από βασανιστήρια στα οποία υπέβαλλαν τους αιχμαλώτους τους. Όπως ήταν φυσικό, οι συνοριοφύλακες αμέσως ενημέρωσαν τις αντίστοιχες αστυνομικές αρχές και ακολούθως την Αντιτρομοκρατική.

Ο 22χρονος υποβλήθηκε σε εξονυχιστικό έλεγχο και διαδοχικές καταθέσεις στους αστυνομικούς. Επιπλέον ξεκίνησε έρευνα στα αρχεία της Ιντερπόλ και του FBI ώστε να βρεθεί αν ο νεαρός Σύρος είναι κάποιος από τους καταζητούμενους μαχητές του ISIS, οι οποίοι μετά την κατάρρευση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ επιχειρούν ή πρόκειται να προσπαθήσουν να περάσουν στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας.

Παρ’ όλα αυτά δεν βρέθηκε κάποιο ύποπτο στοιχείο που να εμπλέκει τον 22χρονο με το Ισλαμικό Κράτος. Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι έχουν να κάνουν με έναν ακόμα ενθουσιώδη νεαρό μετανάστη, ο οποίος, στην προσπάθειά του να εντυπωσιάσει ή και να εκφοβίσει τους συνοδοιπόρους του στο επικίνδυνο ταξίδι της προσφυγιάς, κατέβασε από το Διαδίκτυο στο κινητό του τις συγκεκριμένες φωτογραφίες.

Δεν σταματάει ποτέ

Η αλήθεια είναι – και το ξέρουν στην Ευρώπη – ότι η πίεση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών στον Έβρο δεν σταματάει ποτέ, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Απλώς, με την πτώση της στάθμης των υδάτων την άνοιξη και το καλοκαίρι η διέλευση γίνεται ευκολότερη σε σύγκριση με τις περιόδους που το ποτάμι είναι φουσκωμένο, οπότε σημειώνονται συχνά τραγωδίες με βάρκες που παρασύρονται από τα νερά και αναποδογυρίζουν. Ακριβής εικόνα για το πόσοι διαβαίνουν τον Έβρο και φτάνουν με τη βοήθεια κυκλωμάτων στα ενδότερα δεν υπάρχει στις αρχές.

Εκτιμάται πως «πρέπει να είναι πολλοί», αν κρίνει κανείς από τις συλλήψεις της συνοριοφυλακής, δίχως να υπολογίζονται εκείνοι που κρύβονται περιμένοντας να περάσουν κρυφά τα σύνορα και να φτάσουν κάπου στην Κεντρική ή τη Βόρεια Ευρώπη. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., εντός του πρώτου τριμήνου του 2019 συνελήφθησαν στη μεθόριο του Έβρου 2.622 πρόσφυγες και μετανάστες έναντι 8.407 το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου του 2018.

Δεκαπλάσιοι οι Τούρκοι που περνούν τα σύνορα

Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι καταγγελίες περί επιχειρήσεων παράνομων επαναπροωθήσεων των ελληνικών αρχών εις βάρος Τούρκων πολιτών που αντιτίθενται στο καθεστώς Ερντογάν, οι οποίοι επιχειρούν να περάσουν παράτυπα στην Ελλάδα για να γλιτώσουν από τις διώξεις και να ζητήσουν άσυλο.

Συγκεκριμένα την περασμένη Παρασκευή, σύμφωνα με καταγγελία του Τούρκου δημοσιογράφου Cerheri Güven, ένα γκρουπ έντεκα ατόμων, ανάμεσά τους και μια έγκυος Τουρκάλα δημοσιογράφος, ξυλοκοπήθηκαν και στάλθηκαν διά της βίας πίσω στην Τουρκία από μια ομάδα ανδρών το βράδυ της ίδιας ημέρας.

Καθημερινά οι ελληνικές αρχές έρχονται αντιμέτωπες με Τούρκους πολίτες οι οποίοι παραβιάζουν τα σύνορα και διέρχονται παράνομα στα εδάφη του Έβρου, προτού εμφανιστούν οικειοθελώς στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα και υποβάλουν αίτηση ασύλου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, οι αιτήσεις ασύλου από την Τουρκία, από μόλις 17 το 2013 αυξήθηκαν σε 189 το 2016 – έτος εκδήλωσης του αποτυχημένου πραξικοπήματος στη γειτονική χώρα.

Στη συνέχεια ο συγκεκριμένος αριθμός δεκαπλασιάστηκε, καθώς οι αιτούντες άσυλο από την Τουρκία ενισχύθηκαν σε 1.826 το 2017, φθάνοντας μάλιστα το προηγούμενο έτος (2018) στον αριθμό – ρεκόρ των 4.834 ατόμων. Πρόκειται εν ολίγοις για υπερδιπλάσια αύξηση σε διάστημα μόλις 12 μηνών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο τον Δεκέμβριο του 2018 ο αριθμός των αιτούντων άσυλο διαμορφώθηκε σε 409 άτομα, ενώ οι Τούρκοι αιτούντες παρουσίασαν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο ανάμεσα στις διάφορες εθνικότητες που ζητούν «καταφύγιο» στην Ελλάδα.

Όπως και οι υπόλοιποι αιτούντες άσυλο, μετά την υποβολή της σχετικής αίτησης, οι Τούρκοι δύνανται να διακινούνται ελεύθερα στο εσωτερικό της χώρας απολαμβάνοντας όλα τα σχετικά προνόμια και υποχρεώσεις έως ότου εγκριθεί ή απορριφθεί η αίτηση χορήγησης πολιτικού ασύλου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:49