search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:09
MENU CLOSE

Αναγνωστοπούλου: Ας δημιουργήσουμε παρατηρητήριο μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς σε κίνδυνο

03.05.2019 16:41
Βουλευτής της ΝΔ πήρε το διδακτορικό του με επόπτρια καθηγήτρια την Σία Αναγνωστοπούλου (Photo) - Media

 

Στη συνάντηση των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Παρίσι, με θέμα τη δημιουργία μηχανισμού προστασίας των πολιτιστικών μνημείων της Ευρώπης, συμμετείχε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, Σία Αναγνωστοπούλου.

Στην παρέμβασή της, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών πρότεινε, μεταξύ άλλων, «τη δημιουργία ενός παρατηρητηρίου μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς σε κίνδυνο», το οποίο μάλιστα η Ελλάδα προτίθεται να φιλοξενήσει.

Παράλληλα, επισημαίνεται πως παρουσίασε πρόταση για τη σύσταση χρηματοδοτικού μηχανισμού για όλα τα ευρωπαϊκά μνημεία ανάλογα με τις ανάγκες τους για προστασία. Ο μηχανισμός αυτός θα μπορεί να χρηματοδοτείται από τα ίδια έσοδα των μνημείων (εισιτήρια, πωλήσεις προγραμμάτων, οπτικοακουστικές ξεναγήσεις, κ.ά.) σύμφωνα με το παράδειγμα του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων στην Ελλάδα. Ένα ποσοστό των κερδών θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία κοινού ταμείου που θα χρηματοδοτεί με τη σειρά του την καταγραφή, τη συντήρηση αλλά και την προστασία και αποκατάσταση μνημείων σε περίπτωση ανάγκης. Το ποσοστό θα παραμένει δημοσιονομικά ουδέτερο για τον εθνικό προϋπολογισμό όλων των κρατών-μελών της ΕΕ, όπως σημειώνεται.

Η κ. Αναγνωστοπούλου πρότεινε επίσης, όπως γίνεται γνωστό από την ίδια ανακοίνωση, τη δημιουργία ευρωπαϊκού μεταλυκειακού επαγγελματικού διπλώματος κατάρτισης σε πόλη πλούσια σε εμβληματικά μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς που να χρήζουν εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης, καθώς και την προώθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων ανταλλαγής σπουδαστών μεταξύ ευρωπαϊκών σχολών εξειδικευμένων τεχνικών σπουδών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:08