search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 21:16
MENU CLOSE

Συμφωνία ΕΙΤΗΣΕΕ – ΕΡΤ – Digea – ΕΕΤΤ για τις συχνότητες της τηλεόρασης

04.05.2019 18:13
Τηλεθέαση: Σειρά μονοπώλησε το ενδιαφέρον των τηλεθεατών - Media

 

Ο νέος Εθνικός Κανονισμός Κατανομής Συχνοτήτων, που εγκρίθηκε με υπουργική απόφαση τον προηγούμενο μήνα, κοινοποιήθηκε και συζητήθηκε με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, τους ιδιοκτήτες των καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας, την ΕΡΤ, τις τηλεπικοινωνίες, την ΕΕΤΤ αλλά και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Η εσωτερική αυτή διαβούλευση είναι αναγκαία πριν προχωρήσει το επόμενο βήμα, που είναι η μετακίνηση της ελεύθερης τηλεόρασης και των επικοινωνιών του Στρατού στο νέο μειωμένο φάσμα, ώστε να δοθεί το Ψηφιακό Μέρισμα ΙΙ στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών για την ανάπτυξη του 5G. Ο νέος Εθνικός Κανονισμός Κατανομής Συχνοτήτων περιλαμβάνει την κατάργηση της ζώνης των 694 – 790 MHz (συχνότητα από την 51η ως και την 60ή στα UHF) για το τηλεοπτικό ψηφιακό σήμα, ενώ αποδεσμεύει και μτη ζώνη συχνοτήτων 758 – 790 MHz (συχνότητες 59 – 60 στα UHF) από τις επικοινωνίες των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες παίρνουν τις ζώνες 694 – 703 και 736 – 758 MHz.

Πρακτικά οι τηλεοπτικοί σταθμοί, μέσω των δύο παρόχων δικτύου, της ΕΡΤ και της Digea, είναι υποχρεωμένοι να μετακινηθούν από τις αρχές του 2020 στο μειωμένο φάσμα, κάτω από την 49η συχνότητα στα UHF, συχνότητες που δεν επαρκούν σε καμιά περίπτωση για όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η τεχνολογία μετάδοσης DVB-T2, η οποία επιτρέπει την εκπομπή περισσότερων τηλεοπτικών προγραμμάτων σε λιγότερες συχνότητες. Η Δεύτερη Ψηφιακή Μετάβαση σημαίνει νέες επενδύσεις σε πομπούς για τους παρόχους δικτύου ΕΡΤ και Digea και αγορά νέων αποκωδικοποιητών για τους πολίτες! Μέχρι στιγμής έχει συμφωνηθεί με τους αρμόδιους φορείς η απονομή των μειωμένων συχνοτήτων, για τα υπόλοιπα βήματα απαιτείται χρόνος, καθώς η ΕΕΤΤ έχει αναγγείλει τη διενέργεια νέων τεχνοοικονομικών μελετών.

Πηγή: typologies.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 21:15